Nederlanders steeds meer bereid te betalen voor video-on-demand

11 september 2013, 09:29

En de komst van Netflix zal daar verder aan bijdragen

Een recent onderzoek van Ipsos Synovate en brancheorganisatie Stichting Video on Demand toont aan dat het aantal Nederlandse video-on-demand-kijkers het afgelopen jaar is gegroeid met 1 miljoen. Inmiddels maken zo’n 2,5 miljoen Nederlanders gebruik van betaalde VOD-diensten.

Het overgrote deel (meer dan 90 procent) kijkt via traditionele TV. Omdat TV-providers zoals Ziggo, KPN en UPC een uiterst gebruiksvriendelijke VOD-service leveren, is het dan ook niet verbazend dat vooralsnog ruim tweederde van de kijkers VOD afneemt van deze TV-aanbieders. Bovendien werpt de TV everywhere-strategie (VOD beschikbaar op alle connected devices) van genoemde providers zijn vruchten af, want inmiddels kijkt een verdere 20 procent series en films kijkt via tablets en PC’s. Voor smartphones gaat het slechts om 4 procent.

Een markt van honderden miljoenen euro’s

De in oktober a.s. te publiceren Nederlandse Entertainment & Media Outlook van PWC spreekt de verwachting uit dat in Nederland de inkomsten uit VOD de komende vijf jaar zullen stijgen van 97 miljoen in 2013 naar 206 miljoen euro in 2017. Nu is het nog zo dat TV providers een groot deel van deze opbrengsten opslokken, maar het aantal nieuwe “onafhankelijke” aanbieders van premium content neemt met rasse schreden toe, wat ongetwijfeld zal leiden tot een herverdeling van de VOD-inkomsten.

Op dit moment maakt 32 procent van de VOD-kijkers – al dan niet in combinatie met zijn/haar TV-abonnement – rechtstreeks gebruik van online diensten als Pathé Thuis, Ximon en Videoland, Moviemax, meJane.com (The Entertainment Group).

VOD als over-the-top-dienst

De snel toenemende penetratie van het aantal connected TV’s speelt overduidelijk in de kaart van bovengenoemde onafhankelijke contentaanbieders, omdat zij hun VOD-service zonder tussenkomst van een kabel- of IPTV aanbieder en via een app als over-the-top-dienst (OTT) aan het kijkerspubliek kunnen leveren. Daarnaast wordt de toegankelijkheid van online diensten en de mogelijkheid om deze via WiFi te koppelen en uit te spelen via de TV, steeds eenvoudiger. Apple TV is hiervan een goed voorbeeld, maar zeker niet het enige.

Zo goedkoop is het niet

Aan het gemak van het bestellen en on-demand-films kijken via een TV-provider hangt, in tegenstelling tot OTT-VOD, wel een extra prijskaartje. Bij zowel Ziggo als UPC kunnen alleen films en series on-demand worden besteld als de klant een extra abonnement heeft waarvoor VOD beschikbaar is. Vanzelfsprekend krijgt de consument tegelijkertijd een aanzienlijk groter aanbod van TV-zenders, maar om op aanvraag gebruik te kunnen maken van het VOD-aanbod, moet bij UPC minimaal € 5,50 per maand worden betaald (oplopend naar € 15,50) en bij Ziggo minimaal € 8,50 per maand (tot € 13,50).

Vervolgens wordt de tv-kijker per film additioneel een bedrag in rekening gebracht variërend van € 1,99 tot € 4,99 (bij UPC voor HD-kwaliteit € 5,99). Hierbij moet eerlijkheidshalve wel worden opgemerkt dat Ziggo haar premium-abonnees ook een zeer beperkt aantal (minder actuele) films gratis aanbiedt. Dit aanbod kan m.i. echter niet als VOD worden geclassificeerd.

De prijzen bij KPN Interactieve TV zijn vrijwel identiek, maar in tegenstelling tot de genoemde kabelaars is bij het telecombedrijf geen extra abonnement nodig. De KPN iTV VOD-service wordt overigens verzorgd door Videoland (nu dus RTL) en is in feite een zeer effectieve hybride OTT-dienst.

Netflix en Videoland introduceren SVOD

Al met al blijkt dat het huidige aanbod van VOD in ons land nogal duur uitvalt voor de Nederlandse consument. Dat heeft de deur wijd open gezet voor de komst van subscription-VOD-diensten (SVOD): ongelimiteerd films en series kijken voor een vast maandbedrag. De langverwachte introductie van Netflix in Nederland, die gisteravond een feit werd (vandaag is de officiële introductieparty/persconferentie in Amsterdam), lijkt wat dat betreft goed gekozen te zijn. Bij Netflix kunnen abonnees voor een vast bedrag per maand – namelijk 7,99 euro – onbeperkt tv-series en films kijken. Dat gaat vooral via apps op smart-tv's, smartphones en tablets.

Inmiddels kent Netflix meer dan 38 miljoen abonnees (waarvan bijna 8 miljoen buiten de VS) en blijkt een latente interesse van 10 procent (800.000 huishoudens) in Nederland. RTL zal, na de recente deelname in Videoland, komende maand met een vergelijkbare SVOD-service komen.

De 'consumenten-ontsluiting' van zowel Netflix als het hernieuwde Videoland zullen baat hebben bij het recent in de Verenigde Staten gelanceerde Google Chromecast (binnenkort ook in ons land). Chromecast is een dongel van 35 dollar die je in de hdmi-ingang van je televisie stopt en die content van verschillende OTT-diensten naar je televisie streamen.

De opkomst van betaalde (S)VOD is mijns inziens een voorbode van à la carte-TV, waarbij de TV-kijker eindelijk zelf bepaalt en betaalt waar en wanneer hij/zij naar naar kijkt en niet langer betaalt voor ongevraagd TV-aanbod.

In een vorig artikel heb ik al nadruk gelegd op de comeback van de huiskamer-TV, waaruit blijkt dat het gezamenlijk genieten van premium content (films, maar ook live events) een steeds grotere rol in ons dagelijks leven speelt. Een uitgebreid aanbod van video-on-demand-content is hierbij cruciaal.

Credits afbeelding: Martin Howard (CC)

The way in which we are communicating is changing rapidly and since we are all consumers, we are all part of this changing world. Marketing- and media strategies will have to be re-written, so let's sharpen our pencils and get the show on the road. http://www.linkedin.com/pub/dir/john/goedegebuure

Categorie

5 Reacties

  JohnG

  Netflix blijkt aan te slaan – al meer dan 25 berichtjes uit mijn persoonlijke omgeving ontvangen van mensen die een abo op Netflix (1ste maand gratis) hebben genomen.

  Lijkt me zinvol van MF om te horen hoe anderen dit ervaren en te zien in hoeverre dit model echt disruptive is voor het bestaande model.

  dus laat maar horen.


  11 september 2013 om 18:18
  Deze man

  Aanbod is zeer beperkt, als dat niet sterk verbeterd zal ik (en vermoedelijk een hoop anderen) het bij “illegaal” downloaden houden.

  Daarnaast is het nog niet te gebruiken op apple tv/Iphone, daar is de stream bij lange na niet vloeiend genoeg voor.


  11 september 2013 om 22:40
  Die andere man

  Apple TV werkt prima, wifi ook op Android en IOS. Aanbod idd nog beperkt, kijk zelf via Amerikaanse account.

  Mooie ontwikkeling, want ook door Spotify download ik geen muziek meer illegaal.


  12 september 2013 om 09:50
  Gebruiker

  Alleen UPC-klanten die alleen kabel-tv afnemen moeten nog extra betalen voor VOD, dan neem je er dus digitale televisie bij. Alle alles-in-1 klanten (het overgrote deel) heeft dus al VOD.

  Behalve Google Chromecast is natuurlijk Apple Tv populair. Wachten op Google Chromecast is trouwens niet helemaal nodig. Er zijn al veel verschillende ‘Android Sticks’ te koop.


  16 september 2013 om 20:27

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!