Interpersoonlijke netwerken bepalen invloed van opinion leaders op consumentengedrag

24 februari 2003, 11:21

De acceptatie van nieuwe producten hangt voor een groot deel af van zogeheten opinion leaders: consumenten die grote invloed op anderen hebben.

Binnen deze categorie consumenten bestaan echter verschillen, afhankelijk van het aantal consumentengroepen waarin zij actief zijn.Uit onderzoek van NPO Europe onder consumenten in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk bleek dat deze invloedrijke groep onder te verdelen is in `early adopters`, `opinion leaders` en `connectors`. De kring beinvloedbare kennissen van Franse respondenten bleek 7,5 personen te bevatten, die van Duitsers 13,3 en die van Britten 17,8. Het onderzoek betrof de productcategorieen frisdranken, alcoholische dranken, tandpasta, casual kleding, financiele diensten, auto`s en mobiele telefoons. Van de naar eigen zeggen `early adapters` van nieuwe producten gaf 55% aan nieuwe mobiele telefoons eerder uit te proberen dan de gemiddelde consument. Bij alcoholische dranken gold dat voor 52%, bij frisdrank voor 48%, bij vrijetijdskleding voor 45%, voor tandpasta voor 39%, voor auto`s voor 36% en voor financiele diensten voor 28%. Het gemiddelde over alle productgroepen was 43%.

Bron: Admap nr. 436, p. 40, 4 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!