Ontvangst SMS-tekst niet gegarandeerd

24 januari 2003, 11:32

Op Amerikaanse netwerken verdwijnen maandelijks miljoenen SMS-berichten. In Nederland is de situatie niet zo extreem, maar garanties voor de aankomst van SMS’jes worden niet gegeven, terwijl meestal direct bij verzending wordt afgerekend.

Amerikaans onderzoek wijst uit dat zo’n 7,5 procent van de verstuurde SMS-berichten nooit de geadresseerde telefoon bereikt. Harde gegevens over het aantal SMS-berichten dat in Europa verdwijnt, ontbreken. De grote marktonderzoekers nemen SMS niet mee in hun kwaliteitsonderzoeken. Toch gaat het ook in Nederland wel mis. IDC-analist Lars Vestergard heeft zelf al diverse malen geconstateerd dat een bericht niet aankomt. Hij schat dat in Nederland het foutenpercentage niet boven 1 procent uitkomt. Ook bij de Consumentenbond bestaat de indruk dat SMS-berichten verdwijnen of sterk vertraagd aankomen. De bond overweegt een onderzoek.

KPN zegt dat 98 tot 99 procent van de verzendingen correct wordt afgeleverd. Geen van de GSM-bedrijven geeft echter aflevergaranties. O2 zegt wel een bericht pas in rekening te brengen als het SMS-verwerkende systeem een bevestiging van ontvangst heeft. Dutchtone en KPN rekenen direct bij verzending af. Geen van de aanbieders meldt het als de aflevering mislukt. Sommigen kunnen wel een notificatie geven bij een geslaagde verzending.

E?n van de punten waarbij het fout kan gaan, is bij de overdracht van een SMS-tekstje van de ene GSM-aanbieder naar de andere. Daarnaast wissen SMS-verwerkende systemen ook berichten die niet binnen een bepaalde periode zijn af te leveren. De meeste telecombedrijven hanteren een periode van 72 uur, een enkele zeven dagen. Aflevering wordt bijvoorbeeld verhinderd als de geadresseerde telefoon niet aanstaat, buiten het bereik van het netwerk vertoeft of als het geheugen van de GSM vol is. Ook toetsen gebruikers nog wel eens een fout nummer in. (tdo)

Lees meer in de Automatisering Gids van vandaag, 24 januari 2003

Bron:

http://www.automatiseringsgids.nl/

Zie ook:

Mobiele operators raken veel SMS-berichten kwijt – 15 januari 2003

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!