Interactieve Marketing Cases EIAA

26 november 2005, 08:31

De European Interactive Advertising Association (EIAA) heeft een groot aantal interactieve marketing cases (van o.a. Nike, Nokia, BMW en 20th Century Fox) online gezet:

Via: i-wisdom

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

4 Reacties

  daniel@clickvalue.nl

  Mooie cases allemaal. Wat me alleen opvalt is dat het altijd zo ‘enorm succesvol’ is. Er staat nooit eens, this campaign was the biggest waste of money our company ever experienced.

  Sommige cases zien er erg succesvol uit. Vooral degenen waar grote databases konden worden aangelegd met opt-ins.

  Echter, de campagnes waar alleen bereik een succesfactor is lijken me inmiddels een beetje ouderwets. ‘We hebben 100.000 mensen bereikt met onze campagne.’ Dat zegt toch weinig!

  Ik zag bij mijn vluchtige inventarisatie van de cases nooit antwoorden op vragen als:

  Hoeveel van die 100.000 kwamen op je website? Hoe lang bleven ze? Keken ze naar de belangrijkste pagina’s? Hoelang bleven ze daar? Vroegen ze om meer informatie? Gebruikten ze send a friend?

  Veel van die campagnes lijken opgezet als TV-campagnes. TV is een actief medium. Het enige dat je als bezoeker kan doen is kijken of niet kijken. Succes van een campagne wordt dan natuurlijk bepaald door het aantal kijkers.

  Internet is een passief medium. Daar kun je als bezoeker wat doen. Wanneer je slechts de kijkers meet dan weet je maar een deel van het succes. Je moet meten wat de bezoekers doen. Dat is de werkelijke maat van succes.


  27 november 2005 om 12:36
  media

  Ik neem aan dat je bedoelt “TV is een passief medium” en “Internet is een actief medium”?

  Verder zijn er steeds meer online campagnes die niet alleen een below the line maar ook een above the line doelstelling hebben. In dat geval is bereik dus wel degelijk een succesfactor.


  27 november 2005 om 12:55
  daniel@clickvalue.nl

  Nee, ik bedoel dat TV een actief medium is en Internet een passief medium. Maar wij bedoelen denk ik wel hetzelfde. De termen worden vaak door elkaar gebruikt. Spraakverwarring.

  Vaak noemt men TV een passief medium omdat het de consument passief maakt. Om precies dezelfde reden noemt men internet vaak een actief medium omdat het de consument actief maakt. De spraakverwarring komt door het mixen van oorzaak en gevolg.

  Over de campagnes. Ik heb in de omsomming van EIAA nauwelijks cases met een above the line doelstelling kunnen ontwaren. Ik kom ook nog vaak marketeers tegen die me iets zeggen in de trand van, ‘de prijs voor GBA online is ongeevenaard laag.’ Voor mij klinkt dat als, ‘zo hebben we het altijd gedaan, we weten niet beter en we worden niet betaald om het anders te doen.’ Ik vind het een beperkt gebruik van het interactieve kanaal. Ik ben blij dat jij ziet dat er ‘steeds meer’ online campagnes komen met een ‘above the line doelstelling’. Maar ik vraag me af waarom het er nog zo weinig lijken?


  27 november 2005 om 14:05
  moraal

  Ik stel voor om deze vragen komende 13 december bij de EIAA neer te leggen, want dan zullen zij spreken op 212Amsterdam. Een update over de inhoud van deze presentatie volgt snel op MF.nl.


  28 november 2005 om 08:45

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!