Pinkpop gaat interactief via 3VOOR12

Pinkpop gaat interactief via 3VOOR12

Pinkpop gaat interactief via 3VOOR12Met meer dan gemiddelde belangstelling volg ik dit jaar Pinkpop, het 3-daagse popfestival in Landgraaf. VPRO’s online popmagazine 3VOOR12, dat dit jaar voor de twaalfde keer de internetverslaggeving doet rond Pinkpop, is dit jaar voor het eerst in zijn geheel te volgen op 3VOOR12TV. En waar ik vooral benieuwd naar ben is of het 3VOOR12 ook lukt om er echt interactieve televisie van te maken.

Om dit effect te realiseren gaat 3VOOR12 de combinatie van mobiele telefoon, internet en televisie gebruiken. De bedoeling is dat er een brug wordt geslagen tussen iedereen die betrokken is bij het festival (kijkers, redactie, artiesten) of die nu thuis of op het festival aanwezig zijn. 3VOOR12 zet daarvoor onder andere de nieuwe internetservice Twitter in.

Tijdens Pinkpop zijn er drie Twitter-stromen: 3VOOR12 (kijkje achter de schermen), 3VOOR12Gids (actuele programmagegevens) en 3VOOR12Nieuws (koppen van de recensies die op de site te lezen zijn). Erwin Blom, hoofd ‘Twitteraar’, is inmiddels onderweg naar Landgraaf waar collega Reinier Bruijne al druk bezig is. Ik zal vanaf eind van de middag zeker ook inschakelen om de beleving zelf mee te maken.

Erwin en collega’s in ieder geval heel veel succes!


DelenEr zijn 26 reacties op dit artikel

 • Krijg net van hoofd Twitteraar door dat naast hijzelf en Reinier ook gertjan, pindsvin, dogpower, hyperdog, jacinthe en atze aanwezig zijn in Landgraaf.

  geplaatst op
 • Zo, ik heb alle twitteraars die ik nog niet had toegevoegd, dat wordt dus smullen vanavond. Eerst nog een beetje werken:-)

  geplaatst op
 • Heel goed!

  Ik zie dat er inmiddels ook een Flickr-account is geopend:
  http://www.flickr.com/photos/3voor12/

  Uiteraard zijn er inmiddels al veel meer Flickr-gebruikers die foto's van Pinkpop uploaden:
  http://www.flickr.com/search/?q=pinkpop&s=rec

  Of via Technorati:
  http://www.technorati.com/tag/pinkpop

  Ben overigens benieuwd of ze ook YouTube gaan inzetten:
  http://www.youtube.com/3voor12

  geplaatst op
 • Over interactiviteit gesproken, ik heb gisteren mee gedaan aan een 10 min. chat met Hans Laroes en sluit net de BNR-channel op ustream.tv af waar Vincent Everts te horen (en zien) was.

  Binnenkort mijn notities over omroep 2.0 maar eens uitwerken tot een artikel (of presentatie).

  Gaat tv kijken dan toch weer leuk worden de komende jaren? ;-)

  geplaatst op
 • Ook Planet heeft een aardig artikel over dit onderwerp online: Twitter en glasvezel voor Pinkpop.

  geplaatst op
 • Ik vind het helemaal super! Ben heel benieuwd hoe alles gaat uitpakken.

  geplaatst op
 • Te gek ben net als Caroline erg benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn voor VPRO.

  geplaatst op
 • Slightly off topic, nu ook slow Twitter Dawdlr:

  I've tried to make dawdlr way slower than twitter. I reckon most people I know twitter about twice a day, so dawdlr is going to update twice a year. To try and get people to say what they're doing, you know, more generally.

  Je stuurt je berichten in per postkaart.

  geplaatst op
 • Leuk om het getwitter van de vrienden van 3voor12 terug te lezen. Ruwe schatting laat zien dat er gisteren in de loop van de dag ruim 60 nieuwe vrienden zijn bijgekomen (begin van de dag stond de teller op ca. 200). Via Flickr beleven we op afstand ook de natte avond/nacht mee. Zou me niet verbazen als dat volgend jaar filmpjes zijn die we met onze mobiel online zetten.  Ik zat me gisteren nog wel af te vragen waarom hier is gekozen voor Twitter (mij hoor je hierover overigens niet klagen) en niet voor bijvoorbeeld Windows Live Messenger om via internet gezamenlijk te kijken en luisteren naar Pinkpop (kon zo snel niet een link vinden maar ook Yahoo! heeft met Zync een vergelijkbare service). De enige reden dat ik me kan voorstellen is dat Twitter ook eenvoudig met mobiel is te gebruiken. Moet hier nog eens over nadenken.

  geplaatst op
 • @Ant
  Briljant
  Post a Secret Blog is ook 'n mooi voorbeeld. Ik zie toch liever een tastbaar voelbaar van iemand, dan een tekstline 'pappa/mamma, ik lig nu ladderzat onder het podium' ;-)

  Ik snap nog steeds de charme van Twitter niet, kan iemand het me uitleggen?

  geplaatst op
 • Het gevoel dat je altijd en overal in contact staat met je peers, ze laat weten waar je bent en wat je doet, ze een vraag kunt stellen of zomaar met ze kunt ouwehoeren. En als je er geen zin in hebt dan doe je dat niet. Combinatie van (micro)blogging, chat en sms.

  Het aardige is dat je bijv. op afstand samen met groep vrienden een tv-show, voetbalwedstrijd of popconcert kunt bekijken en bespreken.

  Ik vrees overigens dat je deze experience zelf een keer mee gemaakt moet hebben om de waarde ervan in te kunnen schatten. Vergelijk het met je eerste ervaringen in een chatbox.

  geplaatst op
 • Ik heb een avond gezellig meegetwitterd en het is erg leuk om de muziek, reacties en foto's vanuit het hele land te kunnen volgen. Ik wacht alleen nog op foto's van 3voor12 flickr in de twittermap!

  geplaatst op
 • Marco, met alle respect (ik ben zelf zoals je weet ook een fanatiek Twitteraar), eigenlijk snap ik die hele evangelisatie van Twitter ook niet. Twitter is simpelweg wéér een online communicatietooltje.

  De charme zit hem volgens mij in:

  a) WIE zijn de gebruikers (In NL vooral mensen die diep in de 'nieuwe media/marketing' wereld zitten en daarom voor ons als onderlinge 'doelgroep' interessant. Oftewel: ons kent ons ;-)

  b) de mobiele services gecombineerd met dat de groep uit a) een groep is die qua mobile web penetratie hoog scoort en makkelijker bereid is (meer) geld uit te geven aan mobiele diensten.

  c) de open API's waardoor inititatieven als Twittervision en de 3voor12 twittervision mogelijk zijn.

  Overigens zijn er over Twitter wel tal van leuke discussies te voeren. Zo verbaas ik me bijvoorbeeld over de openheid van zaken die wij Twitteraars (durven) te geven. Geldt ook voor mezelf hoor. Hoezo big brother is watching you als ik bij wijze van spreken precies weet wat mijn klant gister met wie, waar gegeten heeft?

  Nu is dat in internetland al langer de gewoonte. Op web-log.nl en de diverse fora gaat dat al jaren zo. Maar juist de mensen waar ik regelmatig de vraag van krijg 'Waarom die vrouwen op Viva.nl hun ziel en zaligheid zo op het web gooien' en 'Waar halen ze de tijd vandaan?', kom ik nu tegen op Twitter alwaar ze de wereld vertellen samen met vrouwlief boontjes gedopt te hebben...

  geplaatst op
 • Sanne Walvisch vroeg eerder aan de Pinkpoppers via Twitter of de Douwe Egbert meisjes al zijn langsgeweest. Volgend jaar via mashup Twitter en Google Maps die Douwe Egbert Koffiemeisjes naar mijn tent loodsen voor een vers kopje koffie.....die blauwe tent rechtsachter. Daarom belang van eenvoud mobiele functie Twitter en het belang dat de DE meisjes dan ook twitter-minded zijn.

  Marketing-uitdaging voor DE: Hoe gaan jullie volgend jaar tijdens Pinkpop die Douwe Egbert Koffiemeisjes-service aanbieden aan alle thuis-online-live-meekijkers?

  geplaatst op
 • @sanne: zo kom je nooit toe aan je Titels-artikel ;-)

  geplaatst op
 • Ik vind het wel leuk, het is in ieder geval goed om in de stemming te komen (ga er morgen heen)

  geplaatst op
 • Begin Twitter nu wat beter te leren kennen. Heel leuk. Het heilige vuur moet ik nog wel even krijgen. Een nieuwe, leukere vorm van chatten. De vergelijking met een weblogs zie ik nog niet zo.

  geplaatst op
 • Het prettige aan Twitter voor mij is dat ik even kan teruglezen in de ochtend of als ik even offline ben geweest. Met chat wordt dat al weer lastiger. Twitter is in beginsel "device agnostic" zodat ik het in principe overal kan volgen. Maar idd, het wil wel eens een uit de kluiten gewassen IRC kanaal worden. De vergelijking met weblogs, tja....het zijn toch vooral bloggers die ook aan het twitteren slaan...

  geplaatst op
 • Zaterdagavond vroeg ik Erwin Blom nog of er geen mashup kon komen van livebeelden, twitter en achtergrondinfo over de bands. Zondag had roelandp al iets in elkaar gehacked op todaysart.nl/pp07:  (screendump via sjors)

  geplaatst op
 • OOOOO wat een mooie mashup!!! Echt briljant. Leuk om naar te kijken ook!!

  De eerste filmpjes staan ook al op YouTube, zie een nummer van Muse

  geplaatst op
 • Supergaaf gedaan. Ik volg nu een paar jaar Pinkpop via internet. Het forum van 3voor12 was nooit zo interactief. Ik heb net een Twitter account (met veel moeite, werd er vaak uitgeknikkerd) en ga er mee experimenteren

  geplaatst op
 • Volgens mij gaat Twitter.com over zijn nek. In firefox doet ie niets meer en in IE is ie heel heel erg traag.

  geplaatst op
 • Maandagavond, tweede pinksterdag om 20:20 uur en de teller van het aantal twittervrienden van 3VOOR12 staat op 368. Oftewel, ruim 160 mensen hebben zich dit weekend aangemeld en meegedaan aan het twitterspektakel. Heb zelf slechts enkele momenten kunnen meepakken maar wat mij betreft zeker voor herhaling vatbaar!

  PS alleen twitter zou er wat minder uit moeten liggen; via mobiel was er dit weekend moeilijk doorheen te komen.

  geplaatst op
 • Met nieuwe initiatieven moet je veel geduld hebben blijkt. Vanaf 's middags (14.00) wilde ik meedoen met het Pinkpop twitteren. Het is me nu eindelijk gelukt (21.30)om een berichtje te plaatsen, tussentijds nog wel gegeten en de kids op bed gelegd :-). Maar twitteren is helaas geen hoogtepunt geworden. De site lag er heel vaak uit en als ie het deed was ie erg traag. Als nieuwe twitteraar viel het niet mee om zo de werking van het systeem te doorgronden. Als het niet lukt heb je de twijfel dat het het aan je eigen onervarenheid ligt. Eigenlijk moeten we dit de consument niet aandoen.

  Achteraf vraag je jezelf af waarom je al die tijd erin steekt en niet gewoon gaat genieten van de muziek zoals in the old times.

  Het delen van de pinkpop ervaing met anderen is een toevoeging die er in the old times niet was. En nu het kan wil je ook dat het werkt. Maar dat is een kwestie van tijd en capiciteit. Volgend jaar weer een Pinkpop.

  geplaatst op
 • Het laatste deel van de avond deed twitter.com het redelijk. Het is een erg leuke ervaring om zo met anderen Pinkpop te beleven. De mashup van RoelandP deed het ook erg goed. Mijn complimenten Roeland. Leuk om te zappen tussen de streams en flickr.

  geplaatst op
 • Volgens Emerce is Erwin Blom (VPRO) tevreden over het Twitter-experiment tijdens Pinkpop.

  Blom noemt het experiment geslaagd. "De eerste twee dagen ging dat heel goed. Toen zag je hoe Twitter de mensen thuis, de festivalgangers en de redactie backstage bij elkaar bracht en bij de uitzending betrok. Het was leuk, de potentie van een mediamix en interactiviteit was overduidelijk. We hebben gezien dat deze combinatie, dit idee, kan gaan werken. We gaan hier dan ook zeker mee door. Of dat met Twitter of een andere dienst is, maakt niet uit", aldus Blom tegen Emerce.

  Op naar Lowlands zou ik zeggen!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.