On demand video steeds vaker via smartphone

On demand video steeds vaker via smartphone

14 april 2022, 10:30

Kortje tussendoor maar enorm relevant voor schermadverteerders. Televisie blijft namelijk met afstand het populairste apparaat voor on-demand videocontent, maar smartphones worden wereldwijd steeds populairder, blijkt uit gegevens van videoanalysebedrijf NPAW, dat daarover cijfers uit de hele wereld verzamelt. Dat heeft uiteraard gevolgen voor adverteerders die rekening moeten houden met het scherm waarover een consument gebogen zit of mogelijk meerdere, zoals bij streaming naar tv het geval is.

 

Twee vijfde (41%) van de consumptie van video-on-demand content vindt plaats op een aangesloten tv-apparaat en dat cijfer is het afgelopen jaar stabiel gebleven. Ter vergelijking: smartphones nemen nu een kwart van het aandeel in (26%) en dit aandeel is gestegen van 21% in het voorgaande jaar, wat de grootste stijging op alle apparaten vertegenwoordigt.

Kijken op een laptop of zelfs desktop gebeurt steeds minder vaak: PC-video-on-demand-consumptie staat nog op de derde plaats, maar zag de grootste daling, met 12% in het vierde kwartaal van 2021. Voor merken die digitale video gebruiken, kan de populariteit van het delen van accounts een aantal uitdagingen met zich meebrengen als het gaat om targeting en personalisatie. Ook het brede aanbod aan platformen, met een publiek van gemiddeld vijf personen, kan een uitdaging zijn.

De consumptie van digitale video’s stijgt sterk en adverteerders verschuiven hun budget dienovereenkomstig. WARC Data zegt te verwachten dat de uitgaven voor OTT-videoadvertenties dit jaar met 20% zullen groeien, waarbij direct-to-consumer-merken een belangrijke rol spelen. Dit komt doordat lineaire tv-reclame steeds vaker een kleinere groep mensen bereikt.

 

luuk ros
Manager Merk & Media van NIMA bij NIMA

Binnen het Nederlands Instituut voor Marketing verantwoordelijk voor de het merkmanagement van NIMA, content (die we al dan niet in samenwerkingen met leden en derden publiceren) en verbindingsofficier richting pers en stakeholders. Ik was van 2018 tot 2024 Hoofdredacteur van Marketingfacts. Studeerde in 1995 af (hbo Communicatie) en werkte bij een aantal corporates (Albert Heijn, DaimlerChrysler/debitel en Praxis), bureaus (Van Oorschot, Coebergh), maar vooral bij B2B-vakmedia (Telecommerce, Tijdschrift voor Marketing, Marketingonline, MarketingTribune, Marketingfacts) en inmiddels dus bij de beroepsvereniging voor professionals in marketing. Marketing-nerd. Professional Consumer. Retailmarketing. Leest/luistert/kijkt alles wat los en vast zit over innovatie in marketing. Bedenker van de NIMA Marketing Day.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!