Nico Verspaget (Quadia): “Bedrijven moeten wanneer het om video gaat leren denken als uitgever”

18 maart 2013, 10:29

Nico Verspaget is één van de oprichters van online video bedrijf Quadia. Begonnen in 2004 – “Wij zijn ouder dan Youtube” – heeft de firma inmiddels 40 man in dienst. Deels technische krachten, deels inhoudelijke specialisten. Zo’n 50% van de omzet komt uit activiteiten gericht op de farmaceutische industrie, een niche. Zo maakt Quadia Oncologie TV, programma’s voor medische specialisten waarvan er circa 3000 in Nederland rondlopen. “Negentig procent is lid.” Voor die mensen maakt Quadia online e-learning-programma’s waarmee aan de verplichte nascholing kan worden voldaan.

Daarnaast doet Quadia verslag van circa zeven grote internationale medische congressen per jaar. De farmaceutische industrie stelt steeds minder geld beschikbaar om artsen congressen te laten bijwonen. Door wel geld te stoppen in Quadia kan iedereen toch op de hoogte blijven.

“Niche in niche”

Het succes in de medische niche is geen toeval, zo meldt Nico Verspaget. “We hebben zelf ook flink geinvesteerd op dat terrein: we hebben een eigen medische redactie van vier man. We maken e-learning-modules en trainingen. Ons succes is geen ongelukje. Het heeft een aantal jaren geduurd, maar nu gaat het om ongeveer 50% van onze activiteiten.”

Naast Oncologie TV richt Quadia zich ook op de niche-in-de-niche met bijvoorbeeld Breast Cancer TV, een kanaal gericht op specialisten op terrein van borstkanker. Maar het mooiste nichekanaal noemt Verspaget een uitzending voor 96 hematologen. “Vijfennegentig hematologen in het Duitstalig gebied, waarvan er zesentachtig keken. We hadden de juiste mensen aan tafel en het juiste onderwerp: de lancering van een nieuw onderzoek naar de behandeling van leukemie.” Waarmee één van de randvoorwaarden voor een succesvol nichekanaal direct duidelijk wordt: je moet genoeg te vertellen hebben. Daarnaast noemt Verspaget de financiering als voorwaarde.

“Steeds meer videoverkeer”

Quadia maakt niet alleen medische programma’s. Ze maken ook About Horses voor mensen in de paardensport, een programma voor dierenartsen in 100 seconden: korte know-how’s over mens en dier. Daarvan draaien ze er zo’n tien tot twintig op een dag. Eenmaal af komen de 100 seconden op de eigen site te staan, maar die wordt vrijwel niet bezocht. “De 100 seconden-content over bijvoorbeeld paarden staat op het kanaal abouthorses.tv dat is de grootste paardencommunity van Nederland: daar zitten de kijkers. Wij zorgen dat het wordt verspreid naar het juiste distributiekanaal.”

Op dit moment genereert video circa 55% van al het verkeer op internet. Dat percentage zal volgens Verspaget alleen maar gaan groeien de komende jaren. Ook bedrijven zullen steeds meer gebruik gaan maken van video. Maar daarbij moeten ze wel goed bedenken waarom en hoe. “Durf te targeten, dat is belangrijk. We zien veel te vaak dat bedrijven bezig zijn met losse flodders: één of twee dingen doen. Maar je moet het geïntegreerd zien. Denk in reeksen, in een groter geheel. Bedrijven moeten leren denken als uitgever.”

“Technologie steeds belangrijker”

Wanneer Verspaget naar de toekomst kijkt voor Quadia, hoopt hij een Europese speler te worden. Het bedrijf is onlangs uitgebreid in Duitsland. Daar werkt een team van native Duitsers voor Quadia. Ook zal er een verschuiving van inhoud naar de meer technische kant te zien zijn. “Wij verwachten dat technologie een steeds belangrijker deel van de omzet wordt. Dat zien wel ook al. Net als service.”

Zorgen over de toekomst heeft Verspaget in elk geval niet. “Hoeveel bedrijven zijn er nou die 8 jaar ervaring hebben met online video? Dat zijn er niet zoveel. Wij zijn een samenhang van componenten.”

Erwin Blom (Wormer, 1961) is voormalig hoofd van de afdeling Digitaal van de VPRO en mede-oprichter van The Crowds, een bedrijf dat zich specialiseert in ’social media’ en 'Fast Moving Targets', een platform over innovatie op het gebied van media, technologie en communicatie.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!