Proef elektronisch stemmen goedgekeurd

Proef elektronisch stemmen goedgekeurd

De Eerste Kamer heeft ingestemd met een proef met electronisch stemmen bij de verkiezingen volgend jaar in juni voor leden van het Europees Parlement. CDA’er Alis Koekkoek die in de Senaat zijn maidenspeech hield, liet weten dat zijn partij ‘stemmen via internet’ ziet als een aanvullende mogelijkheid en niet als d? manier van stemmen in de toekomst.

Koekkoek wees op de bescherming die het stemhokje biedt aan de individuele kiezer. Daar kan hij in het geheim zijn stem uitbrengen zonder dat familie of anderen over zijn schouder meekijken. De CDA’er vroeg dan ook de uitdrukkelijke toezegging van minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) dat elektronisch stemmen bij de volgende Tweede-Kamerverkiezingen alleen mogelijk wordt nadat het parlement ermee heeft ingestemd. De proef bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en bij gemeentelijke herindelingen moet voordien worden ge?valueerd en de resultaten dienen met Tweede en Eerste Kamer te worden besproken.

De PvdA’er Witteveen wees op het bijzondere moment voor de burger die zijn/haar stem mag uitbrengen. “Dit is een openbaar ritueel dat we boven het gewone moeten blijven uittillen”, zei Witteveen. Hij suggereerde de regering om de in 1970 afgeschafte opkomstplicht bij verkiezingen eventueel weer in te voeren.

Minister De Graaf hield het erop dat beduchtheid voor elektronisch stemmen te maken heeft met ‘koudwatervrees’ bij de Senatoren. Hij vond stemmen op afstand via internet ‘niets anders dan het stemmen per brief’ wat al lang mogelijk is voor Nederlanders in het buitenland.

Bron:
http://www.overheid.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.