Heb jij een gezonde relatie met je smartphone?

20 oktober 2015, 05:00

Onze relatie met technologie is complex. De een kan niet zonder de ander: symbiotisch. Mens en technologie zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De smartphone is het ultieme voorbeeld van onze uiterst intieme relatie met technologie. In slechts een paar jaar tijd – sinds de introductie van de allereerste iPhone in 2007 – heeft het apparaat een voorname positie in ons leven ingenomen. Een leven zonder het apparaat is niet meer voor te stellen. Grote vraag is nu, wie controleert wie? Zijn wij nog wel de baas over de technologie of zijn wij ten prooi gevallen aan het glimmende apparaat?

“A decade spent documenting people’s use of mobile phones.” Dat is de ondertitel van het Flickr-album “People using phones” gemaakt door Timo Arnall. Het is een visueel verslag van 1306 foto’s waarin mensen worden geportretteerd die gebruik maken van een mobiele telefoon. Meest indrukwekkend zijn de bewegende beelden waarin mensen stil op straat staan. Totaal geen oog meer voor wat er in de buitenwereld om hen heen gebeurt. Compleet verloren in hun beeldscherm.

We kijken nooit meer omhoog

Het zijn beelden die doen terugdenken aan de website We Never Look Up uit januari 2013. Metro noemde de website destijds een perfecte illustratie van hoe afhankelijk we allemaal van technologie zijn geworden: “We’re all guilty of being tech-dependent, at least more than we were just six or seven years ago.” We kunnen niet meer zonder onze telefoons. We zijn verslaafd geraakt aan informatie. We willen voortdurend digitaal snacken. Een paar keer per uur aan het digitale infuus liggen. Even een infoshotje tot ons nemen. Het is de grootste onopgemerkte verslaving van dit moderne tijdperk.

Leven zonder smartphones

De Amerikaanse fotograaf Eric Pickersgill maakt met zijn fotoserie “Removed” momenteel furore op het internet. In elk van zijn foto’s heeft hij de smartphone uit het beeld verwijderd. De mensen in de foto’s staren nu naar de lege plek in hun hand en hebben totaal geen oog voor hun omgeving of voor de mensen om hen heen. Het is haast schrijnend om te zien. “Living Alone Together“. Wat hebben we verloren en wat krijgen we ervoor terug?

Sharp gaat met zijn nieuwste telefoon zelfs nog een stapje verder. De smartphone, de zogeheten RoBoHon, is veranderd in een robot waarmee je een persoonlijke relatie opbouwt. Hoe reageer je straks als je beste vriend kapot gaat, gestolen wordt of misschien zelfs wel wordt ontvoerd?

Een slechte baas

Afgelopen zomer verscheen het boek A Dangerous Master van Wendell Wallach. In dit boek waarschuwt de auteur voor de gevaren van technologie. We hebben niet in de gaten wat voor een monster we gecreëerd hebben en welke gevaren er allemaal om de hoek liggen. Wallach vraagt zich dan ook sterk af wie nu eigenlijk ‘in control’ is. Is de mens de baas over de technologie of zijn wij een slaaf van de technologie geworden? Na het lezen van het boek ga je opeens heel anders naar je omgeving kijken. Dan pas valt het op hoe verslingerd we zijn geraakt aan informatietechnologie. Het lijkt wel alsof iedereen bezeten is door zijn smartphone. Met af en toe hilarische resultaten zoals onderstaand filmpje laat zien, waarin jonge vrouwen meer oog hebben voor hun telefoon dan voor de honkbal wedstrijd.

Conclusie

Het is een fascinerende relatie die de mens met technologie onderhoudt. De Amerikaan Melvin Kranzberg heeft deze relatie het beste verwoord middels een zestal wetmatigheden die hij aan technologie toedicht. De belangrijkste wet luidt als volgt: “Technology is neither good nor bad; nor is it neutral.”

De geest is dus uit de fles. Terugstoppen kan niet meer. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij hetgeen technologie met ons doet. We moeten de relatie met technologie goed vormgeven. Hoe dat precies moet, weet niemand. Voor de informatierevolutie is nog geen handleiding geschreven. Met technologie is het vallen en opstaan. Proefondervindelijk worden we stap voor stap wijzer en kunnen we gezamenlijk de bladzijden van deze tutorial beschrijven. Mijn toevoeging aan dit handboek is het volgende: technologie moet de menselijke maat bedienen, zonder dat technologie de mens de maat dicteert.

Sander Duivestein
Topspreker / Trendwatcher / Auteur / Columnist bij Sogeti

Sander Duivestein is professioneel spreker, trendwatcher, internetondernemer, adviseur, auteur en columnist over de impact van nieuwe technologie op mens, bedrijf en maatschappij. In dienst van VINT (het Verkennings Instituut Nieuwe Technologie van ICT-dienstverlener Sogeti) heeft hij aan meerdere onderzoeken meegewerkt. In de afgelopen jaren schreef hij meerdere boeken en rapporten over Bitcoin, Internet of Things, Wearables, Big Data, Social Media, Mobile, Cloud en de economische crisis. Sander is veel in de traditionele media terug te vinden. Regelmatig wordt hij gevraagd om zijn opinie in dag- en weekbladen, op de radio en op televisie te delen. Zo was hij onder andere te gast in Pauw en Witteman, Brandpunt en Nieuwsuur.

Categorie
Tags

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!