Met de pay off KPN sluit je aan en een nieuw logo heeft KPN vandaag haar nieuwe huisstijl geintroduceerd.
Doel van KPN is om te veranderen in een onderneming die de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van communicatie toegankelijk maakt voor iedereen in Nederland. Met het uitspreken van deze strategie en ambitie lanceert KPN ook een nieuwe huisstijl en passende reclamecampagne. KPN wil hiermee nieuwe wegen inslaan, met behoud van het vertrouwen dat klanten in het bedrijf hebben.
KPN heeft een aparte site met downloads voor de pers en een actiesite ingericht waar de commercial ook te bekijken is.
De commercial is niet bijzonder: veel mensen die door de straten lopen en blij zijn. Het doet me denken aan Wanadoo en een maandverbandreclame. Dat zal wel niet de bedoeling zijn :-)
KPN zet in op drie pijlers: internet, bellen en televisie. Wat mij opvalt is dat de volgorde van deze drie op de verschillende sites niet gelijk is.
In het nieuwe logo komen de drie pijlers terug: bellen is groen, televisie is blauw en internetten is geel. Op de actiesite is ook een bewegende versie van het logo te aanschouwen welke mij het meest aan drie druppels doet denken (smelt KPN?). Dit bewegende logo zie ik verder nog nergens terug komen.
Het onderzoek (pdf) dat KPN aanhaalt waaruit blijkt dat Nederlanders open staan voor vernieuwing is leuk om te lezen. De conclusie van dit rapport geef ik hier onder:
Nederlanders staan open voor vernieuwingen op het gebied van internet, telefonie en televisie. Ze zijn nieuwsgierig naar vernieuwingen op het gebied van telecommunicatie en zijn benieuwd naar wat de toekomst hun verder brengt.
Vaak wordt daarom gedacht dat heel Nederland inmiddels volledig is aangehaakt op alle moderne technologieën en dat ook de nieuwste diensten en producten moeiteloos zullen worden omarmd. Dit optimisme is gerechtvaardigd voor het deel van de consumentenpopulatie dat zichzelf ziet als koplopers bij technologische vernieuwingen: de zogenaamde innovators. Voor het meer ‘volgende’ deel van de bevolking blijkt uit dit onderzoek dat de voedingsbodem voor vernieuwing weliswaar gunstig is, maar dat er ook drempels te overwinnen zijn.
Belangrijk bij de introductie van nieuwe ontwikkelingen is het directe nut voor de consument. ‘Wat leveren deze vernieuwingen mij persoonlijk aan voordeel op?’, is de vraag die de consument zichzelf stelt. Daarnaast houdt een groot deel van de consumenten ook de kosten goed in het oog: kosten met name gedefinieerd als de tijd die het kost om een nieuwe dienst te gaan gebruiken in het dagelijks leven.
Verder is er een substantiële minderheid van de Nederlanders die moeite heeft om de ontwikkelingen bij te houden. Deze groep vindt het aanbod onoverzichtelijk. Bij hen leidt dit tot een gevoel van onvermogen en stress: men moet te veel tijd besteden aan het kiezen binnen het aanbod en men is bang om een verkeerde keuze te maken. Ook bij deze groep ligt er een kans voor de aanbieders van diensten: er is een markt voor aanbieders die helderheid scheppen, die het directe nut aantonen en die de consument goede ondersteuning bieden.