Muziekindustrie schrikt downloaders af

Muziekindustrie schrikt downloaders af

De Amerikaanse zero tolerance aanpak van individuele downloaders lijkt effect te hebben. Ongeveer 14 procent van de Amerikaanse internetters zegt geen muziek meer te downloaden sinds de beschermer van de Amerikaanse muziekindustrie, RIAA, is overgegaan tot rechtszaken.

Dat blijkt uit onderzoek van Pew Internet Project. In een telefonisch onderzoek ondervroeg Pew Internet 1371 Amerikaanse internetgebruikers. 14 Procent gaf te kennen geen muziek meer te downloaden, 38 procent haalde beduidend minder van het web.

De Recording Industry Association of America (RIAA) dreigde verschillende downloaders met een rechtszaak. In de meeste gevallen werd een schikking getroffen. Volgens Pew tonen de cijfers aan dat de harde aanpak effect sorteert. Europese auteursrechtenbeschermers, zoals Stichting Brein in Nederland, nemen de methode over.

Lichte toename

Ondanks de 14 procent afhakers was er de eerste drie maanden van 2004 er tegelijkertijd wel een lichte stijging in het totale aantal Amerikanen dat muziek van internet haalt. Het aantal ging van 18 miljoen in januari naar 23 miljoen in april. Dat is wel beduidend minder dan de 35 miljoen downloaders een jaar geleden.

Volgens Pew heeft het scherp in de gaten houden van diensten als Kazaa geen daling van het aantal downloaders tot gevolg gehad. Wel maken internetters nu meer gebruik van kleinere, minder bekende uitwisselprogramma’s als Bittorent en Emule.

Bron: ANP


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.