Hoe effectief is radioreclame?

3 juni 2003, 04:38

Is de radio een succesvol kanaal voor reclame? Het Radio Advertising Bureau (RAB) deed onderzoek naar deze vraag en kwam tot enkele hoopgevende conclusies.

Het RAB huurde een onafhankelijk bureau in om de brandende vraag te beantwoorden naar de effectiviteit van het eigen medium, mede in relatie tot andere media. Daarbij concentreerde men zich op vier indicatoren voor succes: awareness, brand attitude, respons en verkoopcijfers.

Enkele conclusies:

– radioreclame scoort op het punt van awareness minder goed dan tv-reclame (drievijfde);

– gemiddeld geeft radioreclame een direct respons- score van 0.15 procent, dit percentage varieert afhankelijk van het soort spotje en de uitzendtijd;

– radioreclame stuwt de verkoopcijfers met gemiddeld negen procent omhoog;

– goed gemaakte radiocommercials zijn zeer effectief om een brand message over te brengen;

– de verborgen kracht van radio zit in het ‘liftend vermogen’: een campagne via bijvoorbeeld kranten of tijdschriften kan aanmerkelijk winnen in respons door ondersteunende radiospotjes.

Maar bij al dit goede nieuws blijft ??n ding onbetwist, zo merken de onderzoekers op: de creativiteit van een commercial bepaalt veel meer de effectiviteit van een campagne dan welk medium dan ook.

Bron:

Admap

Marco Derksen
Partner bij Upstream

Oprichter/partner Upstream, Marketingfacts, Arnhem Direct, SportNext, TravelNext, RvT VPRO, Bestuur Luxor Live, social business, onderwijs, fotografie en vader!

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!