Het einde van het stilstaande logo

Het einde van het stilstaande logo

Het belangrijkste onderdeel van de visuele identiteit van merken is het logo. Vanuit het massacommunicatietijdperk staat het consequent gebruik van het logo voorop. De mediawereld verandert echter en merken veranderen (langzaam)mee. Merken experimenteren met logovariaties, logo-animaties en andere dynamische visuele objecten. Hier zijn steeds meer voorbeelden van te zien.

Merken zijn groot geworden in het massacommunicatietijdperk. ??n van de belangrijkste onderdelen van de visuele identiteit was hier (en is nog altijd) het logo. Eerst zwart-wit, later in kleur. Als iemand ook maar een onderdeeltje zag van het logo, dan moest direct het merkbeeld in de hersenen van de consument worden geactiveerd. Zodoende konden gewenste associaties direct gekoppeld worden aan het merk. Dat kwam (en komt) de aankoopbeslissing ten gunste van het merk ten goede. Het aantal contactmomenten met het merk en de contactduur waren echter beperkt, dus consistentie stond voorop. Geen consistent gebruik leidde tot verwarring in het hoofd van de consument, tot verminderde directe herkenning en dus tot omzetverlies. Tot op de dag van vandaag leidt misbruik van het logo door medewerkers bij sommige bedrijven tot ontslag.

imageimageDe tijd is echter aan het veranderen. In de mediawereld van vandaag hebben mensen soms tientallen minuten achtereen contact met het merk. In een Internetbankier sessie bijvoorbeeld tuurt iemand zomaar twintig minuten naar een bank-‘branded’ pagina. Maar ook long-content of in gaming omgevingen zorgt voor een bijzondere merkervaring. Dat het logo dan af en toe iets anders is of beweegt gedurende de sessie zorgt niet voor verwarring. Nog sterker, het trekt juist de aandacht.  Langzaamaan gaan merken experimenteren met logo-variaties (bvb Google), logo-animaties (bvb BigClique, Luba of 3FM) en andere dynamische visuele objecten. (bvb Anna van Ikea). Ook laten zij consumenten z?lf een bijdrage leveren aan het logo. Talpa vroeg bijvoorbeeld mensen ‘iets leuks te doen’ met het Talpa logo. Media verandert, merken veranderen (langzaam) mee en dat is onder andere te zien aan een veranderende visuele identiteit.

Op het weblog mensmerk.nl volg ik veranderingen van merken op de voet.  Dit weblog hoort bij mijn boek ‘Van Massamerk naar Mensmerk’ dat vorige week is verschenen. In het boek beschrijf ik niet alleen d?t merkvisualisatie gaat veranderen in de komende tien jaar maar ook waarom en hoe (hoofdstuk 7: ‘jezelf laten zien als merk’). Op MarketingFacts zal ik regelmatig samenvattingen posten van de afgelopen periode met betrekking tot dit specifieke onderdeel in het channel ‘merkvisie’.


Geplaatst in

DelenEr zijn 1 reacties op dit artikel

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.