Ook Randstad haakt in op AI

Reclamereview: Het bekende uitzendbureau is het volgende merk dat 'iets met AI' doet in een campagne. Vakmanschap heeft volgens hen last van een imagoprobleem. Door in te haken op de ontwikkelingen op AI-gebied, wordt positieve aandacht voor praktische beroepen gecreëerd.

7 juni 2023, 14:45 2656 x gelezen

Credits

Bureau: Dentsu Creative Amsterdam

Doelstelling

Bewijzen dat het mbo AI-bestendige opleidingen biedt en zo meer leerlingen overtuigen om voor het mbo te kiezen.

Uitwerking

Uit het persbericht: In alle regio’s in Nederland stijgt het tekort aan vakmensen in praktische beroepen, zo blijkt uit recente cijfers van Randstad Nederland. Landelijk staan er momenteel ruim 195.000 vacatures open in de categorie praktische beroepen. Onder praktische beroepen verstaan we banen waarin je je handen gebruikt om je vak uit te oefenen, waar menselijke skills onmisbaar zijn. Skills die niet te automatiseren zijn door bijvoorbeeld A.I.

Randstad Nederland nam de proef op de som en liet ChatGPT alle Havo examens voor het pakket Natuur en Gezondheid afnemen. Daarnaast legde de A.I. software ook een praktijk examen MBO af. Gerekend met een conservatieve N-term van 1.0 slaagt de A.I. met vlag en wimpel voor de HAVO, maar voor het MBO praktijk examen. (sic)

Nic Huiskes, Directeur Marketing, Communicatie & Intelligence Randstad Nederland: “De turbulente ontwikkeling op het gebied van A.I. is een geweldige kans om om juist deze praktische beroepen, die zo onmisbaar zijn om de Nederlandse economie draaiende te houden, in de spotlight te zetten.”

Dit persbericht is geschreven met een beetje hulp van ChatGPT

Oordeel

Altijd goed om praktische beroepen en de opleidingen daarvoor te promoten. Maar dit vind ik wel echt een onzinnige manier. Wat een verrassing dat AI geen praktijkexamen kan doen! Alsof je Kylian Mbappé vraagt om 180 te gooien met darten. Iemand reageerde onder de YouTube-video met de vraag ‘Waarom laten jullie ChatGPT dan geen mbo-examen Nederlands maken?’ Dat zou inderdaad appels met appels vergelijken zijn. Maar die comment is inmiddels verwijderd (door Randstad?)…

Verder is het persbericht ook met hulp van ChatGPT geschreven. Ik hoop dat de spelfouten en inhoudelijke fouten daarop kunnen worden afgeschoven (praktijkexamen met spatie, mbo met hoofdletters). Bovendien ontbreekt er een woord (‘zakte’) in de zin over het mbo-examen, waardoor de gewenste boodschap niet overkomt.

Nogmaals: ik sta helemaal achter de boodschap om praktische beroepen te promoten, maar AI wordt er nu gewoon met de haren bij gesleept omdat het hot is. Je hoeft geen ‘experiment’ te doen om te concluderen dat ChatGPT geen schroeven kan aandraaien.

David Brinks
Eigenaar bij Hardcopy

Freelance (SEO-)copywriter en mede-eigenaar van Radish Concepts. Blogt ook op Copytips.nl. Houdt van korte bio's.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!