• Mobile
    wordt gesponsord door

Marktaandeel van Android in smartphonesales naar 75%

Driekwart van de wereldwijd verkochte smartphones draait op Android

Marktaandeel van Android in smartphonesales naar 75%

De groten worden groter. Dat gaat zeker op in de wereld van mobiele besturingssystemen. Het marktaandeel van Android is het afgelopen jaar van 57,5% doorgegroeid naar maarliefst 75%. De groei is met name ten koste gegaan van Blackberry OS en Symbian. Dat blijkt uit de laatste cijfers van IDC. Het aandeel Blackberry OS daalde van 9,5% naar 4,3%. Het besturingssysteem van Nokia zakte nog verder in. De 14,6% van Q3 2011 is afgezakt tot 2,3%. 

In het derde kwartaal van dit jaar werden er totaal 136 miljoen smartphones met Android verkocht op een totaal van 181,1 miljoen. "Android has been one of the primary growth engines of the smartphone market since it was launched in 2008," zo vertelt Ramon Llamas, research manager van IDC. "In addition, the combination of smartphone vendors, mobile operators, and end-users who have embraced Android has driven shipment volumes higher. Even today, more vendors are introducing their first Android-powered smartphones to market."

Verkoopaandelen van mobiele besturingssystemen wereldwijd (in %)

 

Ondanks dat het aantal verscheepte iPhones in een jaar tijd met 57% groeide, trok de markt zo rap aan dat het marktaandeel maar met 0,9% groeide. Het feit dat Symbian zo hard weg zakt is ook te verklaren door het feit dat Nokia Symbian heeft laten vallen voor Windows Phone. In het afgelopen jaar groeide het aantal verscheepte Windows Phones van 1,5 naar 3,6 miljoen. IDC durft nog geen verwachting uit te spreken over het succes of dissucces van Windows Phone: "Windows Phone has yet to make a significant dent into Android's and iOS's collective market share. That could change in 4Q12, when multiple Windows Phone 8 smartphones will reach the market".

Nokia uit top 5 smartphonefabrikanten

Afgelopen week werd uit cijfers van hetzelfde IDC al duidelijk dat Nokia voor het eerst niet meer aanwezig is in de top 5 lijst van smartphonefabrikanten. Nokia verkocht in het derde kwartaal van dit jaar 'slechts' 6,3 miljoen smartphones. Ook HTC en Blackberry hebben flink terrein verloren. In het derde kwartaal van 2012 was Samsung met 56,3 miljoen verscheepte smartphones duidelijk marktleider. Apple verkocht in het derde kwartaal 26,9 miljoen toestellen.

Verkoopaandelen van smartphonefabrikanten wereldwijd (in %)

 

Afbeelding: Lai Ryanne (cc)

Deze en meer cijfers kun je vinden in het Marketingfacts Stats Dashboard. Daar vind je de laatste cijfers & statistieken over online marketing, die continu worden bijgewerkt.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

  • Opvallend om te zien dat Samsung in Q3 van 2011 bijna net zo veel Smartphones verkoopt als in Q4 van dat jaar. Bij Apple zien we daar een groot verschil in. Ik ben benieuwd hoeveel mensen er dit jaar voor kerst een Iphone 5 krijgen.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.