Plan: Laat spammers betalen voor spam

11 december 2002, 15:47

Een onderzoeker van IBM heeft een manier bedacht om spammers iedere keer iets te laten betalen aan de ontvanger van spam. Het systeem is ook toepasbaar voor telemarketeers.

De onderzoeker heeft bedacht dat men bijvoorbeeld een speciaal e-mailprogramma kan gebruiken, dat spam binnen laat komen nadat er een minieme betaling (0,01 dollarcent bijvoorbeeld) is gedaan door de spammer zelf.

In zijn onderzoeksnotitie schrijft Scott Fahlman: ‘Als jij, de afzender, mij wilt storen door me een berichtje te sturen, of mijn telefoon te laten rinkelen, moet je betalen voor dat privilege. Je moet me een aanbod doen.’

Het nadeel van het plan is dat het versturen van spam nu nog zo eenvoudig is dat de spamboeven nog weinig behoefte zullen hebben aan het betalen aan de ontvanger. De betaling is mogelijk door het toepassen van een soort ‘digitale postzegel’, een e-stamp, een ander goed uitgewerkt, maar nimmer grootschalig toegepast idee.

Volgens de onderzoeker moeten er nieuwe telefoons en nieuwe e-mailprogramma’s bedacht worden die microbetalingen kunnen accepteren. Normaalgesproken hoeven bellers en verzenders niet te betalen, maar voor een bepaalde groep kan een klein bedrag in rekening worden gebracht om toch het privilege te genieten om tijd en aandacht van de ontvanger op te eisen.

http://www.research.ibm.com/journal/sj/414/forum.pdf

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!