Kiezen met Kandidaat op Maat

18 januari 2003, 14:26

Stel dat u wel weet op welke partij u a.s. woensdag wilt stemmen, maar nog niet op welke kandidaat. In dat geval biedt Kandidaat op Maat uitkomst. Dit programma op Internet helpt de kiezer een handje bij het zoeken naar ??n van de kandidaten die op de kieslijsten staan vermeld.

Met het programma kunt u heel eenvoudig uit ??n van de ruim 500 kandidaten degene zoeken die het best bij u past. Daarbij heeft u de keuze uit partij, geslacht, geboortejaar en provincie. Zo kunt u bijvoorbeeld een zoekopdracht geven voor een vrouw, woonachig in Zuid-Holland, kandidaat voor de SP, in de leeftijd van 30 tot 40 jaar. Of voor een man van middelbare leeftijd die voor de ChristenUnie op de kieslijsten in de provincie Groningen staat. Binnen enkele seconden levert het programma de kandidaat of kandidaten die aan deze selectiecriteria voldoen. Ook is het ook mogelijk de kandidatenlijsten per partij op te vragen.

Als er meer informatie over de kandidaat bestaat, bijvoorbeeld een eigen website, dan wordt de betreffende link weergegeven.

Nederland telt 19 kieskringen, die elk een (deel van een) provincie omvatten. Omdat niet alle kandidaten overal in Nederland verkiesbaar zijn, staat bij de gegevens per kandidaat vermeld in welke kieskringen zij verkiesbaar zijn, alsmede de plaats die zij innemen op de lijst van hun partij.

Initiatiefnemer van het Internetprogramma is het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) uit Amsterdam, onder meer verantwoordelijk voor de website stemwijzer.nl ??n van de drukst bezochte Internetsites van dit moment.

U vindt Kandidaat op Maat als een van de links op de website allesoverdeverkiezingen.nl de verkiezingssite van het IPP.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

2 Reacties

  media

  Een recordaantal bezoekers heeft een digitaal stemadvies gehaald op de Stemwijzer. Ongeveer 2.075.000 mensen surften al naar de pagina. Vorig jaar waren dat er in totaal 2.035.000. De verwachting is dat aan het einde van de dag 2,25 miljoen bezoekers de Stemwijzer hebben geraadpleegd.

  Dat heeft een woordvoerder van het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de internetpagina beheert, woensdag gezegd. Op dit moment worden er ongeveer 20.000 adviezen per uur gegeven. Dat is ongeveer de helft meer dan op eerdere dagen, aldus de zegsman.


  23 januari 2003 om 12:33
  media

  Ruim 2,35 miljoen mensen hebben de afgelopen weken online stemadvies ingewonnen op StemWijzer.nl. Dat meldt het Instituut voor Publiek en Politiek, dat de site in beheer heeft.

  Vooral afgelopen dinsdag en woensdag was het een drukte van belang en werden er overdag soms 20.000 adviezen per uur ingewonnen. Bezoekers aan StemWijzer.nl krijgen dertig stellingen voorgeschoteld, waarna er een geschikt stemadvies wordt gegenereerd. De StemWijzer is sinds 3 december online.

  De komende periode blijft de site nog gewoon beschikbaar, alhoewel de resultaten niet meer verwerkt worden in de statistieken. Vorig jaar trok de site ruim twee miljoen bezoekers.

  Vanaf 30 januari wordt de StemWijzer omgedoopt in de Provinciale Stemwijzer. De site zal dan een centrale rol vervullen in de provinciale verkiezingscampagnes. Voor de Friestaligen wordt er bovendien een tweetalige versie online gebracht. De provinciale statenverkiezingen vinden plaats op dinsdag 11 maart.


  25 januari 2003 om 09:39

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!