Metagids #91 – Niet van Echt te Onderscheiden: De Wereld van AI Influencers

Op sociale mediaplatforms doemt een nieuwe trend op: AI Influencers. Deze digitale creaties, vaak verbluffend realistische vrouwen, veroveren razendsnel de wereld van online populariteit.

16 januari 2024, 09:16 1182 x gelezen

Ze onderscheiden zich met hun strakke lijven, modieuze outfits en perfect gestylde haren, maar zijn volledig het product van kunstmatige intelligentie. Emily Pellegrini, een AI-gefaceswapt model uit Italië, is een van de meest spraakmakende voorbeelden. Ze heeft een levensecht uiterlijk met lang bruin haar en lange benen en heeft zich ontpopt tot een ware Instagram-sensatie met meer dan 210.000 volgers. Haar virtuele bestaan weerhoudt haar er niet van de aandacht te trekken van beroemdheden, MMA-vechters en miljardairs, met zelfs een uitnodiging van een Duitse professionele voetballer.

Deze door AI aangedreven influencers beperken zich niet tot het promoten van mode en levensstijl. Ze vertegenwoordigen een nieuw type online beroemdheid, waarin virtuele karakters net zoveel invloed kunnen verwerven als hun menselijke collega’s. Zo creëerde de anonieme ontwerper van Emily haar gebaseerd op het idee van de ‘ideale vrouw’ volgens ChatGPT: lang bruin haar en lange benen.

De invloed van deze AI-influencers is aanzienlijk. Lil Miquela, een ander virtueel model, werd door Time Magazine al in 2018 uitgeroepen tot een van de meest invloedrijke internetpersoonlijkheden. Haar verschijning is in de loop der jaren steeds realistischer geworden.

Financieel gezien zijn deze fenomenen ook opmerkelijk. Emily heeft in slechts zes weken tijd ongeveer 90.000 Britse pond verdiend via Fanvue, een platform vergelijkbaar met OnlyFans, wat de winstgevendheid van dergelijke virtuele karakters onderstreept.De ontwikkeling van deze AI-creaties vergt aanzienlijke inspanningen. Aanvankelijk spendeerde de maker van Emily tussen de veertien en zestien uur per dag aan het ontwikkelen van haar afbeeldingen. Dit is nu, met een beter begrip van effectieve AI-programma’s, gereduceerd tot ongeveer acht uur per dag.

 

In een wereld waar sociale media een integraal onderdeel van ons leven vormen, werpen deze AI-influencers vragen op over authenticiteit en de aard van roem. Ze bieden een fascinerende kijk op de toekomst van online interacties, waarbij de grens tussen realiteit en fictie steeds meer vervaagt.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!