Jongeren volgen nieuws op eigen manier

Jongeren volgen nieuws op eigen manier

Uit onderzoek van Mira Media (doc) blijkt dat jongeren tussen de 16 en 24 jaar nauwelijks het nieuws volgen zoals dat regulier gebracht wordt. Zo kijkt naar het NOS-journaal maar 3,6% van de jongeren tegen 12,4% van de gehele bevolking. Voor jongeren staat het nieuws (te) ver af van hun leefwereld. Ook is bij veel nieuwsberichten voorkennis nodig, die ze niet hebben. Verder is het taalgebruik, vooral bij politieke kwesties, te ingewikkeld. De hoofdlijnen worden wel gevolgd, maar vooral om niet dom over te komen.

Jongeren blijken meer ge?nteresseerd te zijn in regionaal-, slow- en snacknieuws. Snacknieuws is het nieuws in hoofdlijnen (korte overzichten waarin in ??n oogopslag het belangrijkste nieuws is te bekijken). Slownieuws laat het verhaal achter het nieuws zien in de vorm van persoonlijke reportages. Nieuws moet voor jongeren ergens toe dienen, het moet ontroeren en boeien.

Via: Fok! en Trouw


Geplaatst in

DelenEr zijn 4 reacties op dit artikel

 • Heel begrijpelijk, nieuws moet aantrekkelijk gemaakt worden. Waarom denk je dat Fok zo populair is bij de doelgroep. Snel nieuws.

  geplaatst op
 • Wat ik me al langere tijd afvraag: Waarom wel een 'kinder/jeugd' pagina in vele landelijke dagbladen. Maar een interessante pagina voor jongeren (en dus ook gemaakt door jongeren) is er zelden. Alleen het Parool doet een aardige poging met fanny en alma en het NRC dan met Spunk.
  De regionale Wegener-bladen blijven al jaren achterlopen.

  geplaatst op
 • @ Itsme

  Precies, Skunk is een voorbeeld van hoe het ook kan.
  NRC is niet eens de meest toegangelijke krant voor de doelgroep, maar trek waarschijnlijk wel redelijk wat jonge mensen.

  geplaatst op
 • Volgens mij geldt hetzelfde voor boeken (ik werk zelf in de uitgeverij).
  De inhoud is het probleem niet (altijd) je moet het alleen weten te brengen.

  ik vind zelf de website van de bibliotheek A'dam erg boeiend http://www.oba.nl daarbij krijg je als respons op een zoekopdracht niet alleen boeken maar ook bv artikelen uit magazines die je helemaal kan lezen. Moet je wel lid zijn.

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.