Megamarketeer Madonna

15 april 2003, 06:11

Madonna?s nieuwe single ?American Life? is nu voor $1,49 te downloaden als MP3 bestand op madonna.com en verschillende fansites. Geweldige actie, vindt onderzoeksbureau Forrester. De material girl weet precies hoe ze de virtuele wereld moet gebruiken om zichzelf te promoten.

Over de anti-oorlog teneur van de clip bij ?American Life? is al een controverse uitgebroken. Hoe de muziek klinkt kan de Madonna-fan voor slechts $1,49 zelf beluisteren door simpelweg de single te downloaden in MP3 of Windows Media formaat. Om drie reden een slimme marketingactie, vindt Forrester.

Op de eerste plaats verbetert de 44-jarige ster haar relatie met de jonge generatie. Jonge fans willen muziek eerst horen voor ze wat kopen. Als ze de single leuk vinden en het album willen, kunnen ze voorintekenen op madonna.com

Madonna?s platenmaatschappij Maverick records krijgt op deze manier partnerrelaties en e-mailadressen van fans. Met 1,49 per single is de opbrengst in cash gering, maar in relaties des te groter. Fansites krijgen een incentive als ze de download-link plaatsen, wat de reach vergroot, en Maverick krijgt de e-mailadressen van fans.

Bovendien schept de actie een precedent in de platenindustrie. Voor het eerst zit er geen maandelijks abonnementsgeld of rechtenkwestie aan een download vast.

Bron:

http://www.marketing-online.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

1 Reactie

    media

    De website van Madonna is zaterdagochtend gehackt. Haar nieuwe cd, die nog niet in de winkels te koop is, is nu volledig te downloaden.

    In plaats van de normale site staan er links naar mp3-bestanden van de binnenkort uit te komen cd ‘American Life’. Als verantwoordelijke voor de stunt lijkt het hackersmagazine Phrack te moeten worden aangemerkt, zo meldt Webwereld. Op de gehackte website staat ‘Brought to you by the editors of Prack Magazine’.

    Waarschijnlijk is de hack een soort wraakactie. Eerder deze week lanceerde Madonna een actie om het illegaal kopiëren van muziek tegen te gaan. De zangeres verspreidde nepnummers van haar nieuwe cd via diensten als KaZaA. Wie de nummers binnenhaalt, krijgt geen muziek te horen. In plaats daarvan klinkt de stem van Madonna: “What the fuck do you think you’re doing?” Als antwoord geeft de hacker dus nu op de site: “This is what the fuck I think I’m doing…”


    20 april 2003 om 16:47

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!