Hoeveel Nederlanders kopen online?

Hoeveel Nederlanders kopen online?

Online kopers eerste helft 2005 (bron: Thuiswinkel Monitor)

Vandaag verwezen diverse media (o.a. Telegraaf, NU.nl) naar een publicatie van CBS waaruit blijkt dat Nederland behoort tot de Europese top als het gaat om het percentage van de bevolking dat wel eens aankopen doet via internet. In Nederland zou dat percentage op 30% liggen terwijl het gemiddelde voor de Europese Unie op 20% ligt.

Kijken we naar de cijfers over de eerste helft van 2005 uit de Thuiswinkel Monitor, dan ligt het percentage op > 50% van de actieve internetgebruiker (zie ook figuur).


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • scherp gezien Marco, maar ik denk dat "30% van de Nederlanders" vs. ">50% van de actieve internetgebruikers" een lastige vergelijking is. bovendien verschillende meetmethoden e.d.

  geplaatst op
 • Waanzinnig dat het in NL zoveel hoger is dan de rest van Europa. Vraag me af wat voor factoren daar aan bijdragen.

  geplaatst op
 • Waarschijnlijk omdat ze in Nederland "kniepers" zijn :-)

  geplaatst op
 • Als deze groei zich door zou zetten zitten over vijf jaar 16 miljoen NL online, dus zo ongeveer iedereen inclusief baby's, zwaar zieken, en hoog bejaarden. En kopen negen miljoen Nederlanders online. Dan vervalt het argument: 'maar je moet ook rekening houden met mensen die niet op Internet zitten'. Dit effect zal de allerlaatsten over de brug helpen en is straks echt iedereen online.

  @Bas: 1 van de factoren is dat NL niet echt een buitenleven heeft. Veel speelt zich binnenshuis af. Daarom zijn vanaf het begin landen als Zweden maar ook Engeland en Nederland koplopers geweest in internetpenetratie/online aankoopgedrag. In meer zuidelijke landen gaat het gebruik van mobiel internet sneller.

  geplaatst op
 • De uitkomsten uit beide onderzoeken heb ik vergeleken met de Establishment Survey van STIR (binnenkort openbaar) en wat blijkt, daar komt min of meer hetzelfde uit. Uit de survey komt namelijk dat 34,5% van de Nederlanders wel eens online koopt. Binnen de online populatie is dat 48,7%. Dat matcht toch heel aardig.

  geplaatst op
 • Eindelijk eens onderzoeken die lijken te kloppen ;-)

  Zie dat je vandaag ook verwijst naar het artikel op Nu.nl waarin ook een percentage van 30% online kopers in Nederland wordt gerapporteerd. Deze gegevens komen uit een onderzoek van Trendbox in opdracht van CheetahMail.

  Voor de statistieken neem ik ook de andere cijfers maar even over: "Uit het onderzoek blijkt dat de Nederlandse consumenten zich liever via internet (85%) en online nieuwsbrieven (35%) oriënteren dan via de traditionele wegen zoals TV-reclame (14%) of dagbladadvertenties (13%). Vier jaar geleden waren dagbladen het meest populair en maakte slechts 15% gebruik van internet."

  Het onderzoek geeft verder aan dat aankopen op veilingsites bijna even populair zijn als online aankopen van reizen, boeken en muziek. Gemak en prijs zijn de belangrijkste redenen voor de Nederlandse consument om online aankopen te doen. Bijna 50% koopt online omdat dit eenvoudiger wordt gevonden, terwijl 31% vooral op basis van prijs winkelt. Nederlanders besteden online gemiddeld tussen de € 250 en € 500 per jaar.

  Ben benieuwd naar de nieuwe cijfers van de Thuiswinkel Monitor!

  geplaatst op
 • Misschien heeft het ermee te maken dat in Nederland relatief veel vliegtickets en hotelovernachtingen verkocht worden via het internet. In het buitenland is dit op dit moment (behalve amerika) een stuk minder populair

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.