Idols fenomeen zonder hart

12 maart 2006, 07:30

The day after. Samenvattend: de finale van Idols was op de karaoke-achtige duetten met ‘golden oldies’ Elvis Presley en John Lennon na niet echt bijzonder. Mede door het geënsceneerde gedoe rondom Floortje was er nog wel wat buzz in media ontstaan waardoor de belangstelling voor de finale uiteindelijk niet tegen viel. Al was het in retrospectief op de voorgaande twee series toch weer wat minder.

De finale van Idols I in 2003 trok 4,7 miljoen bewonderaars, het backstage programma 3 miljoen en de uitslag met Jamai destijds als winnaar 5 miljoen kijkers. Bij Idols II (2004) liep dat al fors terug want de door Boris gewonnen finale moest het doen 3.4 miljoen liefhebbers voor finale en uitslag. Backstage was interessant genoeg voor 1.2 miljoen diehards. Gisteren moest de finale zelf weer wat toegeven met de voorspelbare 3 miljoen kijkers. De uitslag trok ruim 3.4 miljoen Idolisten naar RTL4 en de backstage uitzending op RTL5 werd deze keer gevolgd door zo’n 1.6 miljoen groupies.

Enorme kijkcijfers nog steeds. Maar dankzij het wellicht te cosmetische format, de matige presentatie en het toenemende niveau van de finalisten is Idols een fenomeen zonder hart verworden. Het heeft te maken met voor dit format te hoge, bijna professionele zangkwaliteiten van kandidaten die na deze serie evenals de vorigen afgeleverd worden om in de marginaliteit van de muziekwereld te vertoeven. Het zijn ‘niks mis mee’ commodity vocalisten waarmee ‘het volk’ zich te weinig kan identificeren. Of het dus Idols blijven zal zeker nog moeten blijken, denk aan Boris, maar met het songfestivalliedje Right Here, Right Now als kick-off single mag Floortje blij zijn dat de Raffaëla er met 58% van stemmen van door ging.

Kritische macro kijk op relevante mediaontwikkelingen en aanverwante distributietechnologie.

Categorie
Tags

11 Reacties

  Annet

  Niemand durft te reageren? 😉

  Ik heb werkelijk genoten van Raffaëla, wat een persoonlijkheid, wat een talent! Ok, zangtechnisch valt er nog wel wat te sleutelen, maar zij maakte de show, die op zich rommelig in elkaar stak, tot een groot succes.

  Hoogstwaarschijnlijk een ster die over de grenzen door gaat breken. En daar gaat het uiteindelijk toch om?

  De website van Idols verdient geen schoonheidsprijs trouwens.


  12 maart 2006 om 15:28
  piedro

  Als je Floor met Raffaela vergelijkt komen velen tot de conclusie dat Floortje de volgende capaciteiten bezit:

  Ze is echt, er komen verstandige woorden uit haar mond, heeft een enorme uitstraling en daarbij een voortreffelijke, maar uiterst gevoelige stem zonder geschreeuw….. welke Raffaela ten ene male mist.

  Zij had het Idol moeten worden zoals ze dat al gedurende 75 % van de finale was, alleen omdat Ra….de voor hen gemaakte song als laatste mocht brengen, ( deze song wordt overigens door tientallen al gezongen…oa. door het Idol 2005 van Zweden..Agnes Carlsson…!!!) werden de optredens van Floortje makkelijk teruggedrongen.

  Het lijkt wederom doorgestoken kaart en manipulatie van de jurie.

  Raff…heeft de volgende capaciteiten:

  Heeft waarschijnlijk een cursus lachen gevolgd, vraagt hinderlijk de aandacht en heeft medelijden gezocht door op te merken dat ze zwanger is….zwak…en dat moet dan een idol worden????

  Verder een uitstekende stem, beweegt zich erg goed, daar is niets mis mee.

  Maar persoonlijk denk ik dat Floortje het op de duur verder brengt dan Raffaela…


  12 maart 2006 om 16:00
  Dave

  Toch wel typisch dat iedere Idols weer de azijnzeikerij als die van Albert oplevert. En weer zou de uitslag al bekend zijn (remember Jim ?), het tegendeel is bewezen 🙂

  Ik heb met plezier iedere week gekeken en was al in een vroeg stadium ‘fan’ van Raffaela, zij is ook zeker de terechte winnares wat mij betreft. Een idol is iemand die niet alleen goed kan zingen, maar ook een show kan neerzetten – en dat kan ze. Het spijt me te zeggen Piedro – ik vind dat Floortje schreeuwt en haar stem is onprettig om naar te luisteren.

  Maargoed, lekker belangrijk dit nieuwsitem op de zondagavond. RTL heeft het maar mooi weer voor elkaar, miljoenen kijkers hebben ze weer gehad.


  12 maart 2006 om 16:10
  Jos Tuinstra

  Leuk programma, maar wat me toch altijd verbaast is dat er een idool wordt gezocht dat in een bepaald keurslijf moet passen. Wie bepaalt nu eigenlijk wat een idool is. Eerst wordt er voor jou bepaald wie je leuk moet vinden en dan mag jij zeggen wat jij ervan vindt…


  12 maart 2006 om 18:17
  venturo

  “Toch wel typisch dat iedere Idols weer de azijnzeikerij als die van Albert oplevert. En weer zou de uitslag al bekend zijn (remember Jim ?), het tegendeel is bewezen :)” @ dave, hoezo azijnzeiken. Als iemand niet in de polonaise meeloopt en paar kritische noten kraakt over de entourage van het programma ben je dan een azijnzeiker? Ik heb veell waardering voor het format maat in de Nederlandse uitvoering verkeerd men bij Blue Circle in een spagaat. Nederlanders gaan voor ramptoerisme, in de uK en de US zoekt men een echt idool. De Kelly Clarksons van deze wereld zeg maar…


  12 maart 2006 om 18:48
  Sonja

  Idols 2006, nog trager dan eerdere shows. Mensen denken steeds sneller en kunnen steeds meer dingen tegelijk, maar deze show was werkelijk voor bejaarden. Iedere zin heb ik wel meer dan 10 keer gehoord!

  Raffaela heeft gewonnen, gelukkig maar. Een onhollandse keuze, want zij was de enige die anders durfde te zijn. Hollanders vinden dat vaak irritant of overdreven, maar dit keer heeft de trttigheid toch het onderspit gedolven!


  12 maart 2006 om 18:59
  KJ

  Als ik ging manipuleren om zoveel mogelijk geld binnen te harken zou ik het grootste talent 2e laten worden. Het iets mindere talent surft dan als overwinnaar naar succes; het grootste idool redt het zelf wel. Zie ook Jim en Maud. Daar zie ik tegenwoordig méér van dan van Jamai en Boris.


  13 maart 2006 om 08:39
  Cynthia

  Azijnzijkerds, opperhaters, allemaal hetzelfde. Gun een ander ook eens iets. Ere wie ere toekomt. Raffie was gewoon de betere Idol en daar kan lang over gesproken worden. Zie hier. Ik denk dat als een 60 jarige hippe vrouw na het zien van de life show, op woensdagavond ook nog naar de herhaling kijkt, er een prima programma is neergezet. De kijkcijfers spreken voor zich.

  Dat het presentatie duo nooit en te nimmer meer samen iets op tv mag doen is duidelijk. Daar twijfelt geen mens aan. Vooral dat Jansen mens was een foutje. Ik snap heus wel dat Martijn geen benen van 1.70 naast zich moet hebben. Dan ziet niemand hem meer want dat past niet binnen het bereik van de camera.

  Maar ik vraag me toch al af of ze het lef hebben een 4de seizoen te doen. Die “15 minutes of fame mensen” die ieder jaar weer zorgen voor plaatsvervangende schaamte willen we echt niet meer zien. Dat was het eerste jaar leuk maar daarna niet meer.

  Dat “songfestivalliedje” zoals ik verderop las, heeft wel hitpotentie. Na de lifeshow (pas 2 keer gehoord) zong ik het voor de helft inclusief tekst mee. Kijk, die Ier die het geschreven heeft weet hoe het werkt. Als ze die man nou eens een belletje gaven met de vraag of hij het echte songfestivallied voor nederland wil schrijven… En vooral het nederlandse volk zich er niet mee laten bemoeien… Zeg nou toch zelf mensen, Trebbel??!! Dat is troubel!!

  Raffie meid, met een beetje media training gaat het helemaal goed komen met je. En durf te verhuizen meid. De wereld is groter dan Emmen en z’n “burgie”. In Engeland staan er hele leuke huizen en ze hebben daar écht verstand van muziek. Ben je toch nog een beetje dicht bij huis maar dan met een echte kans op een mooie carrière. Zo’n mooie meid als Raf kunnen ze hier niet hendelen. Anders had Hind in seizoen 1 wel gewonnen. Die doet het nu op eigen kracht en als de beste. Zeg maar Kelly Clarkson maar dan met een ander budget…


  16 maart 2006 om 00:50
  venturo

  Bedoel je die 250.000 kijkers gisteren Chyntia?


  16 maart 2006 om 20:32
  Msc

  Liefhebber of niet de Nederlandse Idol is niet meer iemand waarvan je kippevel krijgt. Wel wat betreft kwaliteit maar niet in emotionele zin. Voor de mensen die zeggen dat Floortje beter was oké daar kan ik me gedeeltelijk in vinden. Ze heeft veel goede dingen laten horen en werd vanaf het begin beschermd door de jury. Ze koos werkelijk geen één moeilijk nummer en zong daardoor altijd foutloos. Ze was zo geweldig en onschuldig, ja ja… en natuurlijk niet verwaand?! Rafaëlla is een feestbeest en weet het publiek voor haar te winnen. Koos voor de onbekende nummers en maakte hier een daar wel eens een (zang)fout. Zwanger of niet dat maakt niet uit. Wat te denken van die keelontsteking van Floortje. Hoe fake was die… Als je een echte keelontsteking hebt kun je niet laten horen wat zij deed afgelopen zaterdag. Dat heeft niets te maken met wilskracht of kwaliteit maar gewoon met het feit dat het lichaam dat niet toelaat. En dat weet ik uit ervaring.


  17 maart 2006 om 11:27
  Edwin

  De echte Idols zijn…………

  De echte Idols zijn natuurlijk Pomme en Kelly. Twee 15-jarige Nederlandse meiden die momenteel op 1 staan op http://www.googleidol.com , een wereldwijde Idols-competitie op het internet.

  Geen commercie, geen script, geen adverteerders en toch elke dag honderdduizenden bezoekers. Begonnen eind januari met humor èn een camera, geen budget, geen kijkcijfers.

  Ook waren deze Hollandse meiden twee dagen na Idols te zien in America via Fox News alwaar hun Idol-status werd bersproken. Een interview in de Los Angeles Times heeft zelfs Raf nog niet gehaald, zij wel.

  Check it out, dit is echt onwijs, http://www.pommekelly.com of http://www.googleidols.com


  17 maart 2006 om 22:18

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!