Nieuwe toepassingen voor Instagram Reels, Pinterest en WhatsApp Business

Ook al is het nu komkommertijd, er is altijd voldoende social media nieuws! We hebben de laatste ontwikkelingen op een rij gezet.

4 augustus 2023, 14:12 2075 x gelezen

Lees in onderstaand artikel meer over nieuwe creatieve mogelijkheden voor Instagram Reels, het chatmodel van Meta en interessante visuele advertentie mogelijkheden op Pinterest.

Meta komt met verbeterde Llama 2 Large Language Tool

Meta heeft de Llama 2 Large Language Tool gelanceerd, oftewel: Meta’s open-source chatmodel. Het chatmodel is te vergelijken met de populaire ChatGPT. Meta zegt dat hun taalmodel veiliger en behulpzamer is. We zijn heel benieuwd of dat klopt! Dit kunnen we sinds 18 juli allemaal testen, want de toegang is gratis. Je kan je aanmelden via ai.meta.com. Verder hebben Meta en Microsoft aangekondigd samen te gaan werken bij het doorontwikkelen van hun taalmodellen en AI tools.

Mooie ontwikkelingen voor het creëren van Instagram Reels

Ben je creator van Instagram Reels? Dan komen er weer mooie toepassingen aan die je kan testen.

Nieuwe mogelijkheden met templates en sjablonen

Instagram zegt de komende tijd nieuwe functies uit te rollen, waarmee je gemakkelijker templates kan gebruiken om mooie Reels te maken. Bij sommige van onze accounts is deze functie al beschikbaar. Je scrolt gemakkelijker door de beschikbare templates en neemt niet alleen de lengte van shots en muziek over, ook kan je de tekst en effecten uit het sjabloon hergebruiken.

Reels inplannen vanuit de mobiele app

Het is nu mogelijk om reels vanaf je telefoon in te plannen. Handig als je Reels op je smartphone maakt en ze pas later online wilt zetten. Is de video af? Klik dan op ‘geavanceerde instellingen’ en kies voor de optie inplannen. Kies vervolgens de gewenste datum en tijd.

Polls toevoegen aan je Reels in caption

Het is nu bij verschillende gebruikers mogelijk om polls te plaatsen onder een Reel. Deze functie zit dus in de testfase en biedt mooie mogelijkheden om de interactie met volgers op te zoeken. Onduidelijk is nog wanneer deze functie bij iedereen uitgerold wordt.

Instagram lanceert een nieuwe app: Threads

Begin juli liet Instagram-CEO Adam Mosseri voor het eerst vallen dat er een nieuwe app gelanceerd werd. Twee dagen later was het al zover: de app Threads (zie ook dit artikel over Threads hier op Marketingfacts) veranderde het social media landschap met maar liefst 10 miljoen downloads binnen 7 uur. De app geeft gebruikers de mogelijkheid om content te maken in de vorm van alleen tekst. Hierdoor ging Elon Musk natuurlijk steigeren, want dit lijkt sterk op de app Twitter….

Meta Verified: je kan nu het blauwe vinkje kopen

Voorheen moest je het blauwe vinkje op Instagram en Facebook echt verdienen. Dat hoeft niet meer: je kan het symbooltje nu kopen. Het gaat om maandelijkse kosten per kanaal. Dat betekent dat je voor Instagram en Facebook apart een abonnement moet afsluiten, ook al zijn de kanalen gekoppeld.

WhatsApp Business krijgt nieuwe toepassingen

Via WhatsApp Business kan je gemakkelijk en snel communiceren met klanten. Mark Zuckerberg kondigde deze maand aan dat hij dit proces extra makkelijk wil maken. Er komt daarom een update aan met de volgende toepassingen:

  • Met de nieuwe (betaalde) berichtfuncties maak je als gebruikers eenvoudig campagneberichten. Hier kun je gepersonaliseerde promoties en reminders inzetten.
  • Gebruikers van WhatsApp Business kunnen nu ook Facebook- en Instagramadvertenties maken zonder Facebook-account. Dit maakt het veel gemakkelijker om advertenties te maken voor Facebook met een klik-naar-chat-knop. Via deze knop worden leads direct naar een WhatsApp-gesprek geleid.

TikTok verbindt zich aan Warner Music

TikTok draait om muziek, maar daar moeten ze natuurlijk wel licenties voor hebben. Dat krijgt het platform nu, omdat ze samen gaan werken met Warner Music. Hiermee krijgt TikTok volledige toegang tot alle muziek van het label.

De samenwerking is een doorbraak voor het social media platform, want TikTok zat al lange tijd aan tafel met Warner, Universal en Sony. De labels willen namelijk profiteren van de inkomsten die TikTok genereert. Niet meer dan logisch, want muzieklabels en artiesten moeten op blijven komen voor hun eigen verdienmodel.

Dit maakte de hele situatie uiteraard vrij complex. TikTok en Warner Music hebben inmiddels afspraken gemaakt over het verdelen van advertentie-inkomsten en ook artiesten moeten profiteren van de samenwerking.

Pinterest pakt door met nieuwe visuele advertentie mogelijkheden

Pinterest vernieuwt regelmatig de mogelijkheden voor advertenties binnen het platform. Eerder dit jaar kondigde het platform aan vier nieuwe advertentie formats uit te rollen in de VS. Nu kunnen we eindelijk starten met het testen van Lead Ads, Travel Catalogs en Premier Spotlight.

Lead Ads

Je kan nu een leadformulier toevoegen aan je advertenties. Handig als je leads wilt verzamelen voor jouw dienstverlening of als je een kortingscode wilt weggeven.

Travel Catalogs

Met dit format kunnen merken een complete reisgids op Pinterest uploaden en zo hun producten en diensten gemakkelijker aanbieden aan gebruikers die Pinterest gebruiken voor het samenstellen van hun reis.

Premier Spotlight

Met dit nieuwe format toon je voor 24 uur een video schermbreed op een prominente plek. Maar let op: deze variant is alleen nog in onze buurlanden uitgerold (Duitsland, Frankrijk, UK). Hiermee kunnen adverteerders een merk voor een korte periode promoten en maximaal bereik genereren. Dit is interessant voor onder andere een productlancering.

Melissa is content marketeer bij SDIM. Tijdens haar studie Media, Informatie en Communicatie leerde ze creativiteit en strategie combineren. Ze startte haar loopbaan als webredacteur bij een tijdschrift en is doorgegroeid tot volwaardig content marketeer. Ze schrijft graag pakkende teksten en ze heeft een passie voor design en social media. In haar vrije tijd schildert ze zo veel mogelijk, maar is ook te vinden in de sportschool en bij mooi weer op haar racefiets.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!