Lifecycle messaging bij #fusionmex

8 mei 2012, 06:00

Digital marketeers Kath Pay en Tamara Gielen gaven op Fusion Marketing Experience 2012 een inkijk in hoe je via lifecycle messaging de klant door de salesfunnel heen (ver)leidt. Een Antwerpse observatie.

Aan de hand van persona Sophie als privé- en als werkend persoon vertellen Pay en Gielen hoe je haar met e-mailmarketing door de customer lifecycle kunt begeleiden. Deze emails moeten relevant, gepersonaliseerd en vooral goed getimed zijn door de volledige cycle heen. Kath Pay: “De meeste e-mailmarketeers gebruiken e-mail helaas nog altijd voor ad hoc-campagnes. Maar e-mailmarketing evolueert. De beurt is nu aan de e-mailmarketeers.”

Inbound marketing moet de klant naar je website brengen. Hoe meer touchpoints je voor de klant creëert, hoe meer data de klant achterlaat. Dat maakt progressive profiling mogelijk. Want in de opt-in fase vraag je een klant niet de hemd van het lijf. Houd serieus rekening met de klantwensen. Doe je dat niet, dan verhuist de klantloyaliteit naar de concurrent. Via een uitgekiend nurturing program kun je de klant warm houden tot deze klaar is om tot aankoop over te gaan.

Pay en Gielen vinden dat e-mailmarketing gericht moet zijn op customer engagement via dialoog. Opvallend is dat zij in hun presentatie geen enkele keer stilstaan bij de impact die het gebruik van social media door klanten kan hebben op de dynamiek binnen iedere fase van een customer lifecycle. Een klant die een pdf downloadt naar aanleiding van een e-mail is niet vanzelfsprekend dichter bij het aankoopmoment gekomen.

Pay en Gielen werken wel met dit soort vooronderstellingen. Peer pressure in de vorm van een negatief koopadvies betekent dat je zelfs na het downloaden van een pdf de klant snel kan kwijtraken. Het is juist via conversatiemanagement in sociale netwerken dat je als merk daarop significante invloed kan uitoefenen. Pay en Gielen onderkennen dat je bij progressive profiling juist ook social data moet betrekken. Maar in hun visie op de next step in e-mailmarketingstrategie ontbreekt een integrale benadering waarbinnen social media voor customer engagement toegevoegde waarde levert.

Dat is anno 2012 een gemiste kans. Daarvoor is wel nodig dat ook de e-mailmarketing uit zijn eigen silo kruipt.

As a Social media strategist I use my expertise to give advice to Dutch Top 500 enterprises and non-profit organizations about how to create added value by developing and implementing social media strategies, as integral part of their business strategies.

Categorie
Tags

4 Reacties

  jvanrijn

  Marcel, ik was zelf ook bij de presentatie aanwezig, maar denk dat je in je artikel Kath en Tamara te kort doet.

  De presentatie was gericht om op eenvoudige wijze aan te geven hoe in het dagelijkse leven mensen (in persoonlijk en b2b) geconfronteerd worden met lifecycle messaging en hoe de marketeer hier mee om kan gaan.

  Ik ken beiden al langer en ze kiezen er bewust voor om de presentatie compact en eenvoudig te houden. Dan kun je niet op alle details en dynamiek ingaan (die de sprekers wél terdege kennen als gerespecteerde experts op hun gebied en daarbuiten).


  8 mei 2012 om 11:47
  Marcel van kanten

  Jordie, ik deel jouw analyse helaas niet. Op het moment dat je the next step in email marketing over de buhne wilt brengen, dan kun je niet om de impact van het social web heen op jouw business. Dit staat los van hoe je het uieindelijk presenteert. Ze hadden een goed verhaal…. maar wel beperkt tot binnen hun silo.


  8 mei 2012 om 11:52
  jvanrijn

  Social media werd niet bij name genoemd, alsmede overige kanalen en touchpoints waar (potentiele) klanten contact kunnen hebben. Die ook invloed kunnen hebben op de lifecycle.

  Als je weet dat ze er bewust voor kiezen om de boodschap simpel te houden, zodat de bezoekers er hopelijk iets van kunnen onthouden. Zie je het wellicht in een ander perspectief.

  Ze claimden hier niet de next step, lifecycle messaging wordt al jaren succesvol toegepast. Alleen het is zo jammer dat het door zo weinigen wordt gedaan.


  8 mei 2012 om 12:24
  Tamara Gielen

  Hoi Marcel,

  Onze presentatie pretendeerde niet over “de next step in e-mailmarketingstrategie” te gaan, we wilden vooral de aanwezigen inspireren over hoe ze meer kunnen halen uit email marketing door in te spelen op de customer lifecycle.

  In mijn ervaring als consultant versturen de meeste Belgische bedrijven (het gros van de aanwezigen op dit event) vandaag de dag enkel een nieuwsbrief, maar worden er weinig tot geen triggered messages verstuurd. Laat staan dat de meesten al toegang hebben tot een geintegreerd systeem waarbij zowel CRM data als web data als email data als social media data beschikbaar zijn.

  Voor velen is dit vandaag de dag nog steeds een natte droom.

  Maar het feit dat ze niet over al die data beschikken, wil niet zeggen dat ze vandaag al niet aan lifecycle messaging kunnen doen. Dat was de boodschap die we (hopelijk) hebben overgebracht.

  Uiteraard hoort social media ook thuis is een bredere lifecycle messaging strategie, en dat hebben we ook gezegd tijdens onze presentatie. Maar het feit is en blijft dat email nog steeds het kanaal bij uitstek is in een outbound lifecycle messaging verhaal en er zijn (in Belgie) nog heel veel marketeers die hier nog mee moeten beginnen. Tot hen was ons verhaal gericht.

  Maak het te gecompliceerd, en mensen haken af. Daarom houden we ervan om dingen simpel te houden en proberen we onze klanten stap voor stap door het proces te loodsen. Dat wil zeggen: starten met de basics: content, triggered messages etc…

  Met vriendelijke groeten,

  Tamara


  9 mei 2012 om 10:12

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!