Online dominant in marktonderzoek

Online dominant in marktonderzoek
, Multiscope
@jkivit

Online is voor het eerst sinds het ontstaan halverwege de jaren negentig het grootste kanaal voor marktonderzoek. Ongeveer 20% van alle bestedingen aan marktonderzoek ging in 2008 via het online kanaal. Telefonisch onderzoek is nu nummer 2 met 18%. Geautomatiseerd digitaal/electronisch onderzoek is nummer 3 met 17% van alle bestedingen. Dit blijkt uit ‘Global Market Research 2009’, een rapport van brancheorganisatie Esomar.

Omzet naar kanaal

Tussen de verschillende landen zijn nog wel grote verschillen waar te nemen qua penetratie van online onderzoek. In Canada (35%), Japan (33%), Australië (32%), Duitsland (29%) en Nederland (28%) is online onderzoek inmiddels gemeengoed. In 22 landen wereldwijd ligt de penetratie van online marktonderzoek boven de 10%. Vorig jaar gold dit nog voor 18 landen.

Marktgrootte en groei
In totaal ging er in 2008 wereldwijd zo’n 32 miljard om in marktonderzoek. Een groei van 4,5% ten opzichte van 2007. Helaas blijft daar na inflatiecorrectie nog maar 0,4% van over. De Amerikaanse markt is met een daling van 2,1% na inflatiecorrectie het hardst getroffen. Zuid Amerika daarentegen weet nog wel met 5,6% te groeien. Volgens Esomar kent de sector zijn zwaarste jaar ooit.
 
Resultaten binnen top 25
De magere resultaten zijn ook terug te zien in de resultaten van de grote marktonderzoeksbedrijven.  Op een handvol uitzonderingen na, zagen alle top 25 marktonderzoeksbedrijven hun omzetten dalen in 2008. In het afgelopen jaar wisten alleen het Braziliaanse Ibope, Comscore en Yougov met meer dan 10% te groeien. Binnen de top 25 marktonderzoeksbedrijven nemen zij echter slechts 2% van de omzetten voor hun rekening.

De winstgevendheid is het best bij de ‘syndicated’ partijen die zich richten op een specifieke markt. Arbitron, IMS Health & Nielsen kennen gezonde winstmarges van 10-20%. Comscore deed het bijzonder goed met een marge van meer dan 20%. De overige bedrijven waarvan resultaten openbaar zijn zitten allemaal tussen de 5% en 10%. Inkrimpingen tot 10% van het personeelsbestand zijn daarom ook aan de orde van de dag, aangezien arbeid de belangrijkste kostenpost is in deze industrie.


Geplaatst in

DelenEr zijn 3 reacties op dit artikel

  • Uit online onderzoek is gebleken dat online onderzoek populair is.....

    geplaatst op
  • 100% van de on-line deelnemers aan een onderzoek gaf aan regelmatig internet te gebruiken.

    geplaatst op
  • Ha, ha. Kwam het als een WC eend bericht over? Nou, het komt uit een rapport van branchevereniging Esomar, dus lijkt me vrij objectief. Zij moeten alle bloedgroepen vertegenwoordigen.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.