Nederland telt zo?n 66.000 internetverslaafden

20 oktober 2003, 12:19

Nederland telt zo?n 66.000 internetverslaafden. Bij deze groep neemt internet een dermate belangrijke plaats in, dat het een negatieve invloed heeft op andere belangrijke sociale en professionele activiteiten. Deze problematische internetters kunnen echter niet zomaar bij een hulpverleningsinstelling terecht vanwege het ontbreken van specifieke kennis en hulpverleningsmethoden.

Voor internetverslaafden is weinig hulp beschikbaar.

Uit de resultaten van een studie van het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO) blijkt dat zo?n 9 procent van de mensen die meer dan 16 uur per week internetten, de zogenaamde heavy users, gerekend mag worden tot de problematische internetters. Dit houdt in dat bij ongeveer 1 procent van alle internetgebruikers in Nederland sprake is van problematisch gebruik. Aangezien inmiddels zo?n 60 procent van de Nederlandse bevolking thuis over een internetaansluiting beschikt, betekent dit dat bij ongeveer 66.000 Nederlanders sprake is van problematisch internetgebruik.

Volgens onderzoeker Gert-Jan Meerkerk is de term internetverslaving wat ongelukkig gekozen. Hij spreekt liever van compulsief internetgebruik. De problematische internetgebruikers zijn niet zozeer verslaafd aan internet als wel aan een bepaalde toepassing. Internetproblematiek staat doorgaans niet op zichzelf. Meestal maakt het onderdeel uit van andere problemen zoals verslavingsproblemen, relatieproblemen, persoonlijkheidsstoornissen en depressies. Mensen die internet voornamelijk benutten om online spelletjes te spelen of om een partner te zoeken, maar vooral degenen die internet gebruiken om problemen te ontvluchten blijken een grote kans te lopen tot de compulsieve internetters te behoren.

Het ervaren van problemen hangt vooral samen met het gevoel de controle over het gebruik verloren te hebben. Werklozen en mensen die het idee hebben op internet meer gewaardeerd te worden dan daarbuiten, ervaren hun internetgebruik vaker als problematisch.

Bij heavy users die aangeven dat zij onvoldoende tijd weten vrij te houden waardoor werk, studie en huishoudelijke taken of de zorg voor kinderen in het gedrang komen, is niet altijd sprake van problematisch gedrag.

Voor mensen die menen internetverslaafd te zijn is een online vragenlijst als zelftest beschikbaar op www.ivo.nl

Heb de test gedaan, ben gelukkig nog niet verslaafd 😉

Alex Stil
CEO bij Reddion

Categorie
Tags

2 Reacties

  dvdooren

  29 punten….valt wel mee dus.


  20 oktober 2003 om 14:15
  me

  ik vind het een groter probleem dat ik geen woning heb maar alleen een kamer


  2 september 2009 om 17:09

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!