Overheid start met weblog

Overheid start met weblog

Overheid start met weblogVanaf de eerste week van januari 2006 staat de nieuwe site van WerkenbijdeOverheid.nl live.

Om de gebruiker van Werkenbijde-Overheid.nl te betrekken bij het proces is deze week een weblog gestart over dit onderwerp. In de aanloop tot de lancering worden de verschillende facetten van de totstandkoming van het nieuwe design en functionaliteiten belicht. Daarnaast wordt duidelijk gemaakt welke factoren een rol hebben gespeeld en worden keuzes voor bepaalde beslissingen belicht.

Maar minstens zo belangrijk is dat gebruikers hun mening kunnen geven op de nieuwe site. Na de lancering blijft de weblog actief om reacties van gebruikers te peilen. Deze input wordt gebruikt voor verbeteringen en mogelijke aanpassingen aan de site. Voor zover we weten is het de eerste keer dat de overheid op deze manier de gebruiker betrekt bij dit soort projecten.


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Geen slecht plan natuurlijk van de overheid, dit is bij uitstek geschikt om te peilen hoe je daadwerkelijke bezoekers denken over je site. Maar of het ze goed bevalt is een tweede :)

  geplaatst op
 • Fijne webzijde, dat werkenbijdeoverheid.nl. Toen ik een reactie probeerde achter te laten ("Als je elders werk kunt vinden, ga je natuurlijk niet bij de overheid werken"), kreeg ik twee pagina's foutmeldingen te zien. Daar ga ik op het I.G.L.O.-log maar eens een stukje aan wijden.

  geplaatst op
 • Correctie: ondanks de twee pagina's foutmeldingen blijkt mijn reactie wel geplaatst te zijn. Deze informatie zal ook verwerkt worden in het aangekondigde stukje.

  geplaatst op
 • Interessant iniatief! ben benieuwd hoe actief overheid en sitebezoekers deelnemen aan de discussie. Hebben jullie nog metbare doelstellingen geformuleerd?

  Cpt. Iglo, ik neem aan dat je bevindingen ook netjes rapporteert op de weblog van WerkenbijdeOverheid.nl? Daar is die weblog volgens mij juist voor bedoeld ;-)

  geplaatst op
 • @Marco: Ik heb mijn bevindingen daar niet doorgegeven. Wel heb ik inmiddels het stukje 'Werken bij de overheid' op het I.G.L.O.-log gezet. De conclusie is: "dat je aan het functioneren van de overheidswebzijden kunt aflezen hoe het economisch met ons land gesteld is: zolang de overheidswebzijden werken, gaat het niet goed met de economie."

  geplaatst op
 • Frank, nog een vraagje, hoe laten jullie nu de sitebezoekers weten dat er een nieuwe site aankomt en dat ze de voortgang op de weblog kunnen vinden?

  geplaatst op
 • Wat voegt een weblog toe aan het krijgen van gebruikersreacties, zo vraag ik me af. Daar bestaan al jaren (wat zeg ik: decennia) andere en betere middelen voor. En de overheid maakt daar ruimschoots gebruik van. Maar toen zag ik het: dit is geen bericht voor marketeers, het is een advertorial! Goed gedaan hoor, Frank.

  geplaatst op
 • @Iglo: Vervelend dat je die ervaring hebt. Als het goed is komen foutmeldingen bij ons team binnen en kunnen we analyseren wat er aan de hand kan zijn.

  @Marco: Het klinkt moeilijk te geloven maar ik ben nog niet heel nauw betrokken bij het project dat ik je zo kan oplepelen of en wat de doelstellingen zijn. Kom ik nog op terug. Verder vind je op de frontpage van WbdO een banner voor de weblog plus de aankondiging voor de nieuwe site.

  @Rene: Dank voor het compliment :-) Ik neem aan dat je dit stukje op MF als advertorial ziet? Wat betreft het verkrijgen van gebruikersreacties: Ook wij maken gebruik van die andere middelen maar dit zien we als een toevoeging op die middelen. Daarnaast willen we ook gedurende het proces laten zien wat er bij komt kijken, wat men kan verwachten en waarom specifieke keuzes zijn gemaakt. Dus geen eenwegverkeer (krijgen van reacties) maar tweewegverkeer waarbij BZK ook communiceert met de gebruikers.

  geplaatst op
 • @ Marco, er zijn geen doelstellingen gekwantificeerd. De weblog is ontwikkeld om de dialoog aan te gaan en zo te leren van de gebruikers EN om inzicht te geven in de gedachtegang en beslistrajecten bij dit soort projecten.

  Er zijn voor zover ik weet nog geen soortgelijke initiatieven door de Nederlandse overheid gestart, dus er is ook eigenlijk geen ijkpunt waar we doelstellingen aan kunnen relateren. Geeft ook niets, we wilden het gewoon doen om te zien hoe het zou lopen en BZK durfde het aan.

  geplaatst op
 • Frank en Ronald, dank voor de update en heel veel succes met het project. Ben benieuwd naar jullie ervaringen!

  geplaatst op
 • Planet en Molblog maken er nu ook melding van.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.