• Mobile
  wordt gesponsord door

Google werkt aan zoekmachine voor video bestanden

Google werkt aan zoekmachine voor video bestanden
,

Google, Microsoft en Yahoo ontwikkelen nieuwe functionaliteiten voor het zoeken van digitale video. Dit is de voorbode van een strijd om de consumenten-woonkamer.

Google’s tot nu toe geheime werk is met recht het meest ambitieus. Google maakt omroepen en kabelbedrijven al het hof met de nieuwe technologie. Deze kan voor televisie doen wat Google al voor het internet deed: het vinden van dat ene videobestand in de enorme archieven van de omroepen.

Dit alles ontvouwt zich gelijktijdig met Google’s plannen om een multimedia zoekmachine te ontwikkelen voor “Internet only” video. Volgend jaar is deze zoekmachine waarschijnlijk beschikbaar. Google heeft de nieuwe technologie al aan belangrijke omroepen gedemonstreerd, in een poging om allianties te vormen en concepten te ontwikkelen voor een database die ook door middel van TV te benaderen is.

Bron: CNet News


Geplaatst in

DelenEr zijn 7 reacties op dit artikel

 • Alex, weet niet of je toevallig de Wetenschapsbijlage van de Volkskrant van afgelopen zaterdag hebt gelezen. Daarin vind je een artikel over digitale zoekmechanismen op basis van visuele kenmerken (en niet meer op basis van trefwoorden). Thijs Westerveld van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam ontwierp het prototype en promoveert op het onderwerp a.s. donderdag.

  Een ding is zeker, we staan nog maar aan het begin van het digitale zoeken!

  geplaatst op
 • Marco, dit is een systeem dat door CBS en CNN al een tijdje gebruikt wordt om in hun gigagrote digitale archief te zoeken op beelden. Deze move is niet anders dan deze zoekmachine inrichten on-line. Men kan nu al naar aanleiding van nieuwsberichten bijvoorbeeld een trefwoord plaatsen en de zoekmachine levert de gewenst beelden al aan. De database is er een van IBM die de techniek heeft overgenomen van een Canadees bedrijf. Zal even kijken of ik dat terug kan vinden.

  geplaatst op
 • Ik neem aan dat bij het archiveren van de video "gewoon" een omschrijving c.q. een aantal trefwoorden worden opgegeven, eventueel gekoppeld aan timestamps in de video? Of is men echt bezig met hoogstaande beeldanalyse?

  geplaatst op
 • @Anders, ik denk dat je gelijk hebt maar als je het artikel in de Volkskrant leest dan gaat het in het onderzoek van Westerveld zover dat je voorbeeldplaatjes kunt invoeren en op basis daarvan wordt gezocht.

  Ook Emerce heeft vandaag het bericht over videosearch:
  Zoekmachines werken aan videosearch.

  geplaatst op
 • De database die ik voor ogen heb is Informix.

  geplaatst op
 • Via Voelspriet kwam ik op de reeds bestaande zoekmachine voor Radio en TV genaamd TVEyes.com

  geplaatst op
 • @Cellspace.
  'Dit is de voorbode van een strijd om de consumenten-woonkamer'

  De strijd om de consumentenwoonkamer wordt m.i. niet door Google beslist. Zoeken naar video verandert iets aan commerciële marketingmodellen, maar niet aan menselijk gedrag. Vraag maar aan Brino van Ginkel.

  De strijd om de huiskamer...
  Zijn er ook lezers die buiten de deur leven?

  geplaatst op

Plaats zelf een reactie

Log in zodat je (in het vervolg) nóg sneller kunt reageren

Vul jouw naam in.
Vul jouw e-mailadres in. Vul een geldig e-mailadres in.
Vul jouw reactie in.

Herhaal de tekens die je ziet in de afbeelding hieronder


Let op: je reactie blijft voor altijd staan. We verwijderen deze dus later niet als je op zoek bent naar een nieuwe werkgever (of schoonmoeder). Reacties die beledigend zijn of zelfpromotioneel daarentegen, verwijderen we maar al te graag. Door te reageren ga je akkoord met onze voorwaarden.