Internetverkopen nemen 77 procent toe

Internetverkopen nemen 77 procent toe
,

Nederlanders hebben vorig jaar voor 980 miljoen euro online gekocht, een toename van 77 procent in vergelijking met 2001. Dit zegt Thuiswinkel.org, de brancheorganisatie voor verkoop op afstand. Inmiddels kopen 2,9 miljoen Nederlanders online.

De bestedingen vorig jaar betekenen een geringe toename ten opzichte van de groei in 2001. Toen steeg de omzet met 72 procent, vorig jaar met 77 procent. Ten opzichte van de totale verkopen in de detailhandel is het online aandeel gestegen van 0,73 procent in 2001 naar 1,2 procent in 2002.

De groei van de bestedingen is met name veroorzaakt door een toename in het aantal online kopers, aldus Thuiswinkel.org en Blauw Research die gezamenlijk het onderzoek uitvoerden. Deze groep groeide met 31 procent tot 2,95 miljoen mensen. Deze telling is tot stand gekomen op basis van een consumentenonderzoek door Blauw onder zestienhonderd mensen. “Deze cijfers zijn vergeleken met andere onderzoeksresultaten. We hanteren hierbij een marge naar boven en naar beneden van tien procent”, zegt Frank Sibbel, manager E-media van Blauw Research.

Ook het gemiddeld besteed bedrag per persoon is gestegen, met tien procent tot 102 euro. Omgerekend bestelden de 2,95 miljoen mensen vorig jaar gemiddeld driemaal iets via internet. Het is wederom het segment ‘reizen’ waarin de meeste omzet werd behaald (365 miljoen euro).

“Prijs als driver om online te kopen neemt behoorlijk toe, inmiddels behoort 35 procent van de online kopers bij de groep ‘prijs-kopers’”, aldus Sibbel. Ook werd geconstateerd dat de tevredenheid over het online bestellen “goed” is, “84 procent van de kopers geeft aan tevreden te zijn met het online kopen”.

Thuiswinkel.org komt tot zijn cijfers op basis van een samenwerking met de aangesloten leden, inmiddels zijn dat er ongeveer honderd, waaronder Wehkamp, Kijkshop, Otto en Megapool. Aanvullend op deze cijfers heeft Thuiswinkel.org ook een consumentenonderzoek uitgevoerd. Zakelijke e-commerce wordt niet meegenomen in de cijfers, evenmin de omzet uit online aandelenhandel en telebankieren.

Bron:
Emerce 11 maart 2003


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.