• Mobile
  wordt gesponsord door

Nederlander bezit gemiddeld 4,3 devices

Ouderen hebben vaker een tablet dan een smartphone

Nederlander bezit gemiddeld 4,3 devices

Nederlanders hebben gemiddeld 4,3 mobiele devices tot hun beschikking, wat neerkomt op negen mobiele devices per huishouden. Van de 18- tot 24-jarigen heeft 82 procent een smartphone, terwijl dit bij de 45- tot 54-jarigen op 58 procent ligt. Van de oudere Nederlandse consumenten bezitten meer mensen een tablet dan een smartphone: 35 procent bezit een smartphone en 37 procent een tablet. Dit blijkt uit 'Global Mobile Consumer Survey Addicted to Connectivity', een uitgebreid onderzoek van Deloitte onder mobiele consumenten. 

Het bezit van tablets laat een piek zien bij de 35- tot 44-jarigen (51 procent), omdat zij hogere inkomens hebben dan de jongere generatie. Hiernaast bezitten meer 55-plussers een tablet dan jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot 24 jaar. 

Nederlanders zijn early adopters

Naast verschillen in leeftijdscategorie zijn er ook geografische verschillen. In Nederland is het smartphonebezit erg hoog, terwijl in onze buurlanden een standaardtelefoon (feature phone) populairder is. Van de Belgische respondenten bezit 39 procent een smartphone en houdt 66 procent het nog bij de standaardtelefoon. In Nederland is de populariteit juist omgekeerd en heeft 59 procent een smartphone en 48 procent een standaardtelefoon. De snelle adoptie van smartphones in Nederland kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan het feit dat de door de operator gesubsidieerde toestellen vroeg werden geïntroduceerd, terwijl dit in België pas sinds 2009 is toegestaan. De adoptie van smartphones in België blijft hierdoor achter.

Laptop populairste device

Ondanks verschillende voorspellingen over populariteitsdalingen van de laptop, blijft de laptop het belangrijkst en meest populair onder de Nederlandse consument. Van de respondenten heeft 69 procent een eigen laptop of er een tot zijn beschikking, terwijl de smartphone en tablet een dekkingsgraad hebben van respectievelijk 59 procent en 42 procent. "Tablets en smartphones zijn juist ontwikkeld voor het delen en lezen van content, waardoor deze devices niet als vervanging van een laptop worden gezien", aldus Stephen Ward, telecomexpert bij Deloitte. "Wel zien wij dat de tablets en smartphones echt nog groeimarkten zijn, terwijl dit voor de laptop minder geldt. Wij verwachten dan ook dat de tablets en smartphones in de toekomst populairder worden dan de laptops, maar dat de laptop niet helemaal gaat verdwijnen."

Smart glass en smart watches

In het onderzoek is verder gevraagd naar de toekomstverwachtingen en -uitgaven van de respondenten. Hieruit blijkt dat vijftien procent van de Nederlandse respondenten verwacht in de toekomst een smartphone te kopen en twaalf procent verwacht een laptop aan te schaffen. Nieuwe ontwikkelingen als smart glass en smart watches blijven hierin achter, omdat zij nog beperkt beschikbaar zijn en de bekendheid van deze apparaten laag is.

Over het onderzoek

De Global Mobile Consumer Survey is dit jaar voor de derde keer uitgevoerd en geeft een momentopname van de mobiele consument anno 2013. Voor het onderzoek zijn antwoorden van meer dan 2.000 Nederlandse respondenten verrijkt met internationale vergelijkingen, diepgaande analyses en uitgebreid onderzoek door Deloitte Global onder 37.600 respondenten uit meer dan twintig landen. Hiernaast zijn reacties van belangrijke spelers uit de Nederlandse markt toegevoegd. Je kunt het onderzoek hier downloaden.

Afbeelding: Thijs Brouwers


Geplaatst in

DelenEr zijn 11 reacties op dit artikel

 • Wat is de definitie in dit onderzoek voor "mobiele devices"?

  Tellen ze alleen apparaten die je daadwerkelijk mee kunt nemen én die internet hebben?

  Met andere woorden: een iPod classic telt niet mee, want mobiel, maar niet connected, en een desktop telt niet mee, want wel connected, maar niet mobiel?

  Waarom ik het vraag: Ik ben al een tijdje op zoek naar de hoeveelheid connected devices die mensen gebruiken tijdens een customer-journey. En dan kan ik dus de desktop thuis en de computer op werk al bij die 4,3 optellen. Laat beide 50% zijn, dan kom je dus al op 5,3 'connected devices' per Nederlander...

  geplaatst op
 • Heb het Deloitte gevraagd, kan het namelijk niet in het rapport terugvinden.

  geplaatst op
 • @Remi,

  Via Karen Van Schie gehoord dat de respondenten de volgende genoemde mobile devices opgesomd en konden vervolgens aangeven welke devices zij bezitten en hoeveel. De lijst bestaat uit:
  - smartphones
  - laptop computer
  - medium tablet
  - mobile phone
  - ereader
  - large tablet
  - wireless charger
  - compact or SLR digital camera
  - large smartphone
  - netbook computer
  - portable games player
  - MP3/MP4 digital music player
  - portable DVD player/blu-ray
  - portable fitness and health tracker
  - smart glasses
  - smart watch

  'Een definitie kan ook verwarrend zijn, vandaar dat we in dit geval hebben gekozen voor een lijst met devices', zo laat Karen weten.

  geplaatst op
 • Top!

  geplaatst op
 • Een valide vraag, ik vond 4.3 ook al erg veel en kwam niet voorbij tablet, smartphone en laptop. Iedereen heeft natuurlijk nog wel een oude telefoon, mp3 speler en een digitale camera. Maar indien een portable games player ook telt dan kan zelfs de oude gameboy worden meegerekend of een meeneembare Tetris player (zoals die vroeg bij allerlei winkels verkocht werden). Met 2 oude telefoons, 1 "portable games player", 1 laptop, 1 tablet, 2 smartphones, 1 digitale camera , 1 mp-speler en 1 oude draagbare dvd-speler kom ik zelfs op 10 devices. Wellicht was er een meer realistisch getal uitgekomen als het ging om beschikbare devices die in het afgelopen jaar gebruikt had, maar nu krijg je wel een pakkender cijfer :)!

  geplaatst op
 • Is er ook een vergelijking met voorgaande jaren, bijvoorbeeld zo'n 10 jaar terug?

  geplaatst op
 • @Michelle: inmiddels is dit artikel bijna 10 jaar oud, dus... :)

  geplaatst op
 • Oh, haha. Ik lees niet goed. Dan zoek ik juist een vergelijking met nu. Ik ben op zoek naar de impact van de digitalisering in Nederland. Met een vergelijking naar het verleden om uiteindelijk weer een voorspelling naar de toekomst te doen, hoe ver we nog verder gaan in de digitalisering.

  Tip voor mij?

  geplaatst op
 • @Michelle: er is een versie van hetzelfde onderzoek van dit jaar. Wij hebben dat rapport niet, maar wellicht dat je er bij Deloitte zelf iets over vindt?

  geplaatst op
 • @Michelle: en hier is het rapport van 2014.

  geplaatst op
 • Bedankt, daar heb ik zeker wat aan!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.