Live streaming scoort vele malen beter dan on-demand video

De groei van video consumptie via tablets en smartphones lijkt niet te stuiten

Live streaming scoort vele malen beter dan on-demand video

De Ooyala Global Video Index over het laatste kwartaal van 2012 werd begin deze week  gepubliceerd. Het maandelijkse onderzoek, met data afkomstig van 200 miljoen unieke gebruikers uit 130 landen, geeft een goed beeld van de meest recente ontwikkelingen en trends op het gebied van online video. De meest belangrijke bevindingen op een rijtje.

Live video wordt aanzienlijker langer bekeken dan Video On Demand

Op zich is dat natuurlijk geen verrassing, maar de verschillen per categorie, zoals onderstaande illustratie aantoont, zijn toch op zijn minst opvallend te noemen. De cijfers tonen aan dat rechtenhouders een steeds sterkere positie verkrijgen. Tenslotte zijn zij degenen die bepalen wat waar wordt uitgezonden. Dit is goed nieuws voor bijv. Eredivisie Live (of moet ik Fox zeggen) en voor organisatoren van grote evenementen (sport, muziek etc.) in ons land, want blijkbaar is de TV niet meer het enige medium voor massadistributie. In dat kader ben ik dan ook benieuwd hoe de kijkcijfers (tijdens live evenementen) van de event kanalen van o.a. Ziggo en UPC zich verhouden tot de afname van betaal TV zenders.

Het online kijkgedrag is seizoensafhankelijk

De betrokkenheid van kijkers is te meten aan de hand van de gemiddelde kijktijd per item. De trends die hiervan kunnen worden afgeleid zijn een uitstekende richtlijn voor uitgevers (online-uitzenders) die hiermee hun aanbod strategie tijdig kunnen aanpassen. De volgende afbeelding geeft aan dat de betrokkenheid van kijkers (via connected Tv’s en game consoles) in het laatste kwartaal ongeveer is verviervoudigd. Hiermee wordt bovendien aangetoond dat de aanbieders van connected TV’s goed inspelen op het veranderende gedrag van de TV kijker.

De groei van video consumptie via tablets en smartphones lijkt niet te stuiten

Afgelopen jaar is het marktaandeel van tablets meer dan verdubbeld en toont het gebruik van mobiele telefoons een vergelijkbare groei (87%). Met name voor aanbieders van TV-diensten lijkt het me evident dat zij een goed doordachte mobiele strategie ontwikkelen, omdat ontegenzeggelijk steeds meer kijkers zich buiten het traditionele TV-domein begeven. 

De stand van zaken in het gevecht tussen iOS en Android

Alhoewel er in 2012 meer Android-apparaten zijn verkocht dan die van Apple, toont onderstaande illustratie aan dat wereldwijd videoconsumptie via iPhones nog steeds een marktaandeel van 67% heeft.

'Branded video' aantrekkelijk in de aanloop naar de feestdagen

Hoewel de volgende illustratie betrekking heeft op een Amerikaans fenomeen, de periode tussen Black Friday (laatste vrijdag in november) en Kerstmis, geldt dit ook in grote mate voor ons land. Duidelijk wordt dat de conversie (doorkliks) van branded video-uitingen omhoog schiet in de aanloop naar de feestdagen. Uit een onderzoek onder 150 consumenten merken blijkt dat kijkers naar 'productvideo’s' aanzienlijk meer bereid zijn (tot 85%) om tot aankoop over te gaan, dan zij die dit niet doen.

Afbeelding: Yutaka Tsutano (cc)


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.