Real time aanbiedingen in Gmail

16 oktober 2009, 03:09

Gmail is aan het testen met nieuwe commerciële mogelijkheden voor de e-mail. Met een beperkt aantal verzenders wordt getest met ‘enhanced content’. Enhanced content wil zeggen dat de afzender informatie mee kan sturen die real time vanaf de website wordt weergegeven onderaan de mail.

{title}Wat kun je ermee

De enhanced content laat een stukje website zien onderaan een e-mail binnen Gmail. Deze content wordt in een kader geplaatst en netjes opgemaakt met bijvoorbeeld afbeeldingen, buttons en hyperlinks. Omdat de content rechtstreeks en real time vanaf de website van de verzender wordt ingeladen, is deze altijd up-to-date. Het maakt niet meer uit of een ontvanger vandaag of morgen de e-mail opent; hij ziet het laatste nieuws. Of de nieuwste aanbieding, of de heetste links of wat er nu op je online radiostation speelt…

Bovendien is de gadget interactief. Dat demonstreert deze screenshot (links weergegeven) van een Netflix mailing. Hier worden persoonlijke aanbevelingen gedaan en kunnen direct films gedownload worden, zonder uit Gmail weg te surfen. Hier zou je natuurlijk net zo goed downloadbare whitepapers, producten van een webwinkel of een nieuwsoverzicht met foto’s kunnen plaatsen.

Authenticatie vereist

Om gebruik te maken van enhanced content moet de afzender zijn authenticatie op orde hebben, anders wordt de content genegeerd door Gmail. Deze maatregel moet het onmogelijk maken voor spammers om de gadget te gebruiken. Bijkomend kun je enhanced content als een keurmerk voor je commerciële e-mail beschouwen: de ontvanger kan zien dat de afzender legitiem is. Het is nog niet bekend of dit de enige eis is die Gmail zal stellen, of dat ook een vorm van registratie of betaling door de afzender vereist zal worden.

Mogelijkheden & vragen

Deze feature kan e-mailmarketing een interessante nieuwe boost geven. Potentieel moeten marketeers het gehele concept ‘call-to-action’ herzien. Je kunt immers de vereiste actie (aankoop, download, formulier) in de mail zelf plaatsen! Als eerste instapper op het concept denk ik al snel aan webwinkels, maar ook voor andere partijen lijken er goede mogelijkheden. Google Help gebruikt als voorbeeld: “wanneer je een Zwangerschapsnieuwsbrief ontvangt, kun je up-to-date content zien waaronder de babynaam van de dag en door de top 100 babynamen browsen vanuit het bericht.”

Enhanced content is nog in testfase en roept nog veel vragen op. We hopen dat je door enhanced content niet elke nieuwsbrief twee keer hoeft op te maken: een versie voor Gmail en een voor overigen. Bovendien hopen we dat het kosteloos is, en niet als advertentiebron wordt ingezet door Google. Hoe je de enhanced content technisch in moet richten, is ook nog niet op het web te vinden. Naar verwachting zal Google in een latere fase alle vragen beantwoorden. “We zijn dit momenteel aan het testen met een klein aantal verzenders en zullen daarna beslissen of we het breed beschikbaar maken afhankelijk van gebruiker en partner feedback.”

Wij zullen u op de hoogte houden en als deze techniek straks voor iedereen openstaat, zal Copernica dit ook ondersteunen.

Michael Linthorst
Algemeen directeur bij Copernica BV

Michael Linthorst is een echte ondernemer en oprichter van Copernica BV. Copernica ontwikkelt software voor het aansturen van multimediale marketingcampagnes met e-mail, print, mobile en websites en het beheren van relatiegegevens. Michael Linthorst is als commercieel directeur bij Copernica BV verantwoordelijk voor Sales en Marketing. Verder is Michael Linthorst oprichter van het succesvolle werving en selectiebureau First Select BV en het wellness bedrijf Sofit BV.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!