Lifehacking stilletjes ten onder gegaan?

22 augustus 2011, 03:30

Het in Amerika sinds 2003 populaire fenomeen lifehacking waaide in 2007 over naar Nederland. Een groep Nederlandse lifehackers stond op en liet de rest van Nederland kennis maken met diverse manieren om slimmer te werken en te leven. Artikelen, lezingen, e-books workshops en netwerkevents met tips om tijd te besparen, productiever te zijn en je leven een stukje makkelijker te maken, dat moest wel een hit worden. En dat werd het ook.

Wat betekent lifehacking?

? De term life hack verwijst naar onconventioneel gebruik van ICT en andere simpele hulpmiddelen die je helpen om te gaan met overvloed aan informatie. (bron: Wikipedia)

? Lifehackers zijn probleemoplossers die de beschikbare middelen op een slimme en/of onconventionele manier gebruiken om de problemen van alledag op te lossen. (bron: Lifehacking.nl)

Maar wat houdt dat nu precies in voor de marketingcommunicatieprofessional?

Dat de term lifehacking niet diep geworteld is in de maatschappij en als handigheidje al snel verstoten werd door de buzz van social media, betekent niet dat we er niets meer aan hebben. Met de drukke agenda’s waar wij als marcom professionals over beschikken is lifehacking een hele handige tool om tijdswinst mee te boeken. Daarnaast maak je waarschijnlijk onbewust al gebruik van enkele lifehack tricks. Hier nog een aantal tips.

Tekst kopieren zonder opmaak

Kopieer de tekst. Ga met de snelkoppeling Win+R naar het Run-of Uitvoeren-scherm en plak de tekst in het invoerveld. Kopieer de tekst weer uit dit veld en de opmaak is weg. Nadeel: voor maximaal 250 tekens.

Concentreren zonder lastig gevallen te worden

Zet de waarschuwing van nieuwe e-mail uit.

Teksten markeren en daarna nog weten wat er belangrijk aan was

Gebruik diverse soorten kleuren. Kies markers die overeenkomen met fijne kleuren op de je beeldscherm, zo kun je digitale documenten op dezelfde manier doorwerken. Een voorbeeld:

? Geel – Algemeen belangrijke tekst – nogmaals nalezen

? Oranje – Zeer belangrijke tekst – nogmaals nalezen en eventueel nog iets mee doen

? Roze – Afspraken, regels, actiepunten, taakverdeling, enzovoort

? Blauw – Onduidelijke gedeelten

? Groen – Data, namen, titels, websites, formules, code, etc

Thuis minder aan je werk denken

Zorg ervoor dat je altijd notitiemateriaal in de buurt hebt. Als je aan iets werkgerelateerds denkt, schrijf je dit dan meteen op. Ter aanvulling heb je een bakje waar je deze gedachten in deponeert, maar waar je ook bonnetjes en je sleutels in legt. In de ochtend pak je de sleutels en de rest eruit en kun je aan het begin van de nieuwe werkdag direct iets doen met je aantekeningen en papieren.

Samen online een geschikte datum vinden

Eén persoon zoekt op datumprikker.nl de data uit waaruit men kan kiezen en vervolgens kan iedereen online invullen wat wel of niet een passende datum is. Heeft iedereen dat gedaan, dan wordt simpelweg de dag duidelijk waarop iedereen kan.

Andere handige lifehacking tips

? Grote foto’s klein maken voordat je ze mailt

? Oude adressen weghalen uit Outlook

? Veilige wachtwoorden onthouden

? Sociale netwerken met elkaar verbinden

? CoTweeten voor bedrijfsmatig Twitter-beheer

Gratis e-books

Lifehacking zou lifehacking niet zijn als de Nederlandse lifehackers je dit niet gratis en voor niets willen leren met de twaalf e-books die op hun website gratis te downloaden zijn in pdf-formaat.

Lifehacking stilletjes ten onder gegaan?

Is lifehacking werkelijk stilletjes ten onder gegaan? Nee, natuurlijk niet. De hype is voorbij, zoveel is zeker, maar de tips en tricks om slimmer en effectiever te werken worden nog steeds dagelijks ingezet door vele harde werkers. Noem jij je zelf een lifehacker? En als je dat van jezelf vindt, is dat dan iets dat je op jouw CV zet?

Wout Oosterhof
Bedrijfsdirecteur bij Maintec

Categorie
Tags

5 Reacties

  Frank Meeuwsen

  Dank voor de onverwachte aandacht voor ons platform! Stilletjes ten onder? Natuurlijk niet, we groeien lekker door. Met meer dan alleen de site en boeken. Denk ook aan workshops, bijeenkomsten en lezingen van onze auteurs. Volgende week bestaan we vier jaar, dan zul je er meer over lezen. Komende week is het #hacktoschool week, speciaal voor scholieren en studenten!


  22 augustus 2011 om 04:37
  Arjan

  prima stuk, jammer van de suggestieve titel..vooral bedoeld om verkeer te trekken?


  22 augustus 2011 om 05:37
  Senol Tapirdamaz

  Ik weet niet of ik mezelf nu 100% lifehacker mag noemen, maar ik lees lifehacking.nl regelmatig (bij ieder nieuw artikel weer) en vaak zoek ik nog wel eens stukken op.

  En de Amerikaanse sites houd ik ook in de gaten.

  Het zijn vaak van die kleine praktische tips die het hem toch doen.

  Geen al te moeilijke dingen waar je wel meteen profijt van hebt

  Dus nee Lifehacking is zeker niet ten dode opgeschreven.


  22 augustus 2011 om 07:07
  René Plas

  Lifehacking is voor mij zeker niet stilletjes ten onder aan het gaan! Regelmatig lees ik de artikelen en tips op lifehacking.nl en probeer ik deze in mijn dagelijks leven en werk toe te passen. Keep up the good work!


  22 augustus 2011 om 07:14
  Annelies Verhelst

  Ook namens de eindredactie bedankt voor de aandacht ;-). Mocht iemand dit lezen en denken: ik heb ook heel veel tips die erg lijken op lifehacking en zouden niet misstaan op die website, mail (lifehacking at anneliesje punt nl) mij dan ff met een voorbeeldartikel! Misschien word je dan wel auteur op Lifehacking.nl ;-).


  22 augustus 2011 om 08:07

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!