Illegaal kopieren via internet sterk toegenomen

14 juli 2004, 07:04

Het uitwisselen van muziek, films, computerspellen en software is drastisch toegenomen. Volgens onderzoek van de Britse technologieonderneming CacheLogic wordt nu twee keer zoveel aan illegale bestanden opgehaald dan een jaar geleden. Een goede reden voor media- en technologiebedrijven zoals Walt Disney en Microsoft om backup kopieen van dvd’s toe te staan?

Snellere internetverbindingen en kleinere bestandsformaten veroorzaken vooral de toename. CacheLogic schat dat computers dagelijks 10 miljoen gigabytes aan data de wereld over laten gaan. Dit komt ruwweg neer op ongeveer drie miljard liedjes of vijf miljoen films.

Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat Amerikanen nog altijd de grootste ‘uitwisselaars’ van muziek en ander entertainment zijn: 55 op de honderd mensen die bestanden ophalen, zijn Amerikanen. Duitsland, Canada, Frankrijk, Groot-Brittanni? en Itali? zijn echter sterk in opkomst. Nederland is nummer acht op de ranglijst van dertig landen met een aandeel van 1 procent.

Volgens de internationale muzieklobby, verenigd in IFPI, is tussen januari en juni het aantal illegale muziekbestanden op internet juist met 100 miljoen afgenomen tot 800 miljoen. Dat het aantal opgehaalde bytes toeneemt, komt door de grotere filmbestanden, aldus een woordvoerder van de organisatie.

Opmerkelijk in dit verband is het feit dat een groep media- en technologiebedrijven, waaronder Walt Disney en Microsoft, deze week hebben besloten consumenten toe te staan legale backup kopie?n te maken van dvd?s en bestanden te delen op draagbare apparaten. Het besluit betekent een ommekeer in de wijze waarop de filmindustrie met de dreiging van online piraterij omgaat.

Bronnen:

ANP

http://www.telegraaf.nl/

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!