Je bekijkt een artikel van SUE
partner

Hoe kan jij een telefoonverslaving tegengaan?

Verslaafd aan je telefoon? We geven je 2 praktische tips uit de gedragspsychologie om je telefoon verslaving tegen te gaan.

SUE
14 oktober 2022, 05:00 1328 x gelezen

Hoe vaak of hoe lang je op je telefoon zit heeft natuurlijk alles te maken met gedrag. Daarom is een gedragsinterventie precies wat je nodig hebt om dit te verminderen. 

Heb jij soms moeite om je te focussen op je werk? Je mobiel is één van de meest verstorende signalen die je aandacht afleiden van een taak waarmee je bezig bent. Het is zelfs onderzocht dat de ontwikkeling van smartphones zo snel is gegaan, dat we geen tijd hebben gehad om ons gedrag hierop te kunnen aanpassen. We weten dus letterlijk nog niet hoe we met alle afleidingen en informatiestromen moeten omgaan.

Daarom heb je een Behavioural Design interventie nodig om je gedrag te veranderen. We willen je laten zien hoe je focus terug kunt krijgen. Het belangrijkste advies wat we voor je hebben  is om het ongewenste gedrag zo moeilijk mogelijk te maken. Hiervoor twee concrete tips waarmee jij meteen aan de slag kunt.

Tip 1. Zet al je app notificaties uit

Ze zijn kleine dopamine shots die je constant binnenkrijgt die je niet nodig hebt. Je raakt er verslaafd aan om telkens maar te kijken wat voor nieuws er op je scherm staat.

Tip 2. Installeer een pomodoro app

Dit is een timer die je aanzet om hard aan het werk te gaan. Het helpt je om periodes van 25 minuten te gaan werken. Je telefoon transformeert naar een aftellende klok, zonder dat je alle andere afleidende apps en berichten ziet. Het is een nudge om je aan je vooraf ingestelde tijd te houden waarin je aan het werk wilde.

Dus onthoud: de beste manier om te stoppen met bepaalde gedragingen is door het ongewenste gedrag zo moeilijk mogelijk te maken om uit te voeren. 

Lees: De kunst van gedrag ontwerpen

Veel succes met het verslaan van je mobiele verslaving. Met de hulp van behavioural design ben je zo genezen. Meer weten? Lees dan ons nieuwste boek “De kunst van gedrag ontwerpen” en bestel hem via onderstaande groene knop 🙂

Ja, ik bestel dat boek direct!

We’re SUE | Behavioural Design. We are a consultancy, academy and research agency for behavioural change. Whether you need a behavioural expert or want to become a behavioural expert yourself: you’re at the right place. In other words, whether you want to inject behavioural science into one of your projects or you wish to master Behavioural Design, we can help you out. We specialise in the applied science of influence, leveraging this mind-shifting know-how into strategies, products, services, campaigns or policies that people will embrace.

Categorie

1 Reactie

    Expert op dit gebied is Tristan Harris. Deze Xoogler strijdt voor “Time Well Spent” en schreef een uitgebreid artikel over hoe technologie onze tijd en aandacht “hijacked” door het toepassen van psychologische trucs die ook in de casino wereld wordt toegepast. Interessante persoon en movement om te volgen. Dit is het bekende artikel van hem:

    https://medium.com/thrive-global/how-technology-hijacks-peoples-minds-from-a-magician-and-google-s-design-ethicist-56d62ef5edf3


    12 oktober 2022 om 11:03

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!