Hiernaar googelden we massaal in 2021

31 december 2021, 14:00

Van Max tot boosterprik, van persconferenties, rellen en code rood tot Songfestival

Ook dit jaar kende z’n ups en downs en dat is te zien aan de zoekopdrachten in Nederland. Nadat vorig jaar in het teken stond van corona, was er hoop op 2021 gevestigd. Het jaar waarin het leven hopelijk weer een beetje normaal zou worden. Nu het jaar bijna ten einde is, blijkt dat die hoop geen waarheid werd. Maar uiteraard was 2021 meer dan alleen corona. Welk gebeurtenissen hadden het afgelopen jaar onze kortstondige, maar massale interesse op het internet? Pricewise zet alles op een rij op basis van de Google Trends-resultaten in Nederland.

Januari

1. Rellen

2. Avondklok

3. Rico vs. Hesdy

Deze avondklok ging op 23 januari in. In verschillende steden van het land trokken mensen de straat op om te protesteren. Sommige van deze protesten liepen uit tot rellen, ook wel de avondklokrellen genoemd. Nederlanders zochten naast de rellen en de avondklok ook massaal naar ‘Rico vs. Hesdy’. Op 30 januari vond namelijk een gevecht plaats tussen Rico Verhoeven en Hesdy Gerges.

Februari

1. Code rood

2. Action click en collect

3. Kieswijzer

Op 7 februari was code rood van kracht door sneeuwstorm Darcy. In bijna heel het land viel sneeuw. Op 15 februari gaf het KNMI weer code rood af, dit keer voor gladheid door ijzel. In februari was het naast stormachtig en guur, ook tijd voor click en collect. Winkeliers mochten vanaf 10 februari verkopen via het click & collect-systeem. Ook de Kieswijzer werd weer flink geraadpleegd ter voorbereiding van de verkiezingen in maart.

Maart

1. Uitslag verkiezingen 2021

2. Sarah van Soelen

3. Avondklok 10 uur

Op 18 maart was een groot deel van Nederland nieuwsgierig naar de uitkomst van de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart. De VVD, D66 en PVV waren de grootste partijen. Op 11 maart was er één vrouw heel populair op Google: Sarah van Soelen. De nieuwe, vermoede vriendin van André Hazes jr. En op 23 maart kwam het officiële nieuws naar buiten dat de avondklok vanaf 31 maart van 21:00 naar 22:00 uur zou gaan.

April

1. Koningsdag

2. The Serpent

3. DMX

Koningsdag, 27 april. Wat had de interesse op deze dag? Streamers, 538, vrijmarkten en de staatsloterij. Op 2 april verscheen de Britse veelgeprezen en waargebeurde hitserie The Serpent op Netflix, over Charles Sobhraj, die halverwege de jaren ’70 tal van moorden pleegde in Azië. Ook was er DMX, de rapper van onder andere Party Up (Up In Here) en X Gon’ Give It To Ya. Hij overleed op 9 april op 50-jarige leeftijd.

Mei

1. Prullenbakvaccin

2. Songfestival 2021 & Uitslag songfestival

3. UEFA EURO 2020

Mensen konden vanaf mei op de website prullenbakvaccin.nl checken bij welke huisartsen er per dag nog vaccinaties over waren. Zodat zij daar een beroep op konden doen. Op dit moment kun je de site nog altijd gebruiken, zoals ze zelf communiceert is het nu de Boostereditie. Van 18 tot en met 22 mei vond het Eurovisiesongfestival plaats in Ahoy Rotterdam, nadat het festival in 2020 werd afgeblazen door corona. Italië won het songfestival van 2021. Op 11 juni 2021 begon EURO 2020; het Europees Kampioenschap voetbal dat in 2020 werd verschoven naar 2021. In mei begon de voorpret.

Juni

1. Eriksen (Christian Eriksen)

2. Nederland-Tsjechië

3. EURO 2020

Juni stond in het teken van het EK voetbal, waarin Nederland uitviel in de kwartfinale na een 0-2 in het voordeel van Tsjechië. Ook zochten veel mensen naar Eriksen, de 29-jarige Deense speler die tijdens de wedstrijd Denemarken-Finland in elkaar zakte en gereanimeerd moest worden.

Juli

1. Peter R. de Vries en Delano G.

2. Olympische Spelen

3. Italië-Engeland

Op 6 juli werd misdaadverslaggever Peter R. de Vries op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam werd neergeschoten. Negen dagen later, op 15 juli, overleed hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Op de avond van de aanslag werd onder andere de vermoedelijke schutter aangehouden; de 21-jarige Delano G. Op 23 juli begonnen de Olympische Zomerspelen. In juli keken we massaal naar de finale van het EK voetbal, waarin Italië de beker pakte na het winnen van de penalty’s tegen Engeland.

Augustus

1. Paralympische Spelen

2. Expeditie Robinson 2021

3. Formule 1 Spa

Na de Olympische Spelen volgden de Paralympische Spelen. Verder was er interesse in Expeditie Robinson 2021, waarvan de eerste uitzending op 29 augustus te zien was. Het was een sportieve maand, want ook de Formule 1 in Spa was populair.

September

1. Christopher Reeve

2. Web App FIFA 22

3. Gabby Petito

Op 25 september wijdde Google een Doodle aan de geboortedag van Christopher Reeve, de Supermanacteur, filmregisseur en schrijver. Hierdoor was hij veel gezocht. Op 23 september ging de FIFA 22 Web App live, net als de FIFA Companion App. Op nummer drie staat Gabby Petito, de jonge vlogster die verdween en waarvan het lichaam later in september gevonden werd nadat ze samen met haar verloofde een reis maakte langs verschillende nationale parken in de VS.

Oktober

1. WhatsApp-storing

2. Dansmarathon

3. Alec Baldwin

Op de avond van 4 oktober was er een wereldwijde storing bij WhatsApp, Instagram en Facebook. Halverwege oktober, op de 16e, was er de grote finale van De Dansmarathon, waarin 100 danskoppels probeerden 50 uur lang te dansen en daarmee kans maakten op de prijs van € 100.000,-. Eind oktober loste acteur Alec Baldwin tijdens filmopnames een dodelijk schot op de set voor de film Rust. De acteur schoot met een wapen waarvan hij dacht dat het ongeladen was. Dat was het niet. Op dit moment lopen er strafrechtelijke procedures tegen de acteur.

Oktober was ook de maand waarin de gasprijs tot een ongekend hoog niveau klom. Energieleveranciers waren genoodzaakt de tarieven flink op te schroeven. Met roodgloeiende lijnen bij leveranciers en vergelijkingssites tot gevolg. Door de hoge gasprijzen konden leveranciers geen goede aanbiedingen doen. Dat was terug te zien in het beperkte aanbod aan contracten in energievergelijkers. De fluctuerende gasprijs en de risico’s die deze met zich meebracht, zorgen helaas ook voor verschillende faillissementen van energieleveranciers.

November

1. Sinterklaasjournaal

2. 2G

3. Black Friday

Op 8 november was de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal. Daarnaast was het Black Friday in deze maand. Ook werd in november het 2G-beleid heel veel gezocht, nadat duidelijk werd dat het demissionaire kabinet dit beleid overweegt of overwoog. Nederland vroeg zich vooral af wat de 2G-maatregel is en wat 2G betekent. Het kabinet heeft het 2G-beleid voor nu in de ijskast gezet.

December

1. Boosterprik

2. Persconferentie 14 december

3. Max Verstappen

December is bijna ten einde en daarmee ook het jaar 2021. Op 28 december is de top 3 aan zoekopdrachten het halen van de boosterprik, de persconferentie van 14 december en Max Verstappen. Op 14 december, de dag van de persconferentie, steeg het aantal zoekopdrachten naar de boostervaccinatie. Op deze dag kondigden Mark Rutte en Hugo de Jonge aan dat er de laatste weken veel besmettingen waren, dat de maatregelen nodig blijven en dat de regels in ieder geval gelden tot en met 14 januari. Na deze mededeling volgde er op 18 december nog een extra persconferentie, waarin zij aangescherpte maatregelen deelden. In deze maand werd Max Verstappen Formule 1-wereldkampioen in Abu Dhabi na een spannende race.

Bron: Pricewise.nl – Internetsensaties 2021: hiernaar googelden we massaal.

Redactie
Hoofdredactie bij Marketingfacts

De postings op de site worden door de redactie beoordeeld en ingepland en als we er tijd voor vinden, schrijven we zelf een artikel. Als redactie zijn we ook verantwoordelijk voor de samenstelling van het NIMA Marketingfacts Jaarboek en we treden ook geregeld op als moderator of presentator bij events met vakgenoten. In het colofon vind je onze contactgegevens.

Categorie
Tags

1 Reactie

    Pim Pollen – Academica Group

    Leuk hoe ze dit bij Google elk jaar inzichtelijk maken!


    5 januari 2022 om 08:34

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!