Google werkt aan zoekmachine voor video bestanden

29 november 2004, 22:55

Google, Microsoft en Yahoo ontwikkelen nieuwe functionaliteiten voor het zoeken van digitale video. Dit is de voorbode van een strijd om de consumenten-woonkamer.

Google’s tot nu toe geheime werk is met recht het meest ambitieus. Google maakt omroepen en kabelbedrijven al het hof met de nieuwe technologie. Deze kan voor televisie doen wat Google al voor het internet deed: het vinden van dat ene videobestand in de enorme archieven van de omroepen.

Dit alles ontvouwt zich gelijktijdig met Google’s plannen om een multimedia zoekmachine te ontwikkelen voor “Internet only” video. Volgend jaar is deze zoekmachine waarschijnlijk beschikbaar. Google heeft de nieuwe technologie al aan belangrijke omroepen gedemonstreerd, in een poging om allianties te vormen en concepten te ontwikkelen voor een database die ook door middel van TV te benaderen is.

Bron: CNet News

Categorie
Tags

5 Reacties

  media

  Alex, weet niet of je toevallig de Wetenschapsbijlage van de Volkskrant van afgelopen zaterdag hebt gelezen. Daarin vind je een artikel over digitale zoekmechanismen op basis van visuele kenmerken (en niet meer op basis van trefwoorden). Thijs Westerveld van het Centrum voor Wiskunde en Informatica in Amsterdam ontwierp het prototype en promoveert op het onderwerp a.s. donderdag.

  Een ding is zeker, we staan nog maar aan het begin van het digitale zoeken!


  29 november 2004 om 22:37
  at

  Marco, dit is een systeem dat door CBS en CNN al een tijdje gebruikt wordt om in hun gigagrote digitale archief te zoeken op beelden. Deze move is niet anders dan deze zoekmachine inrichten on-line. Men kan nu al naar aanleiding van nieuwsberichten bijvoorbeeld een trefwoord plaatsen en de zoekmachine levert de gewenst beelden al aan. De database is er een van IBM die de techniek heeft overgenomen van een Canadees bedrijf. Zal even kijken of ik dat terug kan vinden.


  29 november 2004 om 22:53
  Anders

  Ik neem aan dat bij het archiveren van de video “gewoon” een omschrijving c.q. een aantal trefwoorden worden opgegeven, eventueel gekoppeld aan timestamps in de video? Of is men echt bezig met hoogstaande beeldanalyse?


  29 november 2004 om 23:28
  ric

  Via Voelspriet kwam ik op de reeds bestaande zoekmachine voor Radio en TV genaamd TVEyes.com


  30 november 2004 om 19:03
  Evert Jan

  @Cellspace.

  ‘Dit is de voorbode van een strijd om de consumenten-woonkamer’

  De strijd om de consumentenwoonkamer wordt m.i. niet door Google beslist. Zoeken naar video verandert iets aan commerciële marketingmodellen, maar niet aan menselijk gedrag. Vraag maar aan Brino van Ginkel.

  De strijd om de huiskamer…

  Zijn er ook lezers die buiten de deur leven?


  1 december 2004 om 00:38

Marketingfacts. Elke dag vers. Mis niks!