Hyves.nl ‘grootste’ website van Nederland

15 mei 2007, 12:56

Internetonderzoeker Sitedetail heeft vandaag een top 10 van de grootste Nederlandse websites gepubliceerd. Uit het onderzoek komt naar voren dat Hyves de grootste is, op afstand gevolgd door ebay.nl en weblog.nl. In het onderzoek zijn alleen .nl domeinnamen betrokken. Alex Slatman van Sitedetail: ‘Wikipedia vind je dus niet terug in de lijst, omdat wikipedia.nl niet zo heel veel pagina’s bevat.’ Met ‘grootste’ wordt volgens Sitedetail het volgende bedoeld: ‘De grootte van een website wordt bepaald door het aantal unieke pagina’s waaruit een website bestaat.’ Dat zegt dus niets over bezoekersaantallen. En als ik een website maak met honderd miljoen blanco pagina’s die een letter van elkaar verschillen? ‘De content moet wel enigszins anders zijn,’ zegt Slatman. Juist.

Grote actualiteitensites als AD.nl, Fok! en NU.nl staan op resp. de 26e, 32e en 39e positie. Volgens Sitedetail valt het vooral op, dat sites met veel User Generated Content het goed doen. Daarvan is Hyves dus het meest spectaculaire voorbeeld. Slatman: ‘Het zou me niet verbazen als Hyves binnenkort het grootste gedeelte van het Nederlandse internet beslaat.’

Ander opvallend resultaat. De site van de Universiteit van Amsterdam staat op nummer 9 in de lijst. Sitedetail zegt daarover in het persbericht: ‘Websites van de overheid en universiteiten scoren vooral hoog doordat deze continu uitgebreid worden met nieuwe artikelen en onderzoeken.’ Gevraagd naar de methodiek, het achterliggende idee en het belang van dit onderzoek stelt Slatman dat er vanmiddag nog een tweede persbericht uitgaat. Mogelijk komt er dan meer helderheid.

Van april 2007 tot juni 2011 was ik freelance editor/ communitymanager / hoofdredacteur bij Marketingfacts. Tussendoor werkte ik bij Insites Consulting, IDG Nederland, Saatchi&Saatchi;/Leo Burnett (voor Samsung) en voor onderzoeksbureau WUA. Vanaf 1 november 2021 vorm ik samen met Luuk Ros de hoofdredactie van Marketingfacts.

Categorie
Tags

15 Reacties

  Wouter

  Wat ik me afvraag is het nut van dit onderzoek. Voor een adverteerder lijkt het me niet echt nuttige info of heb ik het mis?


  15 mei 2007 om 15:13
  loket

  Een telefoonboek is veel dikker dan een krant. Duh.


  15 mei 2007 om 16:09
  Floris

  De methodologie maakt dit onderzoek nutteloos. Ik vind de analogie van Peter wel een mooie illustratie daarvan. Vergelijken gaat op deze manier volledig mank.


  15 mei 2007 om 17:07
  Ulco

  Wat een onzin, ik zeg “Hoax”!

  Dwaas persberichtje de rondte in en je hebt weer wat links naar je directory. Wel mooi om te zien hoe iedereen er alwéér intrapt.

  Ten eerste geloof ik er niets van dat ze een fatsoenlijke crawler kunnen bouwen, ten tweede slaat het nergens op dat Hyves groter zou zijn dan bijvoorbeeld Google (waar de complete inhoud van Google Grous op de NL namespace wordt gepubliceerd of Ebay, zelfde verhaal).

  Anyway, ’t is ze wel gelukt. Als ze er nou morgen nog een persberichtje uitsturen waarin ze iedereen voor gek verklaren die het bericht klakkeloos overnam dan vind ik ze weer cool…


  15 mei 2007 om 17:48
  Joost

  Inderdaad, hoezo linkbait.. 🙂


  15 mei 2007 om 19:08
  Gerard van Enk

  Ik heb de crawler de afgelopen maanden regelmatig voorbij zien komen, dus die bestaat! Was al erg benieuwd wat voor een soort site het zou worden, maar als het alleen om de ‘grootste’ gaat is het niet erg interessant.


  15 mei 2007 om 19:33
  Jochem Prins

  @ulco,

  Je bedoelt zoals jij dat met sekko deed? 😉

  Die crawler is er overigens wel, maar ben het met je eens dat dit onderzoek niet zo bijzonder veel waarde heeft.


  15 mei 2007 om 19:35
  media

  @Arnoud: heb vraag uitstaan! Maar begrijp ik nu goed dat die crawler is gebruikt voor dit onderzoek?


  15 mei 2007 om 19:36
  Arnoud

  @Marco, dat weet ik niet. Ulco vroeg zich af of zo’n crawler bestaat en ik ook. Blijkbaar heeft Alex wel verstand van zoekmachines, dus het is mogelijk.


  15 mei 2007 om 19:48
  Elja Trum

  Ik ben nog wel nieuwsgierig naar de gehele top 100 (of top 500). Eens kijken of ik met de, gok ik, ruim 150.000 pagina’s ook nog in de lijst kan komen.. 😉


  15 mei 2007 om 20:34
  loket

  Hier komt weer de definitie om de hoek kijken van een pagina. Wat is een pagina?


  16 mei 2007 om 04:24
  André Scholten

  Stel dat ik een Ajax site opzet met 9 blokken (3*3) op de homepage die elk 10 variaties kunnen hebben qua content. Dat zou betekenen dat ik in totaal 3.486.784.401 pagina’s heb en direct de grootste van Nederland ben 🙂


  16 mei 2007 om 05:20
  Matthijs Rouw

  De enige die hier wat aan zou kunnen hebben is iemand die een offerte uit wil brengen op de webhosting van een dergelijke site?


  16 mei 2007 om 05:49
  Mark

  Even een algemene reactie op een paar vragen. Ik ken Alex persoonlijk, en zijn scriptie ook. Alex heeft dus zelf een crawler gebouwd en heeft zeker verstand van zoekmachines. Scripties zijn overigens gewoon openbaar en in de bibliotheek en willicht ook online te vinden. De scriptie was erg goed en dan ook met een hoog punt gewaardeerd. Ik kan ook vertellen dat de crawler niet specifiek voor dit ‘onderzoek’ (eerder een opmerkelijk resultaat van de index) geschreven is. De crawler is geschreven om te kunnen beschikken over een eigen index van het NL domein. Daar kunnen dan vervolgens verschillende interessante dingen mee gedaan worden. De eerste logische stap was natuurlijk het weergeven van het NL domein via een directory site. Vervolgens bleek te top 10 opmerkelijk te zijn en dat is de rede tot publicatie geweest.

  Ow en mensen, niet alles hoeft een groter doel te dienen 🙂 sommige dingen zijn zoals ze zijn, doe er je voordeel mee, of niet!


  16 mei 2007 om 06:18
  Peter Bonjernoor

  @André Scholten – Nee, dus. Bij een AJAX site wordt de pagina juist niet gerefreshed, alleen de inhoud. Je hebt dan dus maar 1 pagina… 😉

  Maar verder inderdaad enorme onzin. Iedereen kan een website maken maken met daarin een een aantal willekeurige links a la “mijnsite.nl?sflkjgdfg”, die dan een nieuwe pagina openen met weer allemaal willekeurige links.

  Volgens mij wordt het weer tijd voor de grote jaarlijkse internet voorjaars-schoonmaak.


  16 mei 2007 om 07:05

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!