Internetbank is minder winstgevend dan traditionele bank

16 januari 2003, 15:18

De meeste banken hanteren tegenwoordig de bricks-and-clicksstrategie, een combinatie van het traditionele kantoor (bricks) en internet (clicks). Daarnaast zijn er banken die uitsluitend via internet opereren. Voorlopige resultaten laten zien dat internetbanken minder winstgevend zijn dan traditionele `bricks-and-clicks`banken.

Alleen succesvolle internetbanken spelen na vijf jaar quitte. Onderzoek toont aan dat internetbanken minder succesvol zijn als zij meteen met een heel scala aan financiele producten beginnen. Dit vanwege de complexiteit en hoge kosten. Meer dan de traditionele banken zijn zij voor hun winst afhankelijk van de rentestructuur, de marge die wordt gehaald uit het uitzetten van het aangetrokken geld. De winst van een internetbank is ook lager omdat ze klanten moeten lokken met een hogere spaarrente of goedkopere lening. Traditionele banken zitten in een spagaat omdat de klant de ene keer zaken wil doen in een bankkantoor en de andere keer via internet. Zij hebben echter wel het voordeel van de naamsbekendheid en reputatie, maar ze moeten wel op hun hoede blijven. De internetbanken zijn nog relatief jong en hebben de leereffecten waarschijnlijk nog niet uitgenut.

Bron:

Bank- en Effectenbedrijf nr. 12, p. 12, 4 p.

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!