Professioneel adverteren op Marktplaats: alle mogelijkheden op een rij

4 juni 2014, 11:30

Marktplaats.nl is een van de meest bekende en drukstbezochte websites van Nederland. Waarschijnlijk heb je er zelf ook wel eens iets ge- of verkocht. En waarom zou je wachten op de jaarlijkse rommelmarkt als je ook je oude producten binnen enkele minuten online kunt verkopen? Met deze gedachtegang is Marktplaats groot geworden. Maar naast het (ver)kopen van oude spullen, is 40 procent van de bezoekers juist geïnteresseerd in nieuwe producten. Bovendien claimt Marktplaats-directeur Olivier van Duijn dat 6 procent van MKB-omzet via Marktplaats verloopt. Voor Marktplaats komt dit neer op 30.000 zakelijke transacties. En dat maakt het tot een platform dat eigenlijk niet mag missen in je e-commercestrategie. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om je producten via Marktplaats te verkopen.

Standaardadvertenties

In de beginjaren van Marktplaats was het alleen mogelijk om een normale advertentie te plaatsen. Als je tegenwoordig je advertentie meer aandacht wilt geven, zijn er veel meer mogelijkheden om meer zichtbaarheid te creëren:

 • Marktplaats-topadvertentie (25 euro voor 7 dagen)
 • Dagtopper (4 euro voor 24 uur bovenaan staan)
 • Eenmalig omhoog plaatsen (1,50 euro)
 • Website toevoegen (9 euro)

Met deze mogelijkheden kun je dus je advertentie tijdelijk meer aandacht geven. Advertenties lopen na 28 dagen af. Wil je hem opnieuw bovenaan plaatsen, dan kan dit tussendoor dus voor 1,50 euro. Verlengen is overigens gratis, maar dan bungel je wel ergens onderaan pagina 132 en ben je eigenlijk alleen nog vindbaar via de zoekfunctie.

Admarkt Topadvertenties – CPC adverteren

Naast de mogelijkheden om de standaardadvertenties beter weer te geven, is Admarkt een veelgebruikte en laagdrempelige optie. Admarkt Topadvertenties werkt namelijk op basis van CPC (cost per click). Er worden alleen kosten in rekening gebracht als een bezoeker op de advertentie klikt of direct naar de website toe gaat. Hieronder staat een voorbeeld van Admarkt-advertentie. Deze is te herkennen aan de melding “topadvertentie” onder de prijs. Een andere keer gra ik graag dieper in op deze ‘AdWords van Marktplaats’.

Marktplaats Topadvertenties

Display-advertising

Het hierboven genoemde Admarkt wordt door Marktplaats beheerd. Maar niet alles doet deze internetreus zelf. Marktplaats heeft ISN als grote partner voor een aantal extra onderdelen, zoals de display-advertenties. Voorbeelden hiervan zijn GoedGeplaatst.nl en de Outlet van Marktplaats. Hieronder staat een voorbeeld van een Marktplaats Outlet-advertenties. De bieder met het hoogste bod krijgt het artikel.

Marktplaats Outloet

De mogelijkheden voor display-advertenties zijn enorm bij Marktplaats. Van een kleine link met omschrijving op een subcategorie tot aan een hele website take-over, het kan allemaal. Een mooi voorbeeld van de mogelijkheden is de ANWB-case, waarin Marktplaats en ANWB samen zorgen voor nieuwe leads door middel van een ‘mijn eerste auto’-aankoophulp.

Targetting

Wat Marktplaats voor display-advertising verder zo interessant maakt, is de targetting. Dit kan (tegen meerprijs) bijvoorbeeld op categorie (boeken, vakantiereizen), op postcode, op stad of op financiële informatie. Daarnaast kan er ook specifiek op tablet en mobiel worden geadverteerd. Meer weten over de tarieven van de displaycampagnes? Check hier de tarievenkaart.

Adverteren op zoekwoordniveau

Natuurlijk is er binnen Marktplaats nagedacht over de categorisering van alle advertenties. Maar als ik zelf een bepaald product zoek, gebruik ik toch eerder het zoekveld. En voor producten met een zoekvolume van meer dan 500.000 per jaar op Marktplaats, wordt het daarvoor erg interessant. Want naast het adverteren op categorieniveau, is het ook mogelijk om te adverteren op zoektermniveau.

Stel dat ik in mijn webshop barbecues verkoop, dan wil ik dat mijn banner wordt getoond op zoekpagina’s met de zoekterm “barbecue”, maar ook op “de beste barbecue” of “nieuwe barbecue”. En dat is nou net precies wat gedaan wordt, zodat je op alle relevante zoekopdrachten wordt weergeven.

Maar naast de zoekers van Marktplaats zelf, pak je met een beetje mazzel ook nog bezoekers uit Google hier mee, want Marktplaats is een van de meest betrouwbare sites van Nederland. Als je namelijk via Google op ‘barbecue’ zoekt, kom je dit resultaat van Marktplaats als zevende tegen. Iedereen die hier op klikt, komt op de pagina terecht waar alle barbecues en vuurkorven staan. Precies waar jouw banner ook staat.

Google voobeeld

Dit werkt overigens ook met de geïndexeerde zoekquery’s van Marktplaats, zoals deze van ReclameMaterialen.com. De description komt voort uit de topadvertentie die eerder in dit artikel is weergegeven.

Query Marktplaats in Google

Google Display-advertising

Ook is het mogelijk om via Google AdWords te adverteren op Marktplaats, door middel van een displaycampagne. Blogger Yorick Voorthuijzen schreef hier al eerder over op Marketingfacts. Volgens hem gebruikt Marktplaats AdSense for Search op plekken waar AdSense for Content gebruikt zou moeten worden. Deze advertenties gaan verder dus buiten Marktplaats om. Hieronder zie je het voorbeeld van de ‘advertenties door Google’.

Google Display voorbeeld

Marktplaats Aanbieding

Naast alle advertentiemogelijkheden heeft Marktplaats ook een eigen aanbiedingenplatform, namelijk Marktplaats Aanbieding. Hier kunnen consumenten producten kopen met een minimale korting van 50 procent. De aanbieding is net zoals bij sites als iBood slechts één dag geldig. Marktplaats Aanbieding heeft een erg groot bereik. Per aanbiedingen worden 850.000 personen gemaild, 72.000 Facebookers bericht en 1,3 miljoen bezoekers bereikt. Verkoop gaat op basis van CPS (cost per sale). De aanbieder neemt genoegen met 50 procent van de aanbiedingsprijs.

Marktplaats Extra

En of dat nog niet alles is, bestaat er ook nog Marktplaats Extra. Met deze mogelijkheid kun je onder je eigen advertenties een blok laten toevoegen met je andere advertenties. Interieursonline heeft dit op zijn advertenties toegepast. Voor ongeveer 50 euro per maand worden de overige advertenties in een soort slideshow onder je eigen advertentie getoond.

Marktplaats Extra

Voor dit bedrag mag je ook een mooie verkoperspagina instellen, zoals hieronder te zien is bij Used Products Rotterdam West. Deze pagina kun je als Admarkt-gebruiker overigens ook invullen. De verkoperspagina gaat wel erg richting Facebook, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen, zullen we maar zeggen.

Marktplaats omslagfoto

Gebruikt Marktplaats te veel advertenties?

Na enig speurwerk blijkt overigens dat niet iedereen blij wordt van de huidige koers van Marktplaats. Op Trustpilot scoort Marktplaats slechts een 3,1 uit ruim 700 beoordelingen. Veel gehoorde klachten van consumenten zijn; ‘Marktplaats is Marktplaats niet meer’ en het feit dat er te veel commerciële bedrijven aanwezig zijn die hun waar willen verkopen. Ook blijken veel (oud-)verkopers eBay de schuld te geven, terwijl zij toch al tien jaar lang eigenaar zijn van Marktplaats.

Marktplaats op Trustpilot

Natuurlijk valt hier iets voor te zeggen, maar veel van deze verkopers hebben ook jarenlang geprofiteerd van de lage tarieven. Voor bedrijven blijkt het echter te werken, anders zouden er ook niet zo veel actieve (betaalde) advertenties zijn. Want zoals eerder genoemd, is 40 procent van de bezoekers op zoek naar nieuwe spullen.

Marktplaats is en blijft Marktplaats

Marktplaats is wat mij betreft nog steeds Marktplaats en het heeft voor zowel particulieren als bedrijven nog voldoende mogelijkheden. Natuurlijk moet je wel enige marge hebben op je producten om deze met een positieve ROI aan te bieden op Marktplaats, maar dat is met elke vorm van betaald adverteren. Door slim in te kopen, kun je op meerdere manieren aanwezig zijn op Marktplaats en veel extra sales genereren. Zelf heb ik erg positieve resultaten behaald met Marktplaats. Wat zijn jullie ervaringen?

Dennis Visschedijk
E-commerce Manager bij Bike@Home // Velosophy BV

Als E-commerce Manager bij Bike@Home/Velosophy BV ben ik continu opzoek naar (conversie)verbeteringen en hier schrijf ik graag over.

Categorie
Tags

17 Reacties

  bets van der laan

  gezocht h houdelijke hulp, op pgb basis.


  8 juli 2014 om 09:48
  Ger Boots

  Het grote gemis in onze branche is dat wij op marktplaats niet onder een goede rubriek kunnen adverteren.

  Hoeveel mensen zijn niet op zoek naar een dagje uit, dan moet je bij marktplaats gaan zoeken onder HOBBY EN VRIJE TIJD of onder VAKANTIES. Nou dat doet geen mens!! Heb een jaar geadverteerd onder deze rubrieken en er kijkt niemand op.

  Hoe krijgen wij hier verandering in??

  Groeten Ger.


  20 oktober 2014 om 07:19
  Dennis Visschedijk

  Hoi Ger,

  Bedankt voor je reactie. Natuurlijk niet zo mooi dat Marktplaats niet oplevert wat jij er van hebt gehoopt. Echter is Marktplaats van oorsprong natuurlijk een handelswebsite en veel minder een website waar je terecht kan voor uitjes.

  Ik zal binnenkort even per e-mail contact met je opnemen, misschien kan ik je ergens mee helpen.


  20 oktober 2014 om 12:43
  larry

  : Bent u behoefte aan een echte en beveiligde financiële

  hulp?

  Zo ja, dan is contact met ons vandaag nog voor meer informatie op

  (larryfulgham05@gmail.com) en je zult de beste financiële worden gegeven

  bijstand. We geven persoonlijke leningen, commerciële leningen, investeringen leningen, en vele

  meer. Wij geven ook leningen met lange en korte termijn duur, afhankelijk van onze

  choice.Our lening diensten kredietnemer zijn zeer efficiënt en betrouwbaar. u

  zal geheel Hearten met het beste van onze middelen worden behandeld. we

  kijk uit

  om uw applicaties.

  OPMERKING: Zorg ervoor dat u antwoord van de e-mail in de vorm.

  (larryfulgham05@gmail.com)


  22 oktober 2014 om 15:07
  larry

  Wij zijn een financiële groep bieden leningen tegen een lage rente van 3%, met of zonder onderpand, op lange termijn of korte termijn leningen, variërend van 5,000.00 $ – $ 100.000.000,00 binnen 1-20 jaar. Contacteer ons voor meer info via emailx (larryfulgham05@gmail.com)


  22 oktober 2014 om 15:19
  hasan

  Heeft u een dringende contant geld of een financiële lening nodig?

    Ben je al geweigerd van een bedrijf vanuit uw bank of financiële

  vanaf elke financiële ondernemingen?


  5 november 2014 om 04:20
  hasan

  Ben je gaat door middel van financiële moeilijkheden of je in elke financiële puinhoop, en je geld nodig voor het opstarten van uw eigen bedrijf, of u behoefte lening om uw schuld te vereffenen of betalen van je rekeningen, start een mooi bedrijf, of je bent vinden het moeilijk om vandaag het kapitaal te verkrijgen van lokale banken, contacteer ons vandaag nog via e-mail voor dergelijke hulp


  5 november 2014 om 07:32
  make

  Wij zijn een financiële groep bieden leningen tegen een goedkope rente van 3%, met of zonder onderpand, op lange termijn of korte termijn leningen, variërend van 5.000,00 $ – $ 100,000,000.00 binnen 1-20 jaar. Contacteer ons voor meer info


  11 november 2014 om 16:48
  hasan

  We hebben echt willen laten het grote publiek te begrijpen dat hier nog Legit kredietverstrekkers die bereid zijn elke dag elk moment om u te maken een financiële contant geld voor alles wat je zoekt voor. Wij bieden geld om alle soorten van individuen, zoals cash, Personal contant geld, Company contant geld en ga zo maar door. Als u behoefte heeft aan een dringende contant geld kunnen we ook maken u effectieve service Contacteer ons vandaag nog via hasanrashidi889@gmail.com


  11 november 2014 om 16:50
  vergaratroncoso

  Bent u behoefte aan een echte en beveiligde financiële

  hulp bij? Zo ja, dan is contact met ons vandaag nog voor meer informatie op

    en gij zult de beste financiële worden gegeven

  assistentie. We geven persoonlijke leningen, commerciële leningen, investeringen leningen, en vele

  meer. Wij geven ook leningen met een lange en korte termijn duur, afhankelijk van onze

  choice.Our lening diensten kredietnemer zijn zeer efficiënt en betrouwbaar. u

  zal geheel Hearten met het beste van onze middelen worden behandeld hasanrashidi889@gmail.com


  11 november 2014 om 16:51
  hoku

  Bent u behoefte aan een echte en verkregen middelen

  hulp? Bent je gaat door geldelijke moeilijkheden of je in elke contante puinhoop


  17 november 2014 om 08:50
  hoku

  Wij zijn een financiële groep bieden leningen tegen een goedkope rente van 3%, met of zonder onderpand, op lange termijn of korte termijn leningen, variërend van 5.000,00 $ – $ 100,000,000.00 binnen 1-20 jaar. Contacteer ons voor meer info via emailx…


  17 november 2014 om 08:52
  ron

  Nou ik kan mp zeker niet aanraden. Heb twee dure rekeningen gehad voor het verkopen van een bootje. Had 1000 kliks en maar een paar mailtjes gehad. Het is gewoon een geldmachine die aardig op google adwords lijkt maar dan stukken slechter. Kijk uit met admarkt, zelfs met campagnes voor een bootje van 3 cent per klik kan je ineens bijna 200 euro lichter zijn.


  19 oktober 2015 om 15:40
  Dennis Visschedijk

  Hoi Ron,

  Bedankt voor je reactie en vervelend dat Marktplaats Admarkt voor jou uitgelopen is op een vervelende ervaring.

  Je kunt bij AdMarkt eenvoudig werken met dagbudgetten, waardoor je nooit meer betaalt dan dit budget. Ik heb er zelf in een weekend ook wel eens te veel geld door heen gedraaid omdat ik de budgetten niet goed had ingesteld. Is inderdaad zonde, zeker wanneer het niets oplevert.

  En zeker in het begint geldt; goed en veel bijsturen!


  19 oktober 2015 om 18:35
  Paul Cortez

  Geachte heer mevrouw,

  Ik ben de heer Paul Cortez een gerenommeerde, legitieme en een erkende geldschieter. Ik lening geld uit aan individuele en samen te werken lichamen die behoefte hebben aan financiële bijstand. Heeft u een slecht krediet of u behoefte aan geld om rekeningen te betalen? Heeft u een lening of financiering voor welke reden Ik wil dit medium gebruiken om u te informeren dat ik render betrouwbare begunstigde bijstand als ik blij zijn om u lening tegen lage rente zal nodig hebben. Verleende dienst zijn onder meer:

  herfinancieren

  Inventor leningen

  Autolening

  schuld consolidatie

  zakelijke leningen

  Persoonlijke leningen

  Gelieve brief terug als je geïnteresseerd bent, waarop reactie die je zal worden gemaild lening aanvraagformulier in te vullen. (Geen sociale zekerheid en geen credit check, 100% gegarandeerd) Ik verheug me toelaat mij van dienst te kunnen zijn. kunt u contact met ons opnemen via e-mail: paulfinanceservices@hotmail.com

  Dank zoals Ik verheug me toelaat mij van diensten aan om u te …

  De heer Paul Cortez

  E-mail: paulfinanceservices@hotmail.com


  6 oktober 2016 om 18:44
  Oasis Musically

  Gelieve de volgende Informations Bij terugkeer een item:

  1) Uw RMA-nummer op uw factuur (Schrijf niet op de verpakking items).

  2) Een kopie van uw originele factuur met het RMA-nummer (in de doos).

  3) Een nota met vermelding van het probleem als je zou willen dat de ruil voor vervanging of uitwisseling.

  We hopen oprecht dat je van winkelen met ons, en wij bidden dat

  GOD verrijkt uw ZAKKEN ALS U maakt uw eigen orde van ons bedrijf.

  Voor meer informatie met betrekking tot de aankoop, neem dan contact

  E-mail: oasismusically@gmail.com

  E-mail: worldmusical.inc@gmail.com

  E-mail: oasismusically@hotmail.com

  Skype Chat: oasismusically

  WhatsApp: +17405000524

  Whatsapp: +17013693243

  Korg M3-88 Key Workstation/Sampler

  Korg OASYS 88 Keyboard

  Korg Pa2XPro 76-key Arranger Keyboard

  Korg Pa1X 61-Key Professional Arranger Keyboard

  Korg PA500 Arranger Workstation

  Korg PA800 Pro Arranger

  Korg PA-600 Professional 61-Key Arranger

  Yamaha PSR-S950 61-Key Arranger Keyboard

  Yamaha PSR-S900 Arranger Workstation Keyboard

  Yamaha MOTIF XF8 88-Key Synthesizer Workstation

  Yamaha Motif XF7 76-Key Workstation DAW Music Keyboard

  Yamaha Motif XS8 88-Key Keyboard

  Yamaha Tyros 2 61-Key Keyboard

  DJ MIXER:

  Pioneer DVJ-1000 Professional DVD Turntable

  Pioneer CDJ-1000MK3 CD/MP3 Player

  Pioneer CDJ-800MK2 Professional CD/MP3 Turntable

  Pioneer CDJ-200 Pro CD Player

  Pioneer DJM-1000 Mixer


  25 januari 2017 om 15:49

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!