Kwart Nederlanders bezoekt weblogs

Kwart Nederlanders bezoekt weblogs

Uit een onderzoek van NetPanel onder 873 Nederlandse internet-gebruikers blijkt dat e-mailen nog steeds de belangrijkste internet-activiteit is, gevolgd door surfen. Opvallend is dat inmiddels 23% van de ondervraagden weblogs bezoekt, 6% actief communiceert via of informatie aanlevert voor een weblog en 3% een eigen weblog heeft. Daarmee liggen deze cijfers niet veel lager dan de cijfers in de VS.

Voor online communities liggen deze percentages hoger: 14% communiceert actief of levert informatie aan op online communities. Met name jongeren zijn geinteresseerd in de online communities en weblogs. Maar liefst 38% van de jongeren tot 20 jaar bezoekt vaak weblogs.

De top-5 interessegebieden online communities van vrouwen is: zoeken meer persoonlijke ervaringen (41%), informatie over hobby’s (41%), technische weetjes en gebruikservaringen over producten en diensten (18%), informatie over entertainemnt, films e.d. (15%) en persoonlijke ervaringen over liefde en erotiek (13%).

Bij de mannen is de top-5 als volgt: technische weetjes en gebruikservaringen over producten (46%), informatie over hobby’s (33%), wetenschappelijke informatie (24%), actuele sites in politiek en maatschappij (18%) en informatie over entertainment (15%).

Bron: Eye nr. 6/7, p. 10 / MarketingData


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Titel: kwart Nederlanders bezoekt weblogs

  Tekst: uit een onderzoek onder 873 Nederlanders...

  HAHAHAHAHAHAHAHA!

  MARCO MAN! Zelfs jij moet toch humor hebben? Dit kun je niet serieus nemen, toch?

  Nieuwe titel: helft Nederlanders eet graag boerenkool

  Nieuwe tekst: uit een onderzeok gehouden onder twee Nederlanders...

  geplaatst op
 • Lucas, weinig kaas gegeten van onderzoek zeker ;-)

  Even kort een toelichting op de betrouwbaarheid van dit soort onderzoeken. Bij een steekproefgrootte van bijvoorbeeld n=800 bedraagt de steekproefmarge bij een 95% betrouwbaarheid, maximaal 3,5% plus of min de gevonden waarde. Dat wil zeggen dat bij een gevonden waarde van 50% in de steekproef het werkelijke percentage in de totale populatie tussen de 46,5% en 53,5% ligt. Maar hoe extremer de gevonden percentages, hoe kleiner de afwijking. Bij een gevonden waarde van 5% of 95%, is de afwijking nog maar 1,5%.

  Samenvattend, bovenstaande resultaten geven wel degelijk een aardige indicatie (met een zekere betrouwbaarheid) van het webloggebruik in Nederland. Persoonlijk gebruik ik dit soort data overigens meer om inzicht te krijgen in de trends dan dat ik de cijfers hard gebruik.

  geplaatst op
 • Dan nog komt het niet in de buurt bij de stelling 'Kwart Nederlanders bezoekt weblogs'.
  Vooralsnog zijn er ongeveer 10 miljoen internet-aansluitingen. Dat zijn a) niet alle gebruikers en b) ben je dan al af van de helft van de werkelijke Nederlanders. Of staan Nederlanders gelijk aan internet-gebruikers? En wat betékent webloggebruik eigenlijk? Lijkt me dan ook stukken interessanter.
  Zulke onderzoeken/stellingen maken de geloofwaardigheid van de blogosfeer als volwaardig medium er niet beter op.
  Maar het levert een discussie op, en da's ook wat waard zullen we maar zeggen ;-)

  geplaatst op
 • Indeed, ik heb er geen kaas van gegeten. Als dat wat jij zegt waar is: so be it.
  Mij klonk het erg M. de Hondt in de oren.

  Kan een beta/statistisch wetenschapper mij dan even uitleggen waarom 800 mensen IN GODSNAAM voldoende is voor 16 miljoen?

  geplaatst op
 • Op wisfaq.nl is een artikel te lezen over Hoe bereken je steekproefgrootte (vooraf) en de (on)nauwkeurigheid (achteraf)?

  geplaatst op
 • In het artikel wordt de volgende formule besproken :
  n = (z^2 * 50^2) / a^2
  waarbij z=1.96 (voor een betrouwbaarheidsinterval van 95%) en a de maximale fout in de schatting is.

  Voor a = 5% wordt N = 385, voor a = 3% wordt N=1068.

  geplaatst op
 • EJ, je hebt gelijk ik had moeten zeggen kwart van internetgebruikers bezoekt weblogs. In dit geval praten we overigens nog steeds over ca. 2,5 miljoen Nederlanders.

  Jan, dank voor de aanvullende onderbouwing!

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.