Illegaal kopieren via internet sterk toegenomen

Illegaal kopieren via internet sterk toegenomen

Het uitwisselen van muziek, films, computerspellen en software is drastisch toegenomen. Volgens onderzoek van de Britse technologieonderneming CacheLogic wordt nu twee keer zoveel aan illegale bestanden opgehaald dan een jaar geleden. Een goede reden voor media- en technologiebedrijven zoals Walt Disney en Microsoft om backup kopieen van dvd’s toe te staan?

Snellere internetverbindingen en kleinere bestandsformaten veroorzaken vooral de toename. CacheLogic schat dat computers dagelijks 10 miljoen gigabytes aan data de wereld over laten gaan. Dit komt ruwweg neer op ongeveer drie miljard liedjes of vijf miljoen films.

Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Amerikanen nog altijd de grootste ‘uitwisselaars’ van muziek en ander entertainment zijn: 55 op de honderd mensen die bestanden ophalen, zijn Amerikanen. Duitsland, Canada, Frankrijk, Groot-Brittanni? en Itali? zijn echter sterk in opkomst. Nederland is nummer acht op de ranglijst van dertig landen met een aandeel van 1 procent.

Volgens de internationale muzieklobby, verenigd in IFPI, is tussen januari en juni het aantal illegale muziekbestanden op internet juist met 100 miljoen afgenomen tot 800 miljoen. Dat het aantal opgehaalde bytes toeneemt, komt door de grotere filmbestanden, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Opmerkelijk in dit verband is het feit dat een groep media- en technologiebedrijven, waaronder Walt Disney en Microsoft, deze week hebben besloten consumenten toe te staan legale backup kopie?n te maken van dvd?s en bestanden te delen op draagbare apparaten. Het besluit betekent een ommekeer in de wijze waarop de filmindustrie met de dreiging van online piraterij omgaat.

Bronnen:
ANP
http://www.telegraaf.nl/


Geplaatst in

DelenEr zijn 0 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.