Kansspelen via nieuwe media 2005

Kansspelen via nieuwe media 2005

In 2005 is de deelname aan e-gaming in Nederland gedaald tot 3,5 procent van de mensen met toegang tot internet. In 2004 was dat nog 5,3 procent. De bestedingen aan interactief gokken via internet bedragen tussen de 62 en 120 miljoen euro. Daarnaast wordt tussen de 59 en 298 miljoen euro uitgegeven aan gokspelletjes via sms en (mobiele) telefoon. Van problematisch speelgedrag bij kansspelen via nieuwe media lijkt geen sprake. Legaal interactief gokken op internet zou op flinke belangstelling kunnen rekenen.

Dit is de uitkomst van het rapport Kansspelen via nieuwe media 2005 (pdf) dat eind 2005 is uitgebracht door Motivaction, in opdracht van het College van toezicht op de kansspelen. Voor het onderzoek zijn 12.717 personen van 18 tot en met 55 jaar met toegang tot internet ondervraagd. Hiervan hebben 449 personen (3,5 procent) in de afgelopen twaalf maanden aan betaalde interactieve internetkansspelen en 4.526 personen (35,6 procent) aan gokspelletjes via sms en (mobiele) telefoon meegedaan.

Bestedingen
Naar schatting doen 277.000 personen mee aan betaalde interactieve internetkansspelen. De deelnemers zeggen hieraan gemiddeld 36 euro per maand te besteden. Op basis hiervan komt de totale besteding uit op 120 miljoen euro (257 miljoen euro in 2004). Indien wordt uitgegaan van wat deelnemers zeggen uitgegeven te hebben in de laatste 12 maanden (223 euro) komt de totale besteding op 62 miljoen euro (104 miljoen euro in 2004).

Legaal interactief gokken op internet ? een wetsvoorstel daartoe is onlangs bij de Tweede Kamer ingediend ? zou op flinke belangstelling kunnen rekenen. Van de totale groep ondervraagden zegt 7 procent (5 procent in 2004) waarschijnlijk wel te gaan deelnemen aan betaalde interactieve kansspelen indien Holland Casino die zou aanbieden. Dat zijn 535.000 personen en zou een verdriedubbeling van het aantal e-gamers betekenen.

Sms- en telefoonspelletjes
Ook de deelname aan gokspelletjes via sms en (mobiele) telefoon blijkt nog steeds populair te zijn. Omgerekend naar de Nederlandse internetpopulatie doen 3,1 miljoen mensen mee aan gokspelletjes via sms en (mobiele) telefoon. De deelnemers zeggen daaraan gemiddeld 19 euro per maand te besteden. Op basis hiervan komt de totale besteding uit op 298 miljoen euro.

Indien wordt uitgegaan van wat deelnemers zeggen uitgegeven te hebben in de laatste twaalf maanden (96 euro) komt de totale besteding op 59 miljoen euro. Het is nog niet te overzien hoe de nieuwe gedragscode promotionele kansspelen het aanbod van dit soort telefoonkansspelletjes en de deelname daaraan zal be?nvloeden.


Geplaatst in

DelenEr zijn 2 reacties op dit artikel

  • Beetje sneu om je eigen bedrijf te promoten bij een bericht dat totaal onrelevent is voor het bedrijf zelf.

    geplaatst op
  • Uhm, dat was voor het bericht 'online gokken toch toegestaan'... excuses.

    geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.