Pandora’s box van geintegreerde marketing

1 maart 2004, 20:39

Interessante discussie op AdAge over de desintegratie van geintegreerde marketing. Vandaag de dag stelt ieder marketing- en communicatiebureau zich dan ook de vraag of het zich moet specialiseren of dat het zich juist moet verbreden.

Feit is dat geintegreerde marketing (cross-media, gesynchroniseerde marketing) een trend is die binnenkort gemeengoed zal zijn in de marketingwereld. Mijn visie is dat adverteerders zich derhalve moeten verbreden vwb kennis over de mogelijkheden (en onmogelijkheden) van de verschillende media en dat ze daarbij de beste (lees: gespecialiseerde) bureaus moeten inschakelen voor die media die ze willen inzetten. Uiteraard zullen er partijen komen/zijn die denken de adverteerder te kunnen helpen bij het selecteren van de juiste media mix, maar alleen de gespecialiseerde bureaus zullen het effect kunnen bereiken waar de klant op zit te wachten (en voor wil betalen).

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  media

  Dank voor je compliment. Ben het eens met je betoog alleen vraag ik me wel af of de bewaking van crosslines en executie door een onafhankelijk bureau moet worden gedaan of door de adverteerder zelf.

  Mijn ervaring is dat veel adverteerders geen flauw benul (meer) hebben van de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende media (met name nieuwe of interactieve media). Het zijn vooral ‘dozenschuivers’ die intern opdrachten aannemen en deze zo snel mogelijk doorschuiven naar een of meerdere bureaus. Op korte termijn leuk voor de bureaus maar een kwalijke zaak voor de adverteerder.

  Op de lange termijn is dit echter ook funest voor de bureaus. De marketing- en communicatieafdeling van de adverteerder (toch vaak de opdrachtgever) kan het namelijk intern ook niet meer verkopen omdat ze eigenlijk niet goed weten hoe en wat. Dit geldt nu al voor de nieuwe media (omdat ze daar domweg geen ervaring mee hebben en het niet in hun opleidingspakket zat) en als we niet oppassen geldt dit binnenkort ook voor de traditionele media.

  Mijn visie is dan ook dat de kennis bij de adverteerder omhoog moet en pas dan zullen nieuwe media en cross-media concepten ook een kans krijgen.


  2 maart 2004 om 18:53
  at

  Marco, het gaat mijns inziens vooral om de bovenliggende doelstellingen. Bewaking van de crosslines is primair de taak van de principaal denk ik. De uitvoering en de configuratie van media zijn ook geen statische modellen maar behoeven een voorschrijdend inzicht en advies. Elke product of dienst heeft in elk deel van de lifecycle of bij veranderend sentiment bijvoorbeeld een andere media behoefte. Maar vertel dat maar eens aan een bureau met een bijvoorbeeld groot financieel belang bij TV commercials of een uitgever met een megabudget aan loyaltie magazines voor een automerk.


  2 maart 2004 om 21:21

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!