Marketingfacts introduceert nieuw verdienmodel voor uitgevers: DMSA

Marketingfacts introduceert nieuw verdienmodel voor uitgevers: DMSA
, Evolve
@bramkoster

En, wat vind je ervan? Van onze nieuwe website? Mooi hè? Dank je, vinden wij ook. En het beste is nog: hij is eindelijk volledig responsive en werkt dus ook perfect op mobiele devices. Tenminste... dat geldt alleen als je een device gebruikt van een merk dat daarvoor met Marketingfacts een overeenkomst heeft afgesloten. Want dat is het nieuwe verdienmodel dat wij vandaag in de uitgeefwereld introduceren, namelijk de 'device manufacturer-sponsored access'. Korter gezegd: 'device fencing', een betaalmuur voor de makers van mobieltjes dus.

De uitgeefwereld is in beweging, dat hoeven we jou als marketeer niet uit te leggen. De afnemende inkomsten vanuit advertising dwingen veel uitgevers betaalmuren op te werpen en native advertising in te zetten. Daarnaast komen mooie nieuwe initiatieven op als De Correspondent en Blendle, die de kracht tonen van nieuwe verdienmodellen. Wij voegen ons vandaag in dat rijtje met de introductie van het nieuwe verdienmodel 'device manufacturer-sponsored access' (DMSA).

In het DMSA-model is de toegang tot de mobiele versie van de website exclusief voorbehouden aan de gebruikers van merken mobiele telefoons en tablets die daarvoor een overeenkomst hebben afgesloten met Marketingfacts. Alleen met het juiste (merk) apparaat kun je dus onze nieuwe responsive website dus optimaal benutten. Dat klinkt niet heel gebruiksvriendelijk, maar een dergelijke 'device fence' is in onze ogen een stuk laagdrempeliger dan een 'paywall'.

Samsung eerste partner

Als eerste partij heeft Samsung deze nieuwe vorm van sponsoring omarmd. Collega Emile Peters zegt hierover: “Wij vonden het innovatieve karakter van DMSA goed bij hen passen, dus hebben wij hen als eerste benaderd. En zij waren gelukkig in staat om snel in te spelen op dit nieuwe model. Maar we staan uiteraard open voor andere ‘device manufacturers’. Er lopen dan ook al gesprekken met enkele van hen”.

Floris Regouin van Samsung over de samenwerking: “Innovatie zit in ons DNA, dus lopen we graag voorop, ook als het gaat om advertising. En marketeers zijn voor ons een zeer interessante doelgroep. Vandaar dat wij heel graag een partnership met Marketingfacts zijn aangegaan om hun content beschikbaar stellen aan de gebruikers van onze mobiele devices”.

Overigens wordt er al gewerkt aan het verlenen van toegang aan de gebruikers van andere merken. Peters: “Zoals gezegd lopen er al gesprekken, dus we hebben goede hoop op korte termijn de mobiele variant van de website ook open te kunnen stellen voor gebruikers van andere merken dan Samsung”.

Of het DMSA-model in de toekomst tevens zal worden toegepast op de desktopversie van de website, is nog onduidelijk. Dus voorlopig kun je in ieder geval op je computer ongeacht het merk nog genieten van het nieuwe design van onze website - met dank aan onze vrienden van Mangrove!


Geplaatst in

DelenEr zijn 40 reacties op dit artikel

 • Normaal vind ik dit soort dingen niet zo erg, maar nu ik zelf buiten de boot val, vind ik het toch wel een gedurfde stap. Ben heel erg benieuwd wanneer en of Apple hier gehoord aan geeft. Ik ken geen enkele andere website (ter wereld) die dit ook doet.

  Maar als je 5 providers binnen hebt dan is het probleem van het niet kunnen bezoeken vrijwel niet bestaand, dus laten we hopen dat het een tijdelijk iets is.

  geplaatst op
 • Dit is geen verdienmodel, dit is een eenmalige campagne. Leuk bedacht, maar lijkt meer op niet-Samsung-gebruikers pesten dan een echt alternatief voor een paywal.

  De site ziet er verder keurig uit.

  geplaatst op
 • Dit is je gebruiker frustreren ten behoeve van een marketingcampagne. Juist in deze moderne tijd waarbij je juist de gebruiker centraal probeert te stellen (website is net zo goed op mobiel als op desktop) slaat dit, wat mij betreft, he-le-maal nergens op.

  geplaatst op
 • Ik denk vooral dat Marketingfacts hier zichzelf mee in de vingers snijd dan dat bezoekers spontaan naar de winkel vliegen om een Samsung-telefoon te kopen om zodoende de website te kunnen bezoeken. Kansloze actie wat mij betreft.

  geplaatst op
 • In eerste instantie een aardige gedachte. Maar wat als ik nu geen Samsung heb maar wel bereid ben om te betalen?

  geplaatst op
 • Marketingfact: je site zo verneuken werkt niet, nooit niet. Meteen duidelijk dat dit een faalsite is.

  geplaatst op
 • Hm, dit zou wel een héél vroege 1 aprilgrap zijn... Serieus dus?

  Nu worden alle pagina's op een niet-Samsung apparaat geredirect naar http://www.marketingfacts.nl/samsung

  Maar wat als er straks meer merken mee gaan doen? Hoe komt die pagina er dan uit te zien?

  "Marketingfacts is mobiel alleen beschikbaar op devices van Samsung, Apple, Motorola, Huawei, HTC en LG.

  Klik hier voor meer informatie over:
  Samsung Galaxy A5
  Apple iPhone 6+
  Motorola Nexus 6
  Huawei Ascend G7
  HTC One
  LG G Flex2"

  geplaatst op
 • Hahahahahaha.

  geplaatst op
 • Is dit écht?

  geplaatst op
 • Niet om het een of ander, maar er is al een tijdlang een discussie over netneutraliteit. Nu komen jullie met een andere manier om content voor te trekken of juist achter te stellen op basis van sponsoring.
  Dit lijkt me een goede manier om, ten koste van je eindgebruiker, de financiële positie *mogelijk* te verbeteren. Als dat het doel van deze actie is, lijkt het me enerzijds een onzinnig doel, maar anderzijds is het wel uiterst effectief geïmplementeerd.

  Gefeliciteerd denk ik.

  geplaatst op
 • Gefeliciteerd met de nieuwe website en de cash van Samsung.

  geplaatst op
 • Goeie grap jongens. Doe nu maar weer weg, okay?

  geplaatst op
 • Ik denk dat je het onderscheid wat verder moet trekken. Dus niet alleen per merk, maar ook per type. Dus een licentiemodel waarbij voor ondersteuning per scherm en resolutie een bepaald quotum extra wordt betaald gezien de extra effort die erin gaat zetten. Ik ben benieuwd of er meerdere zullen volgen. Zeker een verfrissend model.

  geplaatst op
 • Leuke we-hebben-een-nieuwe-site-lancerings-campagne-die-voor-ophef-op-social-media-gaat-zorgen en zal ook wel aardig wat verkeer opleveren. Mocht dit een echte campagne zijn dan is het wat minder slim, denk ik zo..

  geplaatst op
 • Hallo Frankwatching, ik probeer jullie site te bekijken met een Samsung Galaxy S maar dat lukt niet?

  geplaatst op
 • Dit is wel een hele lange aanloop voor een 1-aprilgrap. Maar of het nou een stunt is of niet, op de iPad of iPhone kan ik Marketingfacts niet meer bereiken. Dat begrijp ik niet als consument: aan mijn apparaat mankeert immers niks.

  Zelfs al is het een grap, wat is dan de achterliggende gedachte? Suggereren dat ik een tablet van Samsung moet kopen om bij een website te kunnen? En morgen eentje van HTC om bij Frankwatching te kunnen, en een Sony om Emerce te kunnen lezen? En dat moet dan gebruiksvriendelijker zijn dan een paywall of Blendle-model?

  Deze actie leidt tot ergernis en onbegrip bij de gebruiker en die ergernis en onbegrip wordt louter geassocieerd met Samsung en Marketingfacts, niet met de devices van de gebruiker. Ik heb Marketingfacts erg hoog zitten maar deze campagne is wel van een zeldzaam stupide niveau.

  Mocht dit niet als grap/campagne bedoeld zijn: ik heb privé al jaren Samsung-toestellen maar dergelijke barrières zijn voor mij een reden om Samsung voortaan links te laten liggen.

  geplaatst op
 • Zelfs met m'n Samsung Galaxy S5 krijg ik de melding dat mijn mobiele apparaat niet wordt ondersteund. #Faal?

  geplaatst op
 • Met pijn in mijn hard afscheid genomen van mijn Nokia.
  Want ik heb nu 2 S5's, een S6 op pre-order, 5 Note 3's en een Galaxy Tab S besteld. Morgen binnen, dan weer lekker Marketingfacts op mobiel lezen!

  geplaatst op
 • @Erik: dat is ernstig. Probeer deze link eens, werkt die wel?

  geplaatst op
 • Oh wacht ik zit op Maketingfacts. Haal die twee altijd door elkaar!

  geplaatst op
 • Een wat mislukte manier om 'ludiek?' internetgebruikers op het gevaar van discrimineren te wijzen. Discrimineren door apparaat A wel toe te staan en apparaat B niet. Overigens: gewoon javascript in de browser van je smartphone uitschakelen en *poef* weg muur. Screenshot

  geplaatst op
 • Wel curieus overigens dat het digitale jaarboek een paar maanden geleden alleen voor Apple is uitgebracht. Hoeveel toestellen hebben we uiteindelijk nodig om MF digitaal te blijven volgen?
  http://www.marketingfacts.nl/berichten/het-marketingfacts-jaarboek-2014-2015-als-digitaal-boek

  geplaatst op
 • Oké, ik zoek m'n marketingfacts vrolijk ergens anders, want ik ga natuurlijk geen Samsung aanschaffen voor jullie site.

  Houdoe en succes verder!

  geplaatst op
 • Best Marketingfacts - team,

  Ja, de gemoederen zijn flink bezig online nu.
  Marketeers zijn een kritisch volkje - laat staan de mensen die gewend zijn alles gratis te krijgen. Vandaar de reacties.

  Als jullie doel was: aandacht/sympathie krijgen voor een ander businessmodel, dan had ik een andere benadering gekozen.
  Zoals die van de FT, Economist en De Correspondent: communiceer, pilot met vaste klanten en leg veel uit - lang van tevoren. En bied dan duidelijke opties voor mensen die willen betalen.

  Nu komt het teveel over als een geinige campagne, een gebbetje van de redactie. En dat komt amateuristisch en studentikoos over. En dat zouden jullie niet willen horen over jullie merk/bedrijf.

  Mochten jullie serieus met een paywall door willen gaan, dan hebben jullie mijn sympathie. En ja, ik wil graag meedoen met de pilot.

  geplaatst op
 • Lanceringscampagne, verdienmodel, PR-stunt of wat dan ook. Het is een oerstomme stap van MF en getuigt niet van enige kennis van marketing, adverteren of het goed verbinden van adverteerder en doelgroep.

  1. Het doel is volkomen onduidelijk. Een lancering is een momentum waar je je platform extra onder de aandacht kan brengen en commercieel een leuke propositie aan kunt hangen. Geen van beiden wordt met deze actie bediend. Toegevoegde waarde voor Samsung: nul. Het doet juist afbreuk.

  2. Ja, er zijn veel Tweets en de pageviews zullen ook niet tegenvallen. Mooi. Positief of negatief. De cijfers zullen kloppen. Het is een tijdelijk verschijnsel. Morgen weer weg, de onderliggende schade is veel groter. Kan geen doel zijn.

  3. //alu-hoedje op//
  Een stunt om discussie uit te lokken in medialand? Daar moet een merk als Samsung zich niet voor lenen. //alu-hoedje af//

  Gevolg; meer dan een deuk in de geloofwaardigheid van een mooie site. Het lijkt wel een trend waar een aantal marketingvaksites aan leiden; inflatie.

  Frankwatching; lijkt nog te bestaan uit oppervlakkige lijstjes.
  Dutchcowboys; schimmig over de boodschap en boodschapper.

  Is MF nu de volgende?  geplaatst op
 • Om twee bekende marketingvragen te stellen: Wie is je klant? Hoe maak je het leven van je klant gemakkelijker? Met 40-60% mobiel verkeer, en 25% (gok) aandeel van Samsung, wordt het hek voor een aardig deel van de lezers dicht gedaan. Op een manier waarop ze geen invloed hebben. Hoeveel klantenvertrouw verwacht je voor een dienst die ze vooralsnog elders gratis (nouja, met reclame) kunnen krijgen?

  Samsung heef de primeur... Waarom zou een Apple nu voor één specifieke site gaan betalen? Of straks voor 100 sites in Nederland? Europa?

  Ik volg graag de verdere ontwikkelingen. Al is het tot 1 april.

  geplaatst op
 • Tja, laten we er maar vanuit gaan dat het een grap is om aandacht te trekken voor het vernieuwde Marketingfacts.

  Als het een serieus business model is, dan is het natuurlijk een waardeloos business model. Ik dacht dat het bij internet ging om 'power to the people' en dat we in de huidige netwerkmaatschappij de macht van bedrijven behoorlijk getemperd hebben.

  Als lezer van Marketingfacts op mijn iPhone ben ik nu afhankelijk van een ander - lees Apple - of ik bepaalde content kan lezen of niet. Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Denk je dat Apple gaat betalen om haar klanten toegang te geven tot Marketingfacts op iDevices. Not.  geplaatst op
 • Deze reactie is alleen te lezen voor devices van Apple.

  geplaatst op
 • Het is nog lang geen 1 april!

  geplaatst op
 • Lol niemand gelooft natuurlijk dat jullie echt Samsung gestrikt hebben voor zo'n suf concept.

  geplaatst op
 • Dit is echt het slechtste aan business model wat ik ooit heb gelezen. Het is meer aan model, maar de waarde voor de gebruiker is ver te zoeken. De gebruiker staat hierin niet eens centraal en dat werkt nooit.

  Die gast bij Marketingfacts die dit heeft bedacht, moeten ze direct ontslaan. Wat een clown. Snapt er geen bal van.

  geplaatst op
 • Geniale grap: goed gedaan.

  geplaatst op
 • Facepalm....

  geplaatst op
 • Samsung blokkade?? Ik kan niet meer met mijn htc one naar de mobiele versie van marketingfacts. Moet ik eerste een Samsung apparaat aanschaffen. Vermoeiend hoor zo'n geen april grap. En als het wel serieus bedoeld is... sterkte met je site.

  geplaatst op
 • ...ik zie al hacks op enige torrentsites staan...
  zoek op android-mfaprilfoolsday-hack..

  geplaatst op
 • Dit is echt de meest ondoordachte vorm van reclame.

  if(!isSamsung() && isMobile) {
  [removed] = '/samsung';
  }

  Had wel een wat hoger niveau verwacht van Marketingfacts. Wat mij betreft CTRL+W

  @marcoderksen: onbegrijpelijk dat je dit toestaat, of ga je hier niet meer over? Nog een klein puntje: je copyright notice loopt een jaar achter.

  geplaatst op
 • Hmm.. beetje vergezocht denk ik.
  Ik werd wel getriggered door het nieuwe business model, maar bij het zoeken naar de meerwaarde strandde ik.

  Dus hoop voor jullie dat er eensgezind is gedacht over "elke vorm van publiciteit is goede publiciteit".
  Misschien een kwestie van "Omdenken"?

  geplaatst op
 • @all: dank voor jullie reacties. En gelukkig hebben we meer verstand van online marketing: http://www.marketingfacts.nl/berichten/gelukkig-hebben-we-meer-verstand-van-online-marketing.

  geplaatst op
 • Stelletje klojo's ;-) Succes met de site!

  geplaatst op
 • Waar heeeft iedereen het over dit bestaat al eeuwen...
  Koop bij albert heijn als je rijk bent. Rij een alfa romeo als je snel bent....koop een samsung als je dit wilt lezen...

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.