Mediabestedingen in 2002 opnieuw gedaald

28 juni 2003, 09:31

Voor het tweede achtereenvolgende jaar zijn de (netto) mediabestedingen in Nederland gedaald. In 2002 werd voor 4.862 miljoen euro besteed aan advertenties in de media en dat is 100 miljoen euro (2,3 procent) minder dan een jaar eerder.

De daling van de totale bestedingen komt bijna geheel voor rekening van de dagbladen (-123 miljoen euro) en de tijdschriften (-26 miljoen euro). Dit blijkt uit cijfers in het Jaarboek Netto Mediabestedingen in Nederland 2002, een uitgave van BBC De Media en Reclame Bank en VEA (Vereniging van Communicatie-adviesbureaus).

Oorzaak van de daling van de mediabestedingen is de stroef draaiende economie. Bij de audiovisuele media (onder andere radio en televisie) stegen de advertentie-inkomsten tot 962 miljoen euro (4 procent). In 2001 daalden deze bestedingen nog met 6 procent.

Opvallend goed ging het in 2002 met ongeadresseerde brievenbusreclame (folders). De algemene verwachting is dat in 2004 de economie de eerste tekenen van herstel gaat vertonen.

Bron:

http://www.adformatie.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!