
In het Nederlandse bedrijfsleven zijn ruim 696.000 ondernemingen actief. Maar liefst 690.000 van deze ondernemingen behoren tot het midden- en kleinbedrijf (MKB). Tot het MKB worden bedrijven gerekend met minder dan 100 werknemers. Veel MKB-bedrijven zijn zo klein dat hun inkoopgedrag in de praktijk grote overeenkomsten vertoont met het aankoopgedrag van consumenten en huishoudens. Een belangrijk aspect van consumenten inkoopgedrag is dat bepaald gedrag te typeren is als niet-rationeel en beïnvloed wordt door percepties en attitudes. Er zijn echter ook verschillen.
Een belangrijk verschil is dat de koper, de beslisser en de gebruiker niet dezelfde persoon hoeven te zijn in een MKB-onderneming, terwijl dat voor consumenten vaak wel geldt. Ten tweede dienen inkopen van MKB-bedrijven voor bedrijfsmatige doelen (kostenreductie, winstvergroting, et cetera), terwijl de aankopen van consumenten een persoonlijk doel uit de piramide van Maslow dienen. Ook zijn de wat grotere MKB-bedrijven (meer dan tien man personeel) vaak iets beter geïnformeerd dan consumenten.
Al een paar maanden oud maar zeker de moeite waard is de position paper Kritisch kopen in het MKB waarin kort wordt ingegaan op de rol van bedrijfsmatige afnemers met betrekking tot het functioneren van markten en in het bijzonder de rol van het MKB als afnemer op geliberaliseerde markten. In het verlengde hiervan wordt bekeken welke aspecten invloed hebben op het inkoopgedrag van ondernemers en het al dan niet overstappen naar een andere aanbieder.
Jammer dat het rapport niet ingaat op het orientatieproces van de MKB’er. Welke rol speelt internet en dan met name zoekmachines in het orientatieproces. Een onderwerp waar volgens mij nog (te) weinig over bekend is. Iemand suggesties?