Hollywood in je mail #5 – Laat je corporate video rocken zoals JC Superstar

Story is king, maar ga niet preken. Laat jouw onderwerp rocken!

12 januari 2024, 14:45 1140 x gelezen

Ik moet ongeveer 10 zijn geweest toen ik de film Jesus Christ Superstar in een bioscoop in Zwolle zag. Het was een gezinsuitje en ik weet nog goed wat ik voelde toen ik de film zag: ik was ‘blown away’. The songs, the groove, the sixties feel, en de teksten voor zover ik ze als 10-jarige begreep. Als ik niet zo verlegen was geweest, en niet naast mijn ouders, broer en zus had gezeten, en niet uit Zwolle was gekomen, was ik opgesprongen om mee te dansen en te zingen.

Tim Rice is de tekstschrijver van Jesus Christ Superstar en toen ik zag dat hij een cursus gaf op BBC Maestro heb ik daar een abonnement genomen. Rice is de meester die onderricht in Writing and performing Muscial Theatre.

Sir Tim Rice, want in de UK staan succesvolle schrijvers in hoog aanzien. Componisten ook, want Sir Andrew Lloyd Webber schreef de muziek van JC Superstar. Het was de derde musical die ze samen maakten. Sir Tim was toen 25, Sir Andrew 22!

Insight van Sir Tim: ‘Als het meteen als musical zou zijn gebracht, was het nooit zo’n succes geworden,’ vertelt Tim Rice. JC Superstar werd als rockalbum in de markt gezet. ‘Daardoor sprak het een veel breder publiek aan.’

De platenmaatschappij had zoveel vertrouwen in het duo dat ze de 22 jarige Andrew carte branche gaven. Dat hebben ze geweten. Voor de titelsong Superstar huurde Andrew een volledig orkest en een koor in, aangevuld met de in die tijd beroemde Trinidad Singers en The Grease Band. Dat was de vaste band van Joe Cocker en een van de beste ritme secties van de late jaren zestig en zeventig.

‘Dat was bij elkaar zoveel geld,’ vertelt Tim, dat de spanning voelbaar was toen ze het resultaat aan de directeur van de platenmaatschappij lieten horen. Die luisterde, was stil en zei toen vol ongeloof: ik wil het nog een keer horen. Het was revolutionair voor die tijd.

De investering heeft zich vele malen uitbetaald. JC Superster werd een klassieker.

Dat JC Superstar mij als 10-jarige raakte, kwam niet door het verhaal, want dat kende ik al. Ik ben van gereformeerden huize en dat betekende: een Christelijke school, zondagsschool, (later) catechisatie en naar de kerk. Het enige wat ik in de kerkbanken dacht, was: ‘Hoe lang kan een preek duren?’ Ik viel ik in slaap bij het verhaal, terwijl ik in de bioscoop wilde dansen en zingen.

Mijn punt: durf te rocken, ook als het verhaal al vaak is verteld. Bijvoorbeeld het verhaal van jouw organisatie.

En ga me niet vertellen dat je een serieuze boodschap hebt, of dat het wetenschappelijk van aard is, of dat het een precair onderwerp is. Of dat jouw publiek in een hoog segment zit.

Dan zeg ik: wil je dat jouw publiek gaat kijken of gooi je je geld weg?

Niet iedere corporate video heeft een rock-soundtrack nodig, maar je moet de kijker wel op het puntje van de stoel krijgen. Van begin tot en met de ‘call to action.’ En dat kan met ieder onderwerp.

Nog een insight van Sir Tim: Toen Andrew en hij aan JC Superstar begonnen, zeiden deskundigen: ‘Dat wil niemand zien, want iedereen kent dat verhaal.’

Toen ze voor hun volgende musical het leven van Evita Perron als onderwerp kozen,  zeiden deskundigen: ‘Dat wil niemand zien, want niemand kent dat verhaal’.

Evita met de hit Don’t cry for me Argentina werd ook een klassieker.

Tim Rice eindigt de cursus Writing and performing Muscial met 10 golden rules .

Dit is zijn top 3.

  1. Nobody knows nothing
  2. Story is King
  3. No preaching

Story is king, maar ga niet preken. Laat jouw onderwerp rocken.

Henk Jan van Harten
schrijver, regisseur, producent bij broadcastyourbusiness

Henk Jan van Harten is een schrijver, regisseur en producent van video's, animaties en webinars. Specialisatie: B2B content. 'Henk Jan kan complexe materie vertalen naar een helder verhaal en dat zo in beeld brengen dat mensen er naar willen kijken,' schreef een opdrachtgever. Dat is in de loop der jaren misschien wel een handelskenmerk geworden. Enkele opdrachtgevers: AS Watson, Wolters Kluwer, Nationaal Media Onderzoek, Fatboy, Kwintes, Leids Universitair Medisch Centrum, Navico Groep, kleine en grote ondernemers. Regelmatig publiceert hij 'Hollywood in je mail', een emailing die een link legt tussen Hollywood en de wereld van zijn opdrachtgevers. Het bevat vaak Hollywood insights die meteen toepasbaar zijn voor iedereen die met video en story bezig is. De beste kennismaking is een vrijblijvend gesprek. Dan kan hij meteen met je meedenken.

COMMUNITY
Categorie

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!