Online video is de nieuwe norm

22 september 2013, 10:36

Mensen kunnen tegenwoordig content bekijken waar en wanneer ze willen. Dit biedt kansen, maar tegelijkertijd ook uitdagingen. Hoe krijg je mensen zo ver om jouw video te kijken, terwijl er zo veel andere interessante of amusante video’s op het internet te vinden zijn.

Er zijn drie trends die we in deze blogpost willen uitlichten: Ten eerste bekijken steeds meer mensen online video via tablet en smartphones. Volgens Comscore groeide het online video publiek in de EU5 met 5 procent en het aantal mobiele kijkers zelfs met 162 procent. De tweede trend is de groei van het aantal connected devices. De derde trend is de toename in lengte van video die worden bekeken. Niet alleen worden korte amusement video’s bekeken, maar volgens onderzoek door Ooyala ook steeds meer video’s van meer dan 10 minuten. Wat betekenen deze trends voor de consumptie van online video?

Mensen kunnen tegenwoordig content bekijken waar en wanneer ze willen. Dit biedt kansen, maar tegelijkertijd ook uitdagingen. Hoe krijg je mensen zo ver om jouw video te kijken, terwijl er zo veel andere interessante of amusante video's op het internet te vinden zijn. Zeker voor langere en informatieve video’s ligt hier een uitdaging. Wij zien twee strategieën om deze uitdaging aan te gaan.

Als eerste moet de video interessant zijn voor je publiek. Zorg ervoor dat je, voor je een video maakt, een duidelijke doelgroep kiest en een doel voor de video. Pas dan je boodschap en de vorm van de video hiernaar aan. Zorg ervoor dat je doelgroep op de hoogte is van de video en dat ze weten wat ze van de video kunnen verwachten. Na het plaatsen van de video kan je in de video statistieken terug zien wanneer kijkers afhaken en je video dus te lang vinden. Kijkers die niet in de doelgroep vallen haken meestal binnen 10 seconden af. Als op latere momenten grote groepen kijkers stoppen met afspelen ligt daar een kans om de video te verbeteren. Probeer daarnaast ook na te gaan of je video wel de gekozen doelgroep bereikt. Je kan in de statistieken kijken waarvandaan mensen je video bekijken en nagaan of je doelgroep niet op andere plekken te bereiken is.

De tweede strategie is het aanbieden van multi-platform mogelijkheden. Biedt kijkers de mogelijkheid om op meerdere devices de video af te spelen. Het onderzoek van Comscore laat zien dat verschillende devices gedurende de dag gebruikt worden. Overdag overheerst het gebruik van computers nog, terwijl richting de avondenuren tablets en smartphones meer gebruikt worden. Zeker bij langere video’s wil je kijkers de mogelijkheid bieden om te pauzeren en over te stappen op andere devices.

Kortom een groei van het gebruik van tablets en mobiele devices biedt een kans om video op alle platforms aan te bieden zodat kijkers zelf kunnen bepalen hoe ze de video zullen bekijken en kunnen wisselen tussen devices. Statistieken laten zien dat ook langere video’s worden bekeken. Dit biedt kansen voor o.a. informatieve videos zoals trainingsvideo’s of bedrijfspresentaties. Focus hierbij op je doelgroep en het doel van je video. Combineer lange video’s met multi-platform afspeelbaarheid voor een effectief resultaat.

GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET ASTRID GEERLINGS

Oscar Langerak is directeur van VideoWerkt en ziet dat online video steeds meer wordt ingezet door bedrijven. Online video biedt de mogelijkheid om interactie aan te gaan met klanten en deze op verschillende mobiele devices te bereiken. Het aantal online video kijkers groeit nog steeds. Het aantal video’s wat bekeken wordt via mobiele devices groeit ook nog steeds. Kortom video werkt. Oscar heeft een passie voor het vastleggen van verhalen. Uit de maatschappij, binnen bedrijven of over services of producten. Hij is met VideoWerkt een betrouwbare en snelle partner voor het produceren van video’s en het adviseren en uitvoeren van alle facetten van video marketing; van hosting tot video SEO en social sharing. Wij maken video die werkt! Oscar startte VideoWerkt in 2011 om communicatie te verbeteren door het aanbieden van fraaie, conceptmatige en strategisch verantwoorde online video’s. In 2012 is hij mede-initiatiefnemer van de nieuwe lokale omroep OPEN Rotterdam. Deze omroep heeft per 1 maart 2013 voor 5 jaar de uitzendvergunning.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!