Met alleen contentmarketing win je de competitie niet

1 december 2015, 06:00

Waarom de roep om betere content aan dovemansoren is gericht

De content stormt op je af! Socialmedia-timelines en marketingblogs, -seminars, -congressen en opleidingsprogramma’s stromen vol met nieuws, inzichten, wetenswaardigheden en meningen over contentmarketing. Ook ik doe er graag aan mee. Ik vind het een interessante ontwikkeling, boeiend om over na te denken en uitdagend om zelf mee aan de slag te gaan. Contentmarketing is een onmiskenbare trend die veel marketeers, ook mij dus, in hun greep houdt. Tegelijkertijd zie je dat de hype afvlakt. Maar er is meer aan de hand.

De paradox van contentmarketing

Het is een paradox dat een fenomeen dat ontstond als reactie op het afnemende effect van outbound marketing nu zelf onder commerciële druk komt te staan. Want als al jouw concurrenten ook aan contentmarketing (gaan) doen, wordt het lastiger om jezelf in de kijker te spelen. Daarom hoor je ook een steeds luidere roep van de contentmarketingdeskundigen dat we niet méér, maar vooral betere content moeten produceren. Is dat dan de oplossing?

Zelfs wie briljant zingt in de finale is geen blijvertje

Nee, dat denk ik niet. In elk geval niet de enige oplossing. Op het eerste gezicht misschien een vreemde vergelijking, maar neem bijvoorbeeld de zangcompetities op televisie. In de jaren ’80, in de tijd dat de reclame-industrie nog welig tierde, presenteerde Henny Huisman zijn beroemde Playbackshow. Het was de eerste grote muziekcompetitie. Met een vrolijk dansje en een dito outfit kon je al ver komen.

Hoe anders is dat nu? Van de Soundmixshow naar de X-factor en de Voice of Holland is de competitie vele malen zwaarder. Je moet echt wat in huis hebben. Persoonlijkheid, uitstraling en vooral fantastisch kunnen zingen. De competitie duurt maanden. Want hoe langer de speeltijd, hoe interessanter voor de commercie. De beste kandidaten komen tientallen keren voorbij en hebben dus een enorme exposure. Het talrijke publiek (wat een kijkcijfers!) mag meedoen en meestemmen (wat een engagement!) en dan is daar uiteindelijk die grote winnaar…

Maar weet jij nog wie er twee jaar geleden heeft gewonnen? Weet je nog wie de andere kandidaten waren? Ook mijn dochters van 10 en 12 blijven de antwoorden schuldig.

Vreten we het nog wel allemaal?

Hoe komt het toch dat je een geweldige zanger bent, honderdduizenden mensen je meerdere keren op tv hebben gezien, maar dat je niet blijft hangen? Het logische antwoord is: het is (te) veel, het is een overvloed aan informatie, een overkill aan prikkels. We kijken wel, maar het beklijft niet meer. Onze hersenen kunnen dat niet aan.

Een ander voorbeeld hoe een overvloed aan informatie na verloop van tijd meer verwarring dan helderheid schept, zijn de enorme hoeveelheden content over gezonde voeding. Onlangs was er nieuws over de nieuwe richtlijnen van de Wereld Gezondheidsorganisatie, maar eerder wijdde het NOS Journaal al een item aan de oneindige hoeveelheid adviezen, voorschriften, publicaties et cetera van dieetgoeroes, instanties en wetenschappers. Conclusie: verzopen in de content zijn we volledig in verwarring over wat goed of slecht voor ons is.

Google maar eens op “Is brood gezond?” en je krijgt een bonte hoeveelheid aan resultaten die elkaar tegenspreken.

Massaal duiken we op nieuwe mogelijkheden

Less is more gaat hier dus zeker op. Maar in de commerciële wereld is dat aan dovemansoren gericht. In mijn vorige blogpost op Marketingfacts citeerde ik Aad Kuiper al: de meeste bedrijven willen zo veel mogelijk verkopen aan zo veel mogelijk mensen. Het is inherent aan ons kapitalistische systeem. Elk instrument dat hieraan bijdraagt, zal aangegrepen worden om het maximale rendement te behalen. Dus duiken we massaal op nieuwe mogelijkheden en technieken. Daar is niks mis mee, maar opvallen wordt een stuk moeilijker.

Brandend content en native advertising

Steeds meer goeroes en adviseurs leren je hoe je de beste content moet produceren en verspreiden. We gaan er boeken over schrijven (bijbels zelfs), cursussen, opleidingen, seminars, workshops en congressen voor organiseren. En bloggen natuurlijk. Over de 3 tips, de 5 valkuilen en de 15 stappen van contentmarketing. De content over contentmarketing zeg maar.

En wie het echt goed doet kan een award of een van de 19 deelbekroningen (!) winnen tijdens een heuse Grand Prix. Kortom, we rekken de competitie steeds verder uit met een hele industrie rondom het fenomeen. En als vanzelf krijg je vertakkingen en aanpalende ontwikkelingen, zoals brandend content of native advertising. Zo worden de grenzen tussen commercie en inhoud steeds vager en ondertussen dijt het aanbod verder uit…

First movers profiteren het meest

De die-hard inbound marketeers hebben vaak een nobel streven. Onderbreek niet, maar help je klant met relevante informatie. Toon je deskundigheid, is hun credo. Op een authentieke manier met je specifieke kennis. Word een thought leader. Start met bloggen of het maken van andere content en je zult zien dat je vanzelf bovenaan in Google komt drijven. Dat klopt inderdaad als je first mover bent of zeer uitzonderlijke content produceert. Naar reclame vertaald: de Rolo-commercial onthouden we ook allemaal. Maar de nummer-100 in jouw markt die ook thought leader wil worden, heeft een heel andere uitdaging. Je kunt de snelweg iets breder maken, maar als het aantal auto’s blijft toenemen, ontstaat er vanzelf file.

Overprikkeld met commercie

Exact hetzelfde fenomeen deed zich voor met reclame. In een tijdsbestek van een jaar of 50 raakten we verzadigd door alle overvloedige commerciële prikkels en keerden we ons er steeds meer vanaf. Te veel aanbod en te weinig relevantie. We hadden al een overdosis van mooie beloften voorbij zien komen. Met het toenemende media-aanbod werd langzaamaan de aandacht minder.

Zo gaat het feitelijk met alle producten en diensten in het economisch verkeer. Denk aan de productlevenscyclus of de wet van het afnemende grensnut (eerste wet van Gossen). Contentmarketing verliest dus de status van hype en wordt een ‘normaal’ marketingcommunicatie-instrument op weg naar de volwassenheidsfase. Met de nadruk op communicatie.

Marketing is zoveel meer dan content

Contentmarketing is here to stay. Je moet het zeker niet laten (doe ik ook niet). Accepteer dat door de enorme toename van content het effect gaat afnemen en dat het ‘slechts’ een onderdeel is van de marketingmix.

Max Kohnstamm, directeur van SRM, verwoordde het treffend in het laatste Tijdschrift voor Marketing: “De beste marketeers moeten verstand hebben van online én traditionele marketing.” Afgeleid daarvan in mijn woorden: de onevenredige focus op contentmarketing leidt niet tot de sterkste marketingstrategie.

Dus zing vooral je eigen lied. Met goed doordachte verdienmodellen die uitgaan van klantinzichten, met tastbaar onderscheidend vermogen, met aantoonbaar toegevoegde klantwaarde en een slimme marketingcommunicatiestrategie van paid, owned en earned media. Voeg daar in b2b nog kennis en persoonlijk contact aan toe. Zo ben je in staat om goed voorbereid aan de competitie mee te doen.

Ik wens je een prettige wedstrijd!

B2B marketing is een geweldig vak. Als dienstverlenende marketeer en als examinator NIMA B Business Marketing heb ik veel keukens van binnen gezien. Daardoor weet ik dat elke product-/marktcombinatie anders is. Uiteindelijk gaat het om het resultaat en dat is ook wat mij drijft. Elke dag ;)

Categorie
Tags

33 Reacties

  vlemse

  Mooi geschreven Arjan, en ik ben het met je eens dat een goede combinatie van offline en online het beste is. Bij MCB zetten we bijvoorbeeld vol in op klantevenementen op eigen terrein (geen beurzen).

  En -heel treffend- zeker niet de eerste blog over de content shock. Er wordt bij dit onderwerp echter altijd één denkfout gemaakt: content hoeft niet ‘gepusht’ te worden om haar werk te doen. Uiteindelijk zijn de meeste mensen die op je content landen niet via een ‘gepushte’ link in een timeline gekomen, maar via zoekmachines. Ze hebben iets ingetypt bij Google en zijn op jouw blog geland. Ze wisten tot dat moment niet dat jouw content bestond, en konden er dus geen ‘last’ van hebben gehad.

  Als mensen over hun paar jaar social media beu zijn en hun overvolle timelines de rug toekeren (zoals ik bij Facebook al heb gedaan), dan is dat geen probleem. Al die bedrijven die op dit moment in enorme aantallen bezig zijn met het geven van antwoorden op vragen in de vorm van blogs, dragen dus bij aan een gemiddeld betere kwaliteit van zoekresultaten. En ze trekken op die manier klanten naar ze toe, zelfs als die klanten niet eens wisten dat ze bestonden.

  Volgens mij is dat de contentparadox, dat de steeds grotere hoeveelheid content helemaal niet irritant hoeft te zijn om effectief te zijn. Laat maar komen die content, onze zoekresultaten varen er wel bij.


  1 december 2015 om 06:27
  Rattink

  Dankjewel Edwin. Mooi om te zien hoe jij vaak als eerste reageert op blogs over inbound- en content marketing. Zo werk jij als first mover consistent aan je personal inbound brand ;-).

  Jouw inhoudelijke reactie mist wat mij betreft wel de essentie van mijn blog. Dit is zeker niet het eerste stuk over de content shock (ik heb ze ook gelezen), maar met een andere invalshoek. Het gaat mij niet om de push- en irritatiefactor, wel om het volgende:

  1. Er zal steeds meer content komen over hetzelfde. De waardering en het effect nemen af;

  2. veel meer content betekent veel meer concurrentie in Google;

  3. content marketing is slechts één onderdeel in de marketingmix.


  1 december 2015 om 08:17
  Marja Koster

  Wat een fijn blog! Content maken om de content, om content marketing, het is een doel op zich tegenwoordig. ‘Moeten wij iets met content marketing’. En ik ben daar geen voorstander van. De content overload van nu dwingt iedereen er hopelijk toe om zichzelf bij de lurven te pakken en relevant te zijn. Want daar gaat het echt om.


  1 december 2015 om 09:11
  wimaalbers

  Goed verhaal. De content crash is happening. Viral wordt vies.

  Content: owned, shared (en paid waar nodig) In die volgorde.

  Eigen content moet echte eigenheid hebben. Plus mileage/stamina voor voortdurende vernieuwing. Voor lezers, volgers, leden, abonnees,fans, groupies …

  Daar is nog veel te winnen. Het marketingvak wordt nog veel mooier.


  1 december 2015 om 11:17
  Edwin Vlems

  Haha er zit geen strategie achter mijn reacties hoor, die borrelen gewoon op.

  Ik viel je niet aan op het feit dat dit het ‘zoveelste’ is over dit onderwerp (elke blog van jou lees ik graag), ik wilde een veel voorkomend misverstand rechtzetten.

  Als je content marketing goed doet heb je namelijk geen ‘concurrentie bij Google’.


  1 december 2015 om 14:04
  AldoW

  Search rules!


  1 december 2015 om 17:41
  Rattink

  Kort maar krachtig Aldo ;-).

  Andreas, Marja en Wim dank voor jullie bijdrage en positieve reactie.

  Edwin, ik lees ook altijd graag jouw opborrelingen ;-). Ben nog wel nieuwsgierig naar je antwoord op de Twitter-vraag van Tristan!


  1 december 2015 om 21:35
  Yourdog NL

  Goed verhaal.


  2 december 2015 om 07:56
  Rattink

  Dank voor de interessante link Edwin. Bloggen is nuttig en voor veel organisaties effectief, geen misverstand daarover. De vraag die ik op blijf werpen is: wat gebeurt er met die effectiviteit als de hoeveelheid content (goede en slechte) enorm blijft toenemen? Mijn voorspelling is dat het effect daardoor zal afnemen.


  2 december 2015 om 13:48
  AldoW

  Hoi Arjan, ik begrijp je vraag niet zo goed. Wat is de houdbaarheid van een opinie of expertise die je als organisatie wilt delen? Die is toch zo effectief als de content bijdrage aan de reputatie > omzet van je bedrijf? Goede content is altijd vindbaar.


  2 december 2015 om 14:06
  Rattink

  Hoi Aldo, een voorbeeld maakt het wellicht duidelijker. Stel, ik heb een metaalbedrijf en ik ben nu een van de weinige metaalbedrijven die aan contentmarketing doet. Mijn vindbaarheid en positie in Google zijn top. Maar de komende jaren gaan de 30 andere grote metaalbedrijven in de markt ook steeds actiever contentmarketing bedrijven. De hoeveelheid content over dezelfde materie, gericht op dezelfde zoekwoorden zal hand over hand toenemen. Op termijn zal jouw content als first mover dus aan kracht inboeten, simpelweg omdat de concurrentie in Google vele malen groter wordt.


  2 december 2015 om 14:13
  Rattink

  Dank voor de info Aldo. Ik ben geen SEO specialist, dus ik heb weer wat geleerd vandaag! 😉

  Zonder in herhaling te willen vervallen, blijft het in alle gevallen een kwestie van vraag en aanbod. Als relevante content van de hele markt toeneemt (ook rekening houdend met de nieuwe Google-richtlijnen), dan neemt het effect bij de individuele aanbieder af.


  2 december 2015 om 14:42
  vlemse

  @Arjan: Stel dat er morgen een verbod komt op het doorplaatsen van blogs op social media, bedrijven mogen de blogs wel op hun website plaatsen maar verder niet delen. De content shock is weg, en het effect is dat zoekresultaten gemiddeld beter worden. Want op elke vraag komt een antwoord met een unieke insteek. Zo zal een concurrent van metaalbedrijf X een ander antwoord geven op de vraag hoe je roest het beste kunt voorkomen dan X zelf. Maar wat het belangrijkste is: mensen krijgen (eindelijk) antwoord op de vraag, en niet een link naar alleen een winkel of telefoonnummer zoals nu nog in de meeste markten gebruikelijk is.

  Wat ik dus wil zeggen: de content shock geldt dus alleen voor timelines.


  2 december 2015 om 16:35
  Rattink

  Ingrid, dank voor jouw aanvulling en de link naar je eerdere blog. Interessant! Laten we jouw advies omarmen en in 2016 werken aan echte unieke ideeën!


  8 december 2015 om 09:11
  DeKarrmit

  Аренда строительной и спецтехники «ДЭКАР Строй» Компания осуществляет свою деятельность на территории г. Москвы и Московской области c 2009 года. Мы предлагаем:

  предоставлению спецтехники в аренду;

  перевозке топлива и др. нефтепродуктов при помощи наших бензовозов;

  перевозке крупногабаритной спецтехники и иных видов транспорта;

  вывозу грунта;

  доставке и перевозке сыпучих материалов;

  демонтажу зданий и сооружений;

  разработке и рытью котлованов.

  Почему выбирают нас:

  Оперативно подбираем и подаем на объект необходимую для Вас технику;

  Располагаем очень внушительным парком техники различного вида;

  Имеем квалифицированных операторов и специалистов с большим опытом работы, что способствует качественному выполнению самых разных задач (накопленный опыт позволяет профессионально, спокойно и рассудительно подходить к решению задач любой сложности);

  Предоставляем целый комплекс услуг в сфере строительных и иных видов работ;

  Постоянным клиентам предоставляем скидки.

  Телефоны +7 (495) 142-37-07; +7 (977) 636-56-20

  Аренда экскаватора-погрузчика Cat 422F2 в Москве и Московской области – «ДЭКАР Строй».


  11 juli 2020 om 10:30
  Krutimmit

  Размещение ваших ссылок на ваш сайт в Яндекс Коллекции.

  Эти ссылки размещенные в Яндекс коллекциях влияют на рост позиций, рост трафика и вероятность повышения ИКС и никаких санкций от поисковиков.

  Это будут внешние ссылки на ваш сайт с Яндекса, плюс возможно увеличение посетителей с Яндекс коллекций.

  50 ссылок на Яндекс Коллекции+БОНУС


  11 juli 2020 om 20:23
  Krutiwebmit

  Многофункциональный блог независимых энтузиастов:

  Полезные советы, лучшие хитрости быта, интересные самоделки и многое другое. Предлагаем вам облегчить свою жизнь, воспользовавшись полезными советами на все случаи жизни!

  Как сделать так, чтобы хорошо спалось


  13 juli 2020 om 20:36
  10icdrog

  The updated ICD-10 2020 year – International Classification of Diseases provides assistance in the organization of health care and regulates the general rules of medicine. Unification of pathologies is necessary for system workers to designate a disease code. This simplifies the maintenance of statistics both inside clinics and in the state. It is also more convenient to keep track of the documentation and sort it into electronic data. For the first time the regulatory document was approved in 1893, and since then it has been repeatedly revised and updated with new clarifying data.

  ICD 10 was adopted in 2007, when the tenth revision of the World Health Organization was conducted. New rules allowed not only to classify, but also to encode medical diagnoses. Total list includes 21 sections (class), each of which is divided into headings. They contain codes of medical pathologies (diseases and conditions).

  Numbers are denoted by a letter of the Latin alphabet from A to Z and two digits after. The letters D and H are used for several diagnoses in different classes. U symbol left in reserve. Blocks of rubrics in a class describe diseases that are conditionally considered homogeneous. The block is divided into three-digit headings, which may contain subheadings with four-digit designation.

  icd 10 codes


  14 juli 2020 om 23:25
  tmsuvenirrog

  ЗНАЧКИ НА ЗАКАЗ ЛЮБОГО УРОВНЯ СЛОЖНОСТИ И В ЛЮБОМ КОЛИЧЕСТВЕ ПРОИЗВОДЯТСЯ ТВОРЧЕСКОЙ МАСТЕРСКОЙ «СУВЕНИР» УЖЕ БОЛЕЕ 10 ЛЕТ.

  ПОДРОБНЕЕ:

  Изготовление значков


  19 juli 2020 om 20:14
  TuTuAviarog

  Дешевые авиабилеты из Москвы в Симферополь.

  Введите даты и количество человек! А агрегатор поможет найти самое лучшее предложение для Вашего полета!

  ПОДРОБНЕЕ:

  Авиабилеты Москва Симферополь


  22 juli 2020 om 02:49
  Karalinkarog

  Друзья, щедро делюсь с вами своим наблюдением. Нашла тут сайт, при добавлении на который, мой баннер размещается на всех сайтах находящихся в данной системе, их не много, но они достойные! Есть посещаемые социальные сети и видно, что функционирующие Интернет магазины…

  Как по мне получить такую рекламу сразу всего за 5 рублей в сутки очень даже не плохо. Да это ротатор, но метрика стала показывать заходы с этого сервиса и некоторые длятся аж по полтора часа с четырьмя зелеными кружками, раньше такого не было.

  Если что не так, не судите строго, посоветуйте, может я не права?

  ротатор баннеров находится тут


  28 juli 2020 om 21:16
  Karalinkarog

  Друзья, щедро делюсь с вами своей находкой. Нашла тут сайт, при добавлении на который, мой баннер размещается на всех сайтах сделанных одной web-студией, их не много, но они достойные! Есть посещаемые социальные сети и видно, что функционирующие Интернет магазины…

  Как мне кажется получить такую рекламу сразу всего за 5 рублей в сутки хороший вариант. Да это ротатор, но метрика стала показывать заходы с этого сервиса и некоторые длятся аж по полтора часа с четырьмя зелеными кружками, раньше такого я не замечала.

  Если что не так, не судите строго, посоветуйте, может я не права?

  ротатор баннеров находится тут


  30 juli 2020 om 00:52
  Climatrog

  Друзья, привет!

  Монтаж, установка и обслуживание климатической техники. Интернет магазин кондиционеров, заказать установку кондиционера на выгодных условиях можно у нас. Поможем выбрать кондиционер

  каталог кондиционеров


  2 augustus 2020 om 12:25
  sazhencevmit

  Питомник саженцев был основан в 2002 году

  Наши постоянные покупатели решают с помощью наших саженцев абсолютно разные задачи – обильный и вкусный урожай, экологичность собранных плодов, озеленение участка, создание уникального ландшафта, да просто отдых от времяпрепровождения по уходу за садом. Приходите в питомник саженцев со своими целями, а мы поможем вам в их осуществлении.

  Качественный посадочный материал по невысокой цене, доставкой и посадкой по Москве и Московской области


  8 september 2020 om 15:11
  Krutiwebmit

  Многофункциональный блог независимых энтузиастов.

  Полезные советы, лучшие хитрости быта, интересные самоделки и многое другое.

  Предлагаем вам облегчить свою жизнь, воспользовавшись полезными советами на все случаи жизни!

  Три совета о том, как правильно выбрать отдых


  12 september 2020 om 20:59
  Krutimit

  Krutim-магазин и качественные услуги по цене ниже биржи фриланс услуг.

  Сотни услуг, скорость и качество исполнения, отличный результат, низкие цены, возможность хорошего заработка,партнерская программа.

  Вечные ссылки с Яндекс Коллекций


  13 september 2020 om 10:55
  Forelmit

  Форель Радужная свежевыловленная охлажденная Мурманская. У неё нежное розовое мясо оно обладает приятными вкусовыми качествами и оказывает благотворное действие на наш организм. Форель радужная входит в диетические продукты. Купить форель радужную.

  Купить форель радужную


  2 oktober 2020 om 19:33
  zamokmit

  Мы открываем двери автомобилей, хорошо обученные специалисты будут рады помочь вам. Вскрытие сейфов в Москве. Звоните нам в трудную минуту, мы готовы, чтобы протянуть вам руку помощи в любой момент. Аварийное вскрытие любых типов замков и дверей, низкие цены. Наша служба выполняет срочное вскрытие замков и дверей без повреждений, когда заклинило двери. Установка дверных замков Москва и Московская область. Наши хорошо обученные специалисты будут рады помочь вам 24 часа в сутки, семь дней в неделю, а также доступны в выходные и, самое главное, в праздничные дни. Конфиденциальность при оказании услуг. Доступные цены.

  Вскрытие замков автомобилей Москва


  19 oktober 2020 om 19:42
  pozamkamrog

  Когда обычный человек сталкивается с тем что потерял ключи или замок был случайно или умышленно выведен из строя мы готовы прийти на помощь и вскрыть ваш замок. Вскрытие замков может происходить как с помощью слесарного инструмента, так и профессиональных отмычек – это зависит от типа замка, его модели и каждый наш мастер знает как работать с тем или иным видом замка. Все что вам нужно сделать – это оформить вызов и подождать некоторое время прибытия мастера по замкам. Мастер поедет к вам обязательно, в каждом районе Москвы работает по несколько мастеров по вскрытию замков от нашей компании. После вскрытия замка мы поможем вам в закупке комплектующих и установке нового более надежного замка для вашей двери.

  замки торекс


  24 november 2020 om 05:51

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!